Diziler ve Toplumsal Çürüme

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Malum, dizi sektörünün epey revaçta. Sektör demek daha doğru olur. Çünkü bu işin temelinde sanat yada topluma birşey kazandırmak yerine, kar temele alınıyor. Alıcısı olduktan sonra her türlü film izletilir. Türkiye'de yaşayan yurttaşların dizi izleme oranı nedir bilmiyorum ama yüksektir diye tahmin ediyorum.

Hal durum bu iken dizilere yüklenen ideolojik mesajları ve bunun toplumda yarattığı tahribatı ayrıca ele almak gerekiyor.

Dizi kültürüm kıt olduğu için vereceğim örneklerin isimlerinde yanılsama yapabilirim. Aklımda kaldığı kadarıyla aktarmaya çalışayım:

İsmini hatırlamıyorum ama sanırım TRT'de oynayan bir dizide yabancı uyruklu kişiler hep hırsız, fahişe, dolandırıcı rolleri yüklenmişti.

Başka bir dizide de dindar olan kesimin tamamı dürüst, namuslu, merhametli olarak lanse edilirken; dinsel yönden zayıf olanlar yada ateist olanlar içkici, kumarbaz, her türlü pisliği yapan adamlar olarak lanse ediliyordu.

Bir başka dizide ''iyi kürtler'' diksiyonu son derece düzgün akıcı Türkçe konuşabilen kişilerden oluşurken başka bir dizide de ''kötü kürtler'' bozuk şiveye sahipti.

Çok klişe olabilir ama Kurtlar Vadisi isimden birkaç örnek verebilirim :

Bir ara okuduğum bir habere göre Şanlıurfa'da bir iş adamı Polat Alemdar'ın Suriye'de hayatını kaybetmiş gibi gösterilmesi üzerine, Şanlıurfa'da yerel bir gazetede başsağlığı ilanı vermiş.

Yanılmıyorsam filmdeki adı ''Terörist Rıza'' olan kişi yolda yürürken 3-4 kişi tarafından tekme tokat dövülmüş.

Başka bir örnek olarak da Çakır'ın filmde ölmesi üzerine gıyabi cenaze namazı kılınması ve Çakır'ı filmde öldüren adamın reel hayatta dayak yemesidir.

Bu örnekler uzatılabilir.

Bunun elbette topluma bir yansıması, yeni bir algı oluşturmasını düşünmek gerekir. Çünkü bu dizilerin birçoğunda dinci, milliyetçi, liberal, şiddet odaklı çözüm mesajları içeriyor ve insan beynine tecavüz ediliyor.

Sizlerin bu konu hakkındaki görüşleri nelerdir?

Bizde çok izlenilir.. O yüzden yakından takip edebiliyorum dizilerin insanlar üzerindeki etkilerini. Bunu aslında dizi ile sınırlamak da yanlış ama konuyu dağıtmamak adına diğer programları es geçiyorum.:)

Çok yakın bir örnek.. Soma faciasının yaşandığı günler.. Sanırım 2. ya da 3. günüydü. Bizimkilerin izlediği dizinin teki gösterilmiyordu televizyonda. Nasıl bir stres, nasıl bir sıkıntılı akşamdı hiç unutmayacağım.:D Bu kadar duyarsız mıydı benim birlikte yaşadığım insanlar, inanamıyordum. Bizim de babamız öldü, bizim de bilmem kimimiz öldü, lafları ile savunma yaparak, kanala da bir yandan diziyi yayınlamadıkları için küfrediyorlardı.:) Aynı şeyler bugünün yıldönümünü yaşadığımız kimi olaylar için de yaşanmıştı zamanında.. Yadırgamıyorum, yadırgayamam da.. Çünkü dizi içeriklerini öylesine güzel tertipliyorlar ki, bu insanların bu tepkiyi verme dışında bir şansları kalmıyor. Öyle koşullandırılıyorlar, öyle yönlendiriliyorlar.. Arıza çıkaran sana bana değil, gönlünü okşayan, alıştığı sistemi devam ettiren şeyleri önemsiyorlar..

İnsan psikolojisi ne yazık ki böyle. Sevmese de, şikayet etse de süreklilik arar. Alışkanlıklarını bırakmaz.. Yeni şeyler hareket gerektirir, değişim ve çaba gerektirir, düşünme ve sorgulama gerektirir. Uyum için katılım gerektirir. Fakat alışagelen sistem sadece yan gelip yatmakla elde edilir.. Bu da bizim en acı sorunumuz..

Sinemacılık güzeldir .
Fakat günümüzde çoğu şey gibi bu da kendinden bir şeyler yitirmeye başlamıştır . Öncelikle sanat bir nevi kültür yansımasıyla meydana gelir , toplumda gelişen , oluşan olaylardan etkilenerek yansıtma yaparsın, istesen de istemesen de.
Buradaki kastım kalitesizlik . Bir pis yedili , bir acemi cadı vs gibi diziler amaçsız ve belirli bir yaş grubu için ilgi çekici.
Ve dizilerde daima her şey güzel gösterildiğinden , psikolojik olarak yer ediniliyor. Sonuçta insan doğasında etkilenme makbuldur. Yanımızdaki bir insanın bile istemsizce hareketini edinebiliyorken dizilerden etkilenmemek abes kaçardı.

Bu konuda yapılabilinecek şeyler , daha sosyal aktivitelere teşvik etmek , kaliteli dizi ve filmler çekmek. Bir şeyleri öylemesine yapmak nakit ve zaman kaybı.

adam bizzat kurtlar vadisinde olayları ülkemize lanse ediyor ve hukumete karşı olayların hepsinin dış mıhrak olarak gorup gerçek te de buna inanıyor.

Biz millet olarak , dinimizi, dilimizi, tarihimizi vs gibi önemli konuları bile diziler yada doğruluğuna bakmadan herhangi tv programlarından öğrenmeye meraklıyız.Kolay olanı budur çünkü, adam bir rol üstlenir sizde haa demek bunlar böyle dersiniz sözde bilgi sahibi olursunuz.Eski türk filmlerine bakınca da cami hocaları hep türlü pislikler yapan , cahil cuhela insan olarak gösterilir.Üfürükçü hocalar , kadınların kızların orasına burasına ayet yazan hocalar gibi gösterilirdi.Yada üstte yazdılığı gibi herhangi bir dizide yurtdışından özellikle rusyadan gelen bir kız varsa , mutlaka rolu kötüdür. Yuva dağıtır yada milleti baştan çıkarır.Örnekler çoğaltılabilir, biz kanuni sultan süleymanı bile okumaya zahmet etmeden ,dizilerden tanıyan insanlar değil miyiz ? tv hayatımıza bu kadar sokarsak olacağı bu zaten,insanlar tv üzerinden bizim bütün değerlerimizi alıp yok edecek.İzlemiyorum , takip etmiyorum , o yüzden internette vakit harcıyorum.Ama burası da sağlıklı değil, okumak lazım kardeşim okumak.Gerisi fasa fiso

futbol,insanlar siyasetle ilgilenmesin diye sektör haline getirilmiştir.dizi işi bunun devamıdır.

Diziler de her zaman ki gibi trt1 en güzel dizileri yayınlıyor.

bknz: 7 güzel adam ..

Diğer kanalların dizileri hiç bir işe yaramıyorlar.
Evet sadece çocuklara özentilik yaşatıyorlar.

Toplumları manipüle etmek için kullanılan strateji ya da tekniklerden birisi de dizilerdir. Yerli ya da yabancı dizilerin çoğunda toplumlarda yaratmaya çalıştıkları değişimi empoze etmeye çalışırlar ve bunun için özel teknikler kullandıkları için, çoğu izleyici yapılmak istenenin farkına bile varmaz. İnsanların düşüncelerini yönetmeyi başardığınız an, o topluma istediğiniz gibi şekil verebilirsiniz.

Ne yerli ne de yabancı hiçbir diziyi takip etmiyorum.

Şu anda tv'lerde eski diziler oynatılmaya devam ediyor.tüm çarpıklıklar aynı şekilde izlenemeye devam ediliyor,izleyenler de memnun valla.yerli dizi izlemiyorum.yabancı dizi birkaç tane izledim.genelde dizi izlemiyorum.3-4 belgesel ve bir iki spor kanalı dışında genelde tv izlemem.tv insanları uyutan programlar ile insanları geri bırakan bir araç.bu evlilik,yemek ve kadın programlarında görebilirsiniz.

Toplumdaki yayın; o ülkenin gelişmişliği ile doğru orantılıdır. Ülkemizde ne yazıktır ki mafya dizilerinin esiri olmuş durumda ve ülke gelişmeden bunlar değişmeyecek.

Toplumumuzdaki şiddet arzusu bu tarz dizileri izletiyor.

Eski diziler

Günümüz dizileri

Ailecek tv izleyemez olduk
Seneryolar iğrenç ötesi

toplum tvden reklamlı böyle bildiğin 4-5 saat bir bölüm için zaman ayırıyorsa biz napalım yani şimdi ahahah

çürüsünler.

Tamam diziler cılkını çıkardı bazı şeylerin ama eskiden toplumun çok temiz olduğu fikrini nereden edindiniz ki siz?
Zaten çürüktü toplum.

Arkadaşlar sinema ve diziler dünyada çeşitli amaçlarla kullanılan bir olgu haline geldi. Kültür emperyalizmi gibi mesela. Hadi bunu bir yerde bizim sinema ve dizi sektörümüzün önem kazanmasının amacını ve belki de faydalı olduğunu anlayabilirim ancak; özellikle sabahları çıkan cins cins insanların yok karısından şikayet etmesinin yok karısının onu çok kıskanmasını yok orta yaşlı birisinin aşkını itiraf için şaklabanlık yapmasını hiçbir dekoderin çözümleme şansı yok. Sabahları annemi kıramadığım için özellikle geç kalktığımda kahvaltı masalarında uğradığım psikolojik şiddeti Hayal edemezsiniz. Bence Televizyon Üst kuruluna kesinlikle ve kesinlikle Sabahları saat 11'e kadar hiçbir şekilde cinsi bozulmuş cins şaklabanların yer aldığı programların yasaklanması talebinde bulunulmalı.

Şoray Uzun: "Bunca yıldır sadece çok para kazandırıyor diye akıl almaz rezillikleri, ahlaksızlıkları, matah şeylermiş gibi mafya güzellemesi yapan dizileri her gün izleyen, ailesinin s.çıp sokağa attığı tiplerin nasıl davranmasını beklerdiniz ki? İçeride domuz gibi besleneceğinden, hastalanınca 20 dakikada hastaneye ulaşacağından, ailesi olacaklarla görüntülü görüşeceğinden, en kısa zamanda dışarı çıkacağından emin olan gelişmemişlerin nasıl davranmasını beklerdiniz ki?"

Toplumdaki yayın; o ülkenin gelişmişliği ile doğru orantılıdır. Ülkemizde ne yazıktır ki mafya dizilerinin esiri olmuş durumda ve ülke gelişmeden bunlar değişmeyecek.

Toplumumuzdaki şiddet arzusu bu tarz dizileri izletiyor.
@Xerath nerelerde acaba?

Geri