Dine ilgi azaldı, deizmi seçiyorlar

Konu sahibi son olarak 1191 gün önce görüldü

Dine ilgi azaldı, deizmi seçiyorlar​

Yapılan iki yüksek lisans çalışmasına göre gençler deizme yönelmeye devam ediyor. Öğretmenler ve öğrencilerle yapılan iki farklı araştırmadaki bulgular, gençlerin dine ilgisinin azaldığını açığa çıkardı.​

Dine ilgi azaldı, deizmi seçiyorlar

İktidarın eğitime gerici müdahaleleri ters tepiyor. Yapılan iki farklı araştırmaya göre gençler arasında dine yönelik ilgi azalırken deizme kayma ise devam ediyor. Öğretmenler, öğrenciler arasında deizme kayma yönünde bir ilgi olduğunu aktarıyor.

Deizmi seçen öğrenciler ise tercihlerinde günümüzde dini temsil eden şahısların tutum ve davranışlarının etkili olduğunu kaydediyor.

Sakarya Üniversitesi’nden Dilek Menküç’ün hazırladığı “Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin görüşleri ışığında lise öğrencilerinde deizm düşüncesi” başlıklı araştırmada öğretmenler bu konuda ilginç tespitlerde bulunuyor. Deizme ilginin arttığını düşünen bir öğretmen, şunları aktarıyor: “Ben on beş senelik bir öğretmen olarak deizmin özellikle son beş yılda baya popüler olduğunu gördüm. Buradaki artışı da gördüm. Deist var mı? Evet, var. Artıyor mu? Ben arttığını gözlüyorum.”

ARTIŞI KABUL ETTİLER

Bir diğer öğretmen ise deizmin öğrenciler arasında etkili olup olmadığına dair soruyu şöyle yanıtlıyor: “Yüzde yüz. Hem de ne biçim etkili. Özellikle de nitelikli okullarda” diye cevap veriyor. Başka bir öğretmen ise dine ilgisizlikten şikâyetçi: “Ben asıl tehlikenin gençlerin dine ilgisiz kalması olduğunu düşünüyorum. Bu ilgisiz kalmanın sonrasında bir sekülerleşme ortaya çıkacak. Gençler deizme kaydı diye elimde bir veri yok ama bu konuda araştırmalar var. Araştırmalar da artan bir durum olduğunu gösteriyor.” Araştırmaya katılan kimi öğretmenler ise deizmin anlatılmasının doğru olmadığı görüşünde.

Bir öğretmen, bunu şu şekilde açıklıyor: “Zaten tevhit inancı anlatılırken şirk nedir, deizm nedir vb. konular anlatılabilirdi. Eşeğin aklına karpuz kabuğu sokmak gibi yani…

“Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Merve Harmankaya’nın imam hatip lisesi öğrencileriyle görüşerek hazırladığı “Geçmişten günümüze deizm ve deizm üzerine sosyolojik bir araştırma” başlıklı çalışmanın sonuçları da çarpıcı. Araştırmacı, iki imam hatip liselinin deizmi tercih etme nedenini şöyle aktarıyor: “Deizme kayma sebeplerini sorduğumuz zaman günümüzdeki Müslümanların dini yaşama biçimlerinin kendilerini bu yola ittiğini söylemişlerdir. Ayrıca bir kişi din görevlilerinin ve dini temsil eden şahısların misyonlarına uymayan bazı tutum ve davranışlarının da bunda etkili olduğunu belirtmiştir. Bunların haricinde din konusunda ailesinden çok baskı gördüğü için de deizme kaydığını ifade etmiştir.”

Alintidir

@Sanem hangi dine ama?
İndirilen dine ben azalma şöyle dursun artma görüyorum..

İnsanlar gelenekteki hurafeleri, Karadulların rezilliklerini, yanmaz kefen saçmalıklarını inkar ediyorlar bu güzel bir gelişme

Bu kadar aşırı müslüman bir iktidar zamanında hiç olacak iş mi :(
Demek chp gelse daha beter olacağız :)

Bir de 19 a inananlar var. onlari da es gecmeyelim.
Gerçek müslümanlar diyoruz biz onlara.. :)
Müddesir Suresi 30. Ayete yürekten inanlar.. :)

Lütfen izle ve anlamaya çalış tabi buradaki meal gelenekteki anlaşılmamanın nedeniyle biraz yanlış ama ayrıntısını merak edersen onu da anlatırım.

Mesela o büyüklerden biridir ayetini burada sekara gönderöiş halbuki o 19 u anlatıyor.. Çünkü Kuran’ın beşer sözü olmadığının kanıtı olsun diye..

Gelenekçiler neler neler uyduruyorlar bu ayetleri gizlemek için bir bilsen
Senin hoca sandığın o adam ağzını eğil bükerek hakikatleri gizlemeye çalışan birisi maalesef..

İnsanlığa uyarı olan bir durum.. İnanmak isteyen inanır inanmak istemeyen inanmaz hepsine saygımız var.. Ancak bu Kuran’daki ayet biz hadi bir sayı bulalım da onu insanlara anlatalım demiyoruz olan bir durum bu..

Zaten insanların çoğunun bunu anlamak konusunda kalbi perdelidir, Anlamazlar anlamak istemezler..

Çünkü 19’un getirdiği anlayışı ve gerçekleri anladığın an atalar dini gelenekteki din yıkılacak..

Uzun sözün kısası hakikati tercih etmekle, atalar yolunu tercih etmek arasındaki çizgidir 19 sayısı.. :)

Gerçek müslümanlar diyoruz biz onlara.. :)
Müddesir Suresi 30. Ayete yürekten inanlar.. :)

Lütfen izle ve anlamaya çalış tabi buradaki meal gelenekteki anlaşılmamanın nedeniyle biraz yanlış ama ayrıntısını merak edersen onu da anlatırım.

Mesela o büyüklerden biridir ayetini burada sekara gönderöiş halbuki o 19 u anlatıyor.. Çünkü Kuran’ın beşer sözü olmadığının kanıtı olsun diye..

Gelenekçiler neler neler uyduruyorlar bu ayetleri gizlemek için bir bilsen
Senin hoca sandığın o adam ağzını eğil bükerek hakikatleri gizlemeye çalışan birisi maalesef..

İnsanlığa uyarı olan bir durum.. İnanmak isteyen inanır inanmak istemeyen inanmaz hepsine saygımız var.. Ancak bu Kuran’daki ayet biz hadi bir sayı bulalım da onu insanlara anlatalım demiyoruz olan bir durum bu..

Zaten insanların çoğunun bunu anlamak konusunda kalbi perdelidir, Anlamazlar anlamak istemezler..

Çünkü 19’un getirdiği anlayışı ve gerçekleri anladığın an atalar dini gelenekteki din yıkılacak..

Uzun sözün kısası hakikati tercih etmekle, atalar yolunu tercih etmek arasındaki çizgidir 19 sayısı.. :)

Biz sahte musluman miyiz? Feyk? Cakma?

Biz sahte musluman miyiz? Feyk? Cakma?
Onu ben bilemem, kimse hakkında özel hüküm vermeye kimsenin hakkı yoktur,

Ama Kuran’da iki sınıf olduğunu söyler insanların..

1.grup indirilen dine uyanlar.
2.grup ise dini kendilerine uyduranlar.

Din adamlarının özellikle de paralı din adamlarının dinleri bozmak gibi bir huyu da vardır bunu da ekleyeyim.. :) Kur’an o senin sürekli soru sorduğun din adamlarını yerden yere vurur.. Peygamberlerin her dönemde en büyük düşmanları dinden para kazanan din adamları olmuştur., :)
Neyse benden sana tavsiye ön yargılı olma, aklını kullan ve araştır.. :)
Cahil cühela insanlara bu konuda ne diyor diye sormak yerine otur kendin araştır.. :) Meal okumanı tavsiye ederim.

Gelecek yüz yıl içinde islam tamamıyla batı gibi olacak dini sadece köylü ve varoşlara bırakacaklar,birde Afrikalı garibanları unutmayalım onlarda olmazsa kiliseler boş

Gelecek yüz yıl içinde islam tamamıyla batı gibi olacak dini sadece köylü ve varoşlara bırakacaklar,birde Afrikalı garibanları unutmayalım onlarda olmazsa kiliseler boş
Aksine din batıda hiç olmadığı kadar güçlü.. :)
İnsanlar din adamlarını reddediyorsa bu tanrıya daha yaklaşacaklarına işaret..
Aracılara sonsuza kadar elveda :D

Aksine din batıda hiç olmadığı kadar güçlü.. :)
İnsanlar din adamlarını reddediyorsa bu tanrıya daha yaklaşacaklarına işaret..
Aracılara sonsuza kadar elveda :D
Burada kiliseler boş din tamamıyla yok oldu sadece görsel olarak var pazarları köylüler gider zencilerle.onlar dini genel bir güç olarak kullanırlar

Deizm tıpkı idda oynarken "çifte şans" seçeneğini işaretlemek gibidir oportünist bir eğilimdir. Dünya da milyon tane din adamı ve görüşleri mevcut. Hal böyle olunca;

-Kardeşim kur-an da öyle bir kitap ki edip falan bile şifre ile uğraşıyor , cübbeliye bakıyorsun oda hadislerden konuşuyor. E arapça kaynakları okuyorsun ya da okuyanlardan dinliyorsun edip ve cübbeli ile arasından fark oluyor. edip ile cübbeli rakip e Hamdi yazır okuyorsun oda en eski ve %98 isabet oranlı bir açıklama ama oda edip ve caner taslamanla rakip. Tv açıosun caner taslaman çıkıyor ve panteist bir bakış açısı sergiliyor ancak müslüman. e bu diğer isimler de hanbeli mezhebi ile rakip E onları bırakıyorsun youtubeda 1000 tane islam bilgisi kanalı var ve %30u bir birine REDDİYE yapıyor. Foruma giriyorsun @Coolumsu var napıcaz mecburen deizmi seçicez. En azından yaratıcı olduğuna inanırsak o kalplerimizi biliyor. İçimizden inkar etmeyip besmeleyide çekerek tevbe edersek bir şansımız var.

Diyor olabilir gençler içinden.... ateist olup tanrı inkar etmediğiniz sürece bir de farklı dine geçmediniz sürece cennet için bir şansınız olabilir.

bok aynı boksa
nerde koktuğunun bi önemi yok

İnanan herkes Müslümandır. Az Müslüman, çok Müslüman yok. Kendizi sorgulamayın, kendinizi sınıflandırmayın. Deist yada Deizm diye bir şey yok.

İsmailizm bir din olsa ona bile tapınacak birileri çıkar

@Sanem hangi dine ama?
İndirilen dine ben azalma şöyle dursun artma görüyorum..

İnsanlar gelenekteki hurafeleri, Karadulların rezilliklerini, yanmaz kefen saçmalıklarını inkar ediyorlar bu güzel bir gelişme
Konu senin ne gördüğün değil.

Canımsın.

1500 sene geçmiş. Bi zahmet artık

Geri