Tarif Diyarbakır'ın damak çatlatan lezzeti Nergizleme!

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Yöresel Yemekler
🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
Diyarbakır, Türkiye'nin en güzel ve mutfağı en zengin şehirlerinden biridir. İsim olarak duyduğunuzda içinde farklı bir lezzet barındığını hissettiğiniz Nergizleme, Diyarbakır mutfağının pazar kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Hatta kahvaltıyı kaçıranların üzüleceği bir lezzet şölenidir.

Nergizleme, kısaca yumurta salatası olarak tanımlayabileceğimiz, Diyarbakır yöresine ait bir tariftir. Altın günlerinde, çay sohbetlerinde veya kahvaltılarda tüketilebilen bu salata, çayın yanında harika bir lezzet sunar. Yapımı oldukça kolay olan bu salatanın hazırlanışı için birkaç temel malzeme yeterlidir.

Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1/2 demet maydanoz
  • 4 dal taze soğan
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 dal taze nane
  • 1 çay kaşığı (silme) tuz
  • 1 çay kaşığı (silme) pul biber
  • 1/2 çay kaşığı (silme) karabiber
Yapılışı:
  • Yumurtaları bir kaba alıp üzerlerini geçecek kadar su koyun.
  • Ocağın altını açın ve tamamen katı olmaları için yaklaşık 7 dakika pişmeye bırakın.
  • Yumurtalar haşlandıktan sonra soğumalarını bekleyin.
  • Kabuklarını soyun ve küp küp doğrayıp bir kenara alın.
  • Derince bir kabın içerisine yeşil soğanı, kuru soğanı, maydanozu ve naneyi çok ince ince olacak şekilde doğrayarak alın.
  • Baharatlarını da ekleyip güzelce harmanlayın.
  • Doğradığınız yumurtaları da ekleyip, yumurtaları dağıtmamaya özen göstererek karıştırın ve bir servis tabağına alıp servis edin.
Kaynak

225353706-nergizleme1.jpg
225450550-nergizleme3.jpg

Nergizleme mi ne güzel isim bulmuşlar. Cidden nergize benziyor.

Biz hek û pîvaz ( soganli yumurta) diyoruz. Kullanırım ama nergizlemeyi.

Çok severim bu arada. Yalnız tarif eksik ben biraz limon da sıkıyorum.

Nergizleme mi ne güzel isim bulmuşlar. Cidden nergize benziyor.

Biz hek û pîvaz ( soganli yumurta) diyoruz. Kullanırım ama nergizlemeyi.

Çok severim bu arada. Yalnız tarif eksik ben biraz limon da sıkıyorum.
Yumurta salatası kısaca ve hatta içine haşlanmış patates ekleyenler de olabiliyor. Limonu da patatesli olan çeşitlerinde gördüm.

Özellike baharın gelişinde yani Hıdırellez günlerinde genelde yapılır. Ayrıca nergiz çiçeğininde ismi buradan kaynaklanıyor.Bununla beraber Diyarbakırın meshur yemekleri arasında diyarbakır usulü kabagannuş kavurmalı diyarbakır dolması musul aşı kabak boranisi ve bunun gibi binlerce çeşit yemekler meşhurdur.

E bu bildiğin patatessiz patates salatası. Yumurtasız oluncada patates salatası deniliyor. Bu arada patates telafuz olarak çok komik değil mi ? Patatis.

Yumurtayı sade severim. Bana göre seğil bu yiyemem…

Dağkapı mı neydi ismi aklıma gelmedi şimdi orda bir handa ciğer yemiştim

yumurta salatasi bildigin, cok güzeldir. Az limonla tavsiye ediliiir. :)

Ben hayatta yiyemem bunu. Yumurtayı salata gibi hiç sevmem.

@angie normal bisey degil inan, bi catal alinca anlarsin :) tabi damak zevki bisey diyemem.

@angie normal bisey degil inan, bi catal alinca anlarsin :) tabi damak zevki bisey diyemem.
Bizim buralarda da benzerini haşlanmış patates ile yapıyorlar. Benlik değil ya. Yumurta katılaşınca tiksindiriyor beni. Alışana güzeldir ama benlik değil djfjjf

• Beğen
Tepkiler: RK
Tam 3 kez ben bunu yiyemem, asla yiyemem, bana göre değil yumurta severim ama yiyemem dediğine göre kabul edelim yiyemez.
Yayalım arkadaşlar net bilgi yiyemez. Kim yiyemez ? tabiki @angie

Geri