Din, İnanç, Siyaset, Siyasi konular hakkında

Konu sahibi son olarak 2607 gün önce görüldü
Konuyu açma sebebimi hemen bir kaç soruyla kısaca açıklamak istiyorum;

Dini inancı, Irk, Dili, Rengi, Kökeni vs ne olursa olsun bunu yargılamak kimin hakkı ?

İnsanların dini inancını sorgulama, ileri geri konuşma ( Hakarete aşagılamaya, küçük düşürmeye varana kadar yapılan yorumlar ) hakkını nasıl buluyoruz kendimizde ?

Hepimiz aynı partiyi desteklemiyor aynı siyasi görüşü paylaşmıyor olabiliriz. Peki bu bize birbirimize olmadık şeyler söyleme hakkını veriyor mu ?

Ben de bu tarz bir konu açmanızı isteyecektim PM ile. Ama PM atma yetkin henüz yok. İsabet olmuş bu konu.

sanal bu ya, adamla tartışırsın olmadı kenara çekilirsin zorla kimseye bir şeyi anlatamazsın. Bana göre doğru olan o adama göre yanlıştır, nerden bileceksin.

Dini inancı, Irk, Dili, Rengi, Kökeni vs ne olursa olsun bunu yargılamak kimin hakkı ?

Bunu yapmak ırkçılığa girerki hiç tasvip edilmez.

İnsanların dini inancını sorgulama, ileri geri konuşma ( Hakarete aşagılamaya, küçük düşürmeye varana kadar yapılan yorumlar ) hakkını nasıl buluyoruz kendimizde ?

Kimse kimsenin dini inancını sorgulayamaz. Lakin şöyle bir durum var bir Müslüman inanmayan birini gördüğünde onu tebliğ etmek ile yükümlüdür. İnancımıza göre ahirette inanmayan kişi bu yüzden hesap sorabilir. Ha bu demek değildirki her inanmayanı İslam'a davet edeceksin. Meshül olduğunuz, tanıdığınız insanlarla sınırlıdır, tanımadıklarınız ile değil. Ama bu yola baş koymuşsundur ekstra sevap kazanamk için tanımadığınız kişilerede kırmadan, aşşağılamadan, hor görmeden vb. telkinde bulunabilirsiniz.

Hepimiz aynı partiyi desteklemiyor aynı siyasi görüşü paylaşmıyor olabiliriz. Peki bu bize birbirimize olmadık şeyler söyleme hakkını veriyor mu ?

Siyaseti bu kadar hayatımıza adapte etmemeliyiz. Düşünce yapısı ile siyaset yapısının karıştırılmasından dolayı çıkan bir anlaşmazlık söz konusu burada.

Bence tartışılması, sorgulanması normal.İnsanlar tartışarak farklı fikirlere önem vererek, onları araştırarak düşünerek bazı şeyleri görürler.Önemli olan haddi aşmamak, dozunu ayarlamak .Ben x partisine oy vermişsem, ve onu doğru buluyorsam ona destek vermeyenlere APTAL deme hakkına sahip değilim, yada diğerleri bana CAHİL deme hakkına sahip değildir. Ben inançlıysam , bana kimse aynı şekilde APTAL muamelesi yapamaz, sanki dünyanın gerçeğini onlar çözmüş ben görememişim muamelesi yapamaz.İnanç kalpten gelen birşeydir, inanırsın ötesi berisi yoktur. Ben inanmıyorsam , kimsede bana gerizekalı muamelesi yapamaz.Demekki göremiyorumdur bazı şeyleri. Birilerine bişeyleri göstermek istiyorsak , doğru olduğuna inandığımız şeylere inandırmak istiyorsak , aşağılayarak alay ederek değilde sabırla dinleyerek sorularını cevaplayarak göstermemiz lazım.Yoksa buradaki ve başka yerdeki bütün yazılar, sözcükler hepsi afakidir. Boşadır , zaman kaybıdır.

Burası bir forumsa tartisilabilir tartışma düzeni mesaj silinerek de sağlanmaz.
Kimseyi susturamazsiniz. Insan in kendi tartışma adabı olmasi gerek. Zira biri bir karşı düşünceye cevap veremedigin de kişisel vurmaya başlıyor ne hikmetse.

Tartışma olabilir yalnız ben daha iyi biliyorum ben haklıyım sen bi mok bilmiyosun edalarıyla konuşanlar yokmu hah onların ararları ortamı geriyo

Burası bir forum sitesiyse tabiki her şeyi tartışıcaz ama kurallara göre burda kimsenin kimseyi aşagılamaya küçük görmeye hakaret etmeye hakkın yok.

Yargılamak kimsenin haddi değildir. Üsluplu bir şekilde konuşulması gereken konulardır bunlar. Tansiyonu yükseltecek kelimeler oluşursa tartışmada şayet yargılamak moduna geçiyorlar.

Ben bunu her dini sorgulama tartışmalarında dile getirdim. Sorgulamak gerekir. Hatta Atatürk'ün en sevdiğim bir sözü var.

"Ey efendiler! Sorgulamayan insan cahildir. Sorgulatmayan ise zalim!"

Ne güzel demiş.. İnsanoğlu sargulayarak öğrenmeli. Sorgulamadığı bir şeyi öğrenemez. Müslüman olan kesimde şu var. Sorgularsak günaha gireriz, sorgularsak cehennemde yanarız falan filan. Yok öyle bir şey ağbi. Ne günahı ne cehennemi. Kuranda bile sorgula diyor. Ama her zaman haddini aşmayarak, küfür etmeyerek.. Mesela dalga geçen kesimler var. Onlar da bize saygı göstermiyor diyor. Burası için değil twetter , facebook vesaire diğer sosyal ağlarda bu sorunlar her zaman oluyor. Sende karşı tarafa saygı göster ki saygı göresin. Ha saygı görmüyorsan o ortamdan uzaklaş. Çünkü cahile laf anlatmak zordur.

Aynı partiyi illa herkes savunacak diye bir şey yok. Ama ben bunu hep diyorum. Bu forumda başka bir şeyi savunursan sana düşman gözüyle bakıp hakaret edebilecek kadar, cahil insanlar tanıyorum. Kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama kimsede kimseyle sırf bu durum yüzünden bir birine düşman olacak değil. Ama düşman olanlar var. Ve öyle bir hal alıyorlar ki, kimisi Atatürk'ü , Kimisi başbakanı ilahlaştırıp onlara laf denilmesini hazmedemeyip hakaret baabın da yorumlar yapılırsa bu yine yukarıda dediğim gibi cahilliyetten kaynaklanıyor. Tartışmayı bileceksin arkadaş. Sen kalkıp kışkırtırsan her şeyi göze alman gerekir.

Mesela ben çok öncede'' sırf odun kömür vesaire makarnalar için oyları satıyor insanlar'' dedim. Bir çok kişi üstüne alındı. Efendi sen oyunu onlar için satmıyorsan sorun yok üstüne alınmazsın olur biter. Bana denilmiş olsaydı ben kendimi biliyor ise hiç sıkıntı yapmazdım. Ama yok üslup önemli kanka. Vallahi bak.

Neyse hayat devam ediyor.

GüLSe adminim zaten ben de bundan bahsediyorum.
Tartışmayı bilmeyen iki cümle arasında laf sokmayı biliyor.
Fikirler değil egolar konuşuyor haliyle

İnsanların birbirlerine karşı tahammülleri yoksa konuştukları konu dünyanın yuvarlaklıgı olsa sen benim dünyama nasıl yuvarlak dersin diye kavga cıkar. Yapacak pek birşey yok.

Ne başbakana ne bakanlara ne cumhurbaşkanına ne de forum içerisindeki üyelere Şerefsiz gibi ithamlarda bulunmaya hakkınız yok. Kaldı ki alenen suçtur.
Eleştiriyi hakaretler savurmadan da yapabilirsiniz. Tek taraf için demiyorum; her iki taraf için de geçerli bu.
Zaten zeki, aklı başında bir insan hakaret ve küfre başvurmadan da eleştirisini yapar.
Gelinle kaynana gibi her gün biribirinize giriyorsunuz. Siz burda birbirinizi yerken adamlar mükellef şartlar içerisinde keyfine bakıyor.
Biraz saygı göstersek ve kırıcı olmasak daha güzel olur.

Forumun Amacı Bilgileri Paylaşmak ve Tartışmaksa Bunu Forum Kuralları iLe Birllikte Adab-ı Muaşeret (Ahlak ve Nezaket Kuralları) Gözeterek Olmalı.

Kimsenin hakkı değildir ki zaten bunlarla alakalı kötü şeyler söylemek insanı hor görmekte kimsenin haddi değildir.

Çok sükür ki bu zamana kadar böyle bir şeye karışmadım ki bizim dinimizde bile dinde zorlama yoktur derken*dinden bi haber insanların çok sert tutumlarına şahit oldum.Kimseyi ilgilendirmez.İradesi yokmu aklı yok mu? Düşünceni söylersin fikirlerini söylersin kenara çekilirsin.
Ki inanmıyorsan da sende düşünceni söylersin tutup da başkalarının inancıyla dalga geçmez onun kutsal saydığına laf söylemezsin.
İşte düğüm tam olarak burda herkes birbirinden saygı bekliyor ama kimse saygı göstermiyor.Bi noktada birbirlerine galip gelemeyeceklerini anlayınca da en genel konuyu kişiselleştiriyorlar ve kişisel hakarete dönüşüyor.Sonrasında mı?
Mesajlar silinip konu kilitleniyor.

Partiyle alakalı konuşabilir insanlar siyasetçilerin yanlışlarnı söyleyebilirler.Ama öyle bir hal aldı ki burada şunlar şöyle bunlar böyle diye genellemeler başladı.Herşeyin farkında olan bizler herşeyi tartısma fırsatı bulabildiğimiz bu forumda bu konuyu hiç tartışamıyoruz.Karışmadgm gbi uzaktan bakıyorum bi konuda kendisine söylenenden rahatsz olan arkadaş bir başka konuda aynısını başkasına yapmış.Hani empati?
Hani mantık?
Hani anlayış?
Hakkımız yok ama insanlar zaten hep hakkından fazlasını isterler...

Kendi adıma ; Ululuk kisvesine sahip olmayan her şahısı eleştiririm .. Bir kimsenin anasına babasına inancına ve o inancın temsilcisine ( peygamberi ) asla hakaret etmem ama münafıklık alametlerini taşıyan herkese de hak ettiği kadar eleştiri ve hakaretim olur ..

Forum içerisinde ki tartışmaların çıkma birinci sebebi bazı kimselerin haber içeriklerine değil de habere yorum yazanların yorumlarına saldırmalarından çıkmaktadır .. Polemikleri başlatan ilk mesaja anında müdahale ederseniz bir çok tartışmanın önüne geçebildiğinizi fark edersiniz ..

Bir de en ufak bir hararette konuların kilitlenmesine de karşıyım .. " Mesaj silme " yetkisi yeteri kadar etkili bir önlemdir .. Bu forumda mesaj kontrol özelliği de var sanıyorum .. Eğer iki kişi tartışmaya başlamışsa sadece o iki kişi için bir kaç saatliğine o özelliği kullansanız da konuları kilitleyip tüm üyelere farkında olmadan ceza vermeseniz daha iyi olur ..

Hak kısmını bilmiyorum ama, bana göre; arada saygı ve seviyeli bir ölçüt -ki bunlara kurallar diyoruz, forumun da kuralları olduğu gibi- olduğu sürece bu konular da dahil olmak üzere bütün konular tartışılabilir, konuşulabilir, münazara edilebilir.
Had kısmını da bilmem ama, bilgi alışverişi yapılabilir ve bence forumun ve forumculuğun asıl amacı budur; öğrenmek ve bildiğini paylaşmak.
Diğer yandan, hiçbirimiz mükemmel olmayabiliriz. Dikkat etsek bile elimizde olmadan yada anlık bir sinirle hatalı cümleler kurabiliriz. Fakat özür dileme olayı diye bir olay var. Özür dilenen de dileyene hakaret etmeden adam gibi kabul ederse bu özrü, en azından yanlışlar minimize edilmiş olur.
Kimsenin dini inancı, siyasi görüşü v.s. değil de o inanç ve siyasi görüş sorgulanabilir. Ben Tanrı'yı sorguladığımda Tanrı'ya inanan hakaret olarak algılamamalı, islamiyeti eleştirdiğimde müslüman biri bunu hakaret olarak algılamamalı. Doğrusu, dolaylı yoldan ve belki de doğrudan müslümanı ilgilendirir ve savunma hakkı doğar. Hakaret etmeden devam edilebilir...

Forum aylardır böyle.Herkes saygıdan,tahammül etmekten bahsediyor ancak değişen bir şey yok.Asıl şaşırdığım ve saçma bulduğum noktada bu zaten.Adam 24 saat forumda pusuda bekliyor.Nerede siyaset,din konusu var hemen çığırtkanlığa başlıyor.Dalga geçmek,konuyu sabote etmek,saygısız üslup ne ararsan var.Ötekileştirmeye karşıyım,birbirimize tahammül etmeliyiz diyor.Kendince ''Marjinal'' olduğunu göstermek için elinden geleni yapıyor.Ancak en ufak bir şeyde insanları kışkırtan,olayları büyüten kişi kendisi oluyor.Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? diye sorarlar insana.Bununla ilgili onlarca konu hatırlıyorum.Birkaç kişi dışında kimsenin samimiyetine inanmıyorum.Bence amaçları bir şeyleri tartışmak değil.İnsanları nasıl galeyana getiririm,saldırırım,nasıl dikkat çekerim,nasıl dalga geçebilirim düşüncesidir.Hele ki bazıları kendisi gibi siyasi düşünceye sahip olmayanları neredeyse linç edecek.O kadar çok yorum yazıp siliyorum ki..Çünkü değmiyor.Belli ki konu yine farklı yere gidecek ,dağılacak.Ne dersek diyelim yine değişen bir şey olmayacak.Bunları yazdığım için belki tepki toplayacağım ama umurumda değil.Şekilci olmaktan vazgeçmeliyiz.

Bu forumda yıllar yıllar sonra, siyasi konularda fikrini söylemekten çekinmeyen ama bunu söylerken hiç bir şekilde hakarete başvurmayan birisi olarak kalabileceğimi taahhüt edebilirim. İddiaya giren var mı? (:

Denilenler doğru. Hakaretsiz de seviyeli bir şekilde tartışılabilmesi mümkün.

Dün şahit olduğum bir olay olmasa samimiyete inanacağım da, yok yani.
Bir üye ''Erkekler için Etek'' konusunda utanmadan sıkılmadan '' saçını uzatan erkeklere hediyem olsun,çok yakışır.'' diyecek. Üstüne üstlük ona yazılan bir cevaba da ''ama fikir ozgürlüğüüüu, ama genel fikrim bu yani :)'' diye adamın kanını beynine sıçratacak ondan sonra arada silinen mesajlar göreceğiz ve ban. Ama kışkırtıcı sözler kullanan gayet mavi mavi dolanıyor ortada sonra da ''Birbirimizi nasıl yargılıyoruz, hakkımız yok. :((''

sözüm meclisten dışarı, din ve inanç kültürü sadece islamdan oluşan bir sistem değildir. nasıl ki müslüman bir birey kendi dinine saygı gösterilmesini istiyor ise, diğer inanç sistemlerine sahip bireylere de aynı saygıyı göstermek zorunda. lakin ben burada bunu göremiyorum.

Geri