Dinsel görüşler kadın haklarından önce mi gelir?

Konu sahibi son olarak 1216 gün önce görüldü
Dinsel görüşler kadın haklarından önce mi gelir?​

Evet her dinde kadın hakları ikinci planda kalır.

Elbette. Kocanız döverse akşam güzel yemek yapın, bir şey demeyin diye öğüt veriyorlar bir de.
Ah tanrım! Vallahi senin gönderdiğin dini bunlar anlamamış. Kabahat sende değil ama bunlarda.

Dinsel görüş nedir? Din kadına
Yemek pişirmek zorunda olmadığını
Evini temizlemek zorunda olmadığını
Velev ki çocuk dünyaya getirdi, buna karşın emzirmek zorunda olmadığı
Çalışsa parasını eşiyle paylaşmak zorunda olmadığını fakat eşinin ise kadının tüm ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olduğunu
Evine istemediği kimseyi almak zorunda olmadığını
Eşinin ailesine bakmak zorunda olmadığını
Söz hakkına sahip olduğunu
Erkeğe kadınla istişare etmeden hareket etmemesi gerektiğini
Kadına namaz kılması dışında hiçbir konuda el kaldıramayacağını (onuda sadece elini yavaşça indirerek yapabileceğini)
Kadın ne kadar sitemkâr olsa bile erkeğin sabretmesi gerektiğini ve daha sayamadığım binlerce hakkı sunmuştur, kimi emir kimi de öğüttür. Bugün diyanet denen kurumun dinle pek de bi alakası yoktur. Dini diyanetin sözleri ve açıklamaları üzerinden yaşamaya çalışan, öğrenen insanlar da ne bileyim ya. Biraz okuyup araştırın.

@Kitapella hanım, şimdi ben namaz kılmıyorum. Eşim elini sizin tabirinizle yavaşça indirerek bana vurabilir mi?

Dinsel görüş nedir? Din kadına
Yemek pişirmek zorunda olmadığını
Evini temizlemek zorunda olmadığını
Velev ki çocuk dünyaya getirdi, buna karşın emzirmek zorunda olmadığı
Çalışsa parasını eşiyle paylaşmak zorunda olmadığını fakat eşinin ise kadının tüm ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olduğunu
Evine istemediği kimseyi almak zorunda olmadığını
Eşinin ailesine bakmak zorunda olmadığını
Söz hakkına sahip olduğunu
Erkeğe kadınla istişare etmeden hareket etmemesi gerektiğini
Kadına namaz kılması dışında hiçbir konuda el kaldıramayacağını (onuda sadece elini yavaşça indirerek yapabileceğini)
Kadın ne kadar sitemkâr olsa bile erkeğin sabretmesi gerektiğini ve daha sayamadığım binlerce hakkı sunmuştur, kimi emir kimi de öğüttür. Bugün diyanet denen kurumun dinle pek de bi alakası yoktur. Dini diyanetin sözleri ve açıklamaları üzerinden yaşamaya çalışan, öğrenen insanlar da ne bileyim ya. Biraz okuyup araştırın.

@Kitapella hanım, şimdi ben namaz kılmıyorum. Eşim elini sizin tabirinizle yavaşça indirerek bana vurabilir mi?

Bu soylenen seyler, kadinin birakin aile bireyi yerine konmayi; insan yerine koyulmadigi zamanlarda yapilan seylerdi. Evladi kiz dogdu diye direk topraga gomen kisilerin oldugu dunyadan bahsediyoruz. Yukarida yazilanlar bugunun sacma konusu olsa da, zamaninda kadinlarin hayal bile edemeyecegi haklardi. O yuzden, simdi ki namaz kilan & kilmayan kisilerle eslerinin yasadigi vurma & vurmama konusunu, o zamanla bir tutmamakta fayda goruyorum.

Vurmamalı. Bu sizin tercihiniz sonuçta. Ben orada İslam'ın sunduğu şeyden bahsettim sadece. İslam sadece bunu söylerken kadına işkence edercesine dövme hakkı sunmuş gibi, her koşulda döbebileceğini söylemek, bunu iddia etmek haksızlık

Vurmamalı. Bu sizin tercihiniz sonuçta. Ben orada İslam'ın sunduğu şeyden bahsettim sadece. İslam sadece bunu söylerken kadına işkence edercesine dövme hakkı sunmuş gibi, her koşulda döbebileceğini söylemek, bunu iddia etmek haksızlık

İşte vurabilir demek bile malesef bizi çok yanlış sonuçlara götürüyor. Sizin kötü düşünerek yazmadığınızı tahmin edebiliyorum. Hatta şimdi 'bazı' üyeler gelip ''yav bu anarşikler de abartıyor, dinimizi kötülüyor'' diyebilir. Ancak toplumda herhangi bir şekilde 'vurabilir' imajının oluşturulmasının sonucu ne yazıkki cinayetler. Hele ki bizim gibi dini anlamayan, bilmeyen toplumun insanları için uçurum bu sözler.

@Kitapella tebrik ederim canım İslamın kadına bakış açısına dair söylenmesi ve bilinmesi gereken çok şeyi ifade etmişsin. Birilerinin yanlış beyanlarını sebep gösterip araştırmadan o cahilane sözleri gerçekte dinde de böyleymiş gibi yansıtan bunun üzerine dine saldıran hadsizler günümüzde çok maalesef. Mükemmel olan İslamdır, Müslümanım diyenler değil...

İşte vurabilir demek bile malesef bizi çok yanlış sonuçlara götürüyor. Sizin kötü düşünerek yazmadığınızı tahmin edebiliyorum. Hatta şimdi 'bazı' üyeler gelip ''yav bu anarşikler de abartıyor, dinimizi kötülüyor'' diyebilir. Ancak toplumda herhangi bir şekilde 'vurabilir' imajının oluşturulmasının sonucu ne yazıkki cinayetler. Hele ki bizim gibi dini anlamayan, bilmeyen toplumun insanları için uçurum bu sözler.
Buna katılıyorum. Zaten orada bahsetmek istediğim şey, kadına hiçbir şekilde vurmanın meşru olmadığını anlatmaktı. Çünkü o örnekte (namaz örneğinde) ifade edilen şey tokat değil. O kadar haklısın ki ama, bunu okuyup da şiddetle, nefretle eşini dövüp bu cümleyi referans gösterebilecek cahillerle dolu etraf. bu devirde bile biz kadın olarak kendi kendimize zulmediyoruz. El birliği ile gelenekleri din yaptık, ona tapıyoruz. Kız kısmı şöyle olur, böyle olur, kızını dövmeyen dizini döver gibi saçmalıklar hep geleneklerden gelen şeyler. Din ile gelenekler yer değiştirmiş. Biz batıda oturuyoruz ama doğunun geleneğine din diyoruz. Bundan sıyrılmamızın tek bir yolu var. Atatürk ün ilkelerine sıkı sıkıya sarılmak. O geleneklerin din olduğunu fark ettiği için devlet işlerinden ayırmak istedi. Biz şimdi hala ne çekiyorsak cehaletin artıklarından çekiyoruz. Öyle bir virüs ki yayıldığı yere ölüm bile getiriyor, hem de meşru ölümler. Yazık..

Dinler hakkında bir şey diyemem ama İslam, kadının her zaman haklarını korumayı savunur.

Kişiyle ilgili. İslami yaşam tarzını benimseyen kadın başını kapatacak. Ufak dayakları sineye çekecek. Kocasına ismiyle hitap etmeyecek. Cagirilinca yatağa gelecek, hayiz hariç itiraz etmeyecek.
Varsa eşinin diğer eşleri ile uyumlu olacak.
Şahitlikte ve miras hukukunda durumunun çeyrek olduğunu bilecek.
Telaki selaseyi yiyince mehrini alıp gidecek. Nafaka diye mıyıklamayacak

Bu kadar net.

Hala kadınların isyan etmemesine hayret ediyorum. Mustehak size.

İşte bu nedenle cinsiyetçiyim. Bu nedenle elhamdülillah müslümanım

miras konusunda mesela islam bazı koşullarda kadınlara erkeklerin hak ettiğinin yarısı kadar takdir eder. Kanun önünde ise böyle bir şey mümkün değildir. Yanlışım varsa düzeltiniz.
Bir kaç konu daha var kafaya takılan, eklerim yine.

"Allah size çocuklarınızın miras taksimi hususunda, erkeklerin paylarının, kızların iki katı olmasını emretmektedir. Eğer bütün çocuklar kız olup ve ikiden fazla iseler, bunların payı, ölenin bıraktığı malın üçte ikisidir. Eğer mirasçı olarak bir tek kız ise, mirasın yarısı onundur." 33

Ben kitap ne yazmisa bakmam uygulamaya bakarim. Ve kimse buna dur demiyorsa, kitabta yazilani dogru uygulamasi icin önlemler almiyorsa,.... dogakl olarak din kadini dövmeye evet diyor derim.
Uygulamayi insanlar yapiyor ve gecerli olanda uygulamadir. Gerisi insanin kendi kendisini aldatmacasidir,....

Dini emirlere bakarsak kadının hakkı mirasta daha az. Medeni kanunda ise eşit erkek ile.
Kadına hakkını verirken hangisinin uygulanacağı ise kişilere kalmış. Çevremde dini emre göre miras düzenleyen de var, medeni kanuna uyarak eşit olarak veren de var. Ben medeni bir insanım tabi.

Kadın hakkı diye birşey yoktur. Çünkü hakkı erkek ismidir

Geri