DİSKALKULİ (Matematik) BOZUKLUĞU

• Kullanıcı Abaris
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Çocuk Sağlığı ve Eğitimi
Konu sahibi son olarak 1727 gün önce görüldü
Diskalkulide, matematik terimlerini, kavramları anlayamama, sayı ve sembolleri tanıyamama, gerekli sembolleri kullanmama, eldeki sayıları toplamayı unutma, çarpım tablosunu öğrenmede sınıf arkadaşlarına göre çok geri kalma, problem çözümünde izlenecek adımlara karar verememe biçiminde kendisini gösteren bozukluklarla karşılaşılır.

Matematik öğrenme bozukluğunun boyutu kişiden kişiye değişir. Bazı hastalar temel matematiksel işlemleri yapabilecek beceriye sahip olabilirler ancak matematiğin daha ileri seviye işlemlerini yapamazlar. Bazı hastalar ise temel matematik işlemlerini yapmakta hatta rakamları ve matematiksel simgeleri tanımlamakta bile zorluk çekebilir.

BELİRTİLER

-Matematik öğrenme bozukluğu belirtileri genellikle okul döneminde ortaya çıkar.
-Sayıları öğrenmede ve akılda tutmakta zorlanma.
-Sayılarla çalışırken zorluk yaşama.
-Matematiksel simgelerin öğrenilememesi veya karıştırma.
-Çıkarma, toplama gibi basit matematiksel işlemleri yapmakta zorlanma.
-Zaman ve yönleri algılamakta ve tarif etmekte zorluk yaşama.
-Satranç, dama gibi stratejik oyunları oynarken zorlanma.
-Zihinsel olarak görselleştirmede zorlanma.
-Müzik notalarını okumada zorluk.
-Zihinsel olarak uzaktan nesneler arası uzaklığı tahmin etmede zorlanma.

TEDAVİ..

Erken tanı, çocuğun akademik başarısı kadar, toplumsal yaşamını da etkileyecektir.En azından, yaşıtları kadar zeki olan ve derslerine çalışma konusunda bir sorunu olmayan bir çocuğun akademik başarısızlığa uğraması, arkadaşlarınca dışlanmasına yol açabilir.Bu da, hem kendisine olan güvenini sarsar, hem de okuldan soğumasına neden olabilir.

Unutmamak gerekir ki, her yavaş öğrenme durumu özel öğrenme bozukluğu anlamına gelmeyebilir.Özel öğrenme bozukluğu tanısı bir uzman tarafından konulmalıdır.

Özel öğrenme bozuklukları kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden her çocuk için farklı bir yönteme gerek duyulabilir.Bunun İçin özel olarak hazırlanan birtakım tarama testlerinden yararlanılmaktadır.Böylece nasıl bir psiko-pedagojik terapi ve teknik kullanılacağına karar verilir.

Matematik öğrenme bozukluğu olan çocukların ebeveynleri tedaviye yardımcı olmak için evde bazı yöntemler uygulayabilir.Çocukla matematik oyunları oynamak, düşündürücü ve eğlenceli problemler üzerinde çalışmak, matematiksel resim ya da çalışmak çocuğun matematik öğrenmesine yardımcı olabilir.
Alıntı.

İnsanların yarısında var o zaman bu bozukluk.

Katakulliye kafam basar ama diskalkulliye ıh-ıh.

Durun en moron benim bi' samiye.
Sayın Romalılar ve Mekkeli Müşfik'ler, 6 kere 7'den bize ne ya, biz niye çarpıyoruz 8 tane 9'u?

3 kere 8?
-Sence?
-Sana sordum.
-Bana mı sordun?

Zaman kazanıyorum çünkü kafamda toplamam lazım. 24 derler, böyle bir kanı var, hadi 24 değilse?

-1 matematik seviyesiyle 33 yaşıma nasıl geldim, ay beni çok kandırmışlardır. -Doru, çok aldandım, ah...

Başka ad bulamamışlar mı diyip kelimenin kökenine baktım. Sonuç:

"Diskalkuli terimi en azından 1949 yılına dayanmaktadır.
Diskalkulya Yunanca ve Latince'den gelir ve "kötü sayma" anlamına gelir. Dys- öneki Yunanca'dan gelir ve "kötü" anlamına gelir. Calculia kökü Latince calculare'den gelir ve " saymak " anlamına gelir; ayrıca hesaplama ve hesaplamanın bir akrabasıdır .
Discalced ile karıştırılmamalıdır."

Geri