Dini inancınız nedir?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Ben klavyemde kırık vaziyette bekleyen F6 tuşuna inanıyorum.

1-Allah'a inanıyorum.
2-Allah'ın yaşanmasını istediği şekilde olan İslamiyet'e inanıyorum.
3-Dinin bireyselliğini daha çok benimsiyorum.

Şuan kendini kaliteli dindar zanneden bazı kişilerin yaşadığı, islam budur dediği, hatta zorla insanlara dayattığı yaşam tarzını, insanın yaratılışına uygun görmüyorum ve kabul etmiyorum.

1-Allah'a inanıyorum.
2-Allah'ın yaşanmasını istediği şekilde olan İslamiyet'e inanıyorum.
3-Dinin bireyselliğini daha çok benimsiyorum.

Şuan kendini kaliteli dindar zanneden bazı kişilerin yaşadığı, islam budur dediği, hatta zorla insanlara dayattığı yaşam tarzını, insanın yaratılışına uygun görmüyorum ve kabul etmiyorum.
Bazi kisiler kim?
Yanlis anlama merak ettimde.
Bugun ehlisunnetciler ile modernist islamcilar ve ilahiyatcilar arasinda buyuk bir savas var cunku.

Son düzenleme:
p5kqtln.jpg

Allah (cc) bize yeter karşimmm

Bazi kisiler kim?
Yanlis anlama merak ettimde.
Bugun ehlisunnetciler ile modernist islamcilar ve ilahiyatcilar arasinda buyuk bir savas var cunku.

Abi tarikatlarda falan taraftarlarına kendini hoca olarak kabul ettiren ve kendini mübarek zanneden kişiler.
Sosyal medyada hurafeleri insanlara sevap-haram diye satan sahtekarlar.
Dediğin gibi farklı şekillerde İslam'a inanan, yaşayan var ama benimki tamamen bana özgü.
Tamamen kendime uygun ve içimden geldiği gibi.
Yukarda eli sopalı sinirle bekleyen bir yaratıcı yok benim anlayışıma göre.
Beni benden iyi tanıyan ve bana, ona nasıl inanacağıma dair özgürlük tanımış bir yaratıcının varlığını farkettiğimi düşünüyorum.
Allah bazen korkutur ceza vermekle evet ama bu senin iyiliğin içindir.
İnsan bazen duvara toslamadan aklı başına gelmez.
Yaratılışı gereği rahatı buldu mu cıvıtır ve bazen hakikati görmek için afallaması gerebilir.
Ama hiçbir şey yaratan kadar sevgi dolu, merhametli olamaz.
Ayrıca Allah halden de anlar, senin neden ve nasıl ona inandığınıda bilir, öyle kabul eder ve sever yarattığını.

Abi tarikatlarda falan taraftarlarına kendini hoca olarak kabul ettiren ve kendini mübarek zanneden kişiler.
Sosyal medyada hurafeleri insanlara sevap-haram diye satan sahtekarlar.
Dediğin gibi farklı şekillerde İslam'a inanan, yaşayan var ama benimki tamamen bana özgü.
Tamamen kendime uygun ve içimden geldiği gibi.
Yukarda eli sopalı sinirle bekleyen bir yaratıcı yok benim anlayışıma göre.
Beni benden iyi tanıyan ve bana, ona nasıl inanacağıma dair özgürlük tanımış bir yaratıcının varlığını farkettiğimi düşünüyorum.
Allah bazen korkutur ceza vermekle evet ama bu senin iyiliğin içindir.
İnsan bazen duvara toslamadan aklı başına gelmez.
Yaratılışı gereği rahatı buldu mu cıvıtır ve bazen hakikati görmek için afallaması gerebilir.
Ama hiçbir şey yaratan kadar sevgi dolu, merhametli olamaz.
Ayrıca Allah halden de anlar, senin neden ve nasıl ona inandığınıda bilir, öyle kabul eder ve sever yarattığını.
Yok dostum sen istedigin gibi inan lafim yok. Nasil mutlu ve kendini islama yakin goruyorsan , nasil iyi insan olman gerektigini biliyorsan oyle ol elbette.
Ancak problem su maalesef.
Yaratici tarifi 1 tanedir. Ancak kutsal kitapta yazan ile insan tezahuru yaratici ayni degil maalesef. Bazen bir takim din adamlarinin anlattigi yaratici tarifi yazilan ile ortusuyor. Fakat fazla iyimser olan insanlarimiz tarafindan "abi bu sarlatan bir hoca yaratici bu degil" bir tarafta araya araci koyan ehli sunnetciler , bir tarafta arada araci olmamasi gerekir diyen selefiler.
Hepsi de ayni yaraticidan tek ilahtan bahsediyorlar. Konustuklari arapca ayni. Soyledikleri ayet ayni ki hic bir ayetin degistirilme olasiligi olmadigi senetler ile ispatli denir.
Is boyle olunca ve din daha fazla insana okumaya vakti olmadiginda ve anlamlandirmaya ugrasmadigindan , baska birisinden dinleyince..
"Ama bize ogretilen ve benim hayal ettigim bu degil?" oluyor.
Senin icin demiyorum belki okumussundur ancak...
Kafam karismasin diye kur-an okumuyorum diyen insanlar bile mevcut.
Benim bile kur-an okumus olmam okumayan muslumanlar icin bir parcada olsa acziyet degil mi?
Okunsa anlasilmasi zor yada meal okunmamasi gerektigi ve arapcanin turlu anlami ve yanlis okursan tehlikeli gibi uyarilar hic mi dusundurmuyor?

Yok dostum sen istedigin gibi inan lafim yok. Nasil mutlu ve kendini islama yakin goruyorsan , nasil iyi insan olman gerektigini biliyorsan oyle ol elbette.
Ancak problem su maalesef.
Yaratici tarifi 1 tanedir. Ancak kutsal kitapta yazan ile insan tezahuru yaratici ayni degil maalesef. Bazen bir takim din adamlarinin anlattigi yaratici tarifi yazilan ile ortusuyor. Fakat fazla iyimser olan insanlarimiz tarafindan "abi bu sarlatan bir hoca yaratici bu degil" bir tarafta araya araci koyan ehli sunnetciler , bir tarafta arada araci olmamasi gerekir diyen selefiler.
Hepsi de ayni yaraticidan tek ilahtan bahsediyorlar. Konustuklari arapca ayni. Soyledikleri ayet ayni ki hic bir ayetin degistirilme olasiligi olmadigi senetler ile ispatli denir.
Is boyle olunca ve din daha fazla insana okumaya vakti olmadiginda ve anlamlandirmaya ugrasmadigindan , baska birisinden dinleyince..
"Ama bize ogretilen ve benim hayal ettigim bu degil?" oluyor.
Senin icin demiyorum belki okumussundur ancak...
Kafam karismasin diye kur-an okumuyorum diyen insanlar bile mevcut.
Benim bile kur-an okumus olmam okumayan muslumanlar icin bir parcada olsa acziyet degil mi?
Okunsa anlasilmasi zor yada meal okunmamasi gerektigi ve arapcanin turlu anlami ve yanlis okursan tehlikeli gibi uyarilar hic mi dusundurmuyor?
Kur'an, okuyunca derhal müslüman olacağına dair garanti veren bir kitap değil ama ilk daha ilk kelimesinde bir şey söylüyor insana " Oku" diyor.
İnanmak veya kabul etmek zorunda değilsin ama sonuçta 7. yüzyıldan günümüze kadar gelmiş kadim bir kitap okunmaya değerdir elbet.
Ben okudum ve gördüğüm kadarıyla sadeleşmiş bir anlatıma sahip ve " İyi bir yaşam nasıl olmalı ? Geçmişteki bazı yaşanılan hadiseler. Yapılması yasak kötü davranışlar ve cezalar" konularında öğütler veren kadim bir kitap.
Dindar olsun olmasın ateist hristiyan yada budist olsun herkes okumalı.
İnsanlığa dair kadim bir eser sonuçta.
Ve bu kitap bir teknoloji yada bilim kitabı iddasında bulunmuyor.
Kur'anda parçacık fiziği, kuantum mekaniği, sicim teorisi falan bulamazsın ve böyle bir amaçlada bulunmuyor zaten dünyada.
Ben dünyadaki çoğu dini araştırdım ve halada zaman buldukça bakarım, daha geçen gün Hindistan'da, Batı Bengalde cenaze yakma töreni videosunu izliyordum tabi sansürlü :d
Evet okumuyorlar Kur'an'ı ve kafa yormuyorlar, bir hoca bulup peşinden gitmek daha kolay çünkü.
Ben müslümanım diyen herkes dört dörtlük insan veya müslüman değildir zaten.
Dinin en temelinde ahlak vardır, insanın özünde ahlak problemi varsa dindarlık iddiasında bulunmasıda egosundan kibirinden dolayıdır diye düşünüyorum.
Eski şarkıcı Cat Stevens bahsetmek istediğim konuyu daha net özetlemiş aslında zaten.

Müslümanlar'ı görseydim, Müslüman olmazdım. Iyi ki İslam'ı Kur'ân'dan öğrenmişim..
Yusuf İslam (Cat Stevens)

Mor Efrem üstü katolik müslüman Meryemci Mekke müşbiki.

Müşbik kelimesini ben buldum, söylemesi de çok tatlı. Müşrik ile müşfik kırması, yani, hareketleri müşriğe kayan fakat Allah yolunda bir sevecen.

Müşbik.

Şöyle kafaları çekeceğimiz ritüelleri olan bir din bulamadık ki müridi olalım

biz her şeye
esirgeyen ve bağışlayan
rabbın adıyla başlayan adamlarız yeğen

Genç bir öğretmen tutmuştum aylar önce özel ders için matematik öğretmeni.
Neyse molalarda çay vs derken biraz sohbet edip bakış açısını anlamaya çalışırken bana "ben seni bir gecede deist yaparim " demez mi ? O ukalaligi bir daha kimseye yapamaz artik hem dersini verdim hemde iki hafta sonra işine son verdim. Eğitim çok yanlış kişilerin elinde bazen.
Çünkü saygısızlık diz boyu

Geri