Din bilgilerini tefsirlerden, meallerden öğrenmek

Konu sahibi son olarak 2796 gün önce görüldü
Din bilgilerini tefsirlerden, meallerden öğrenmek
Tefsir okumak farz-ı kifâyedir. Fıkıh kitapları varken, din bilgilerini tefsirlerden öğrenmeğe kalkışmak, nafile ibadet olur. Farz-ı ayn olan fıkh kitaplarını okumağı bırakıp, nafile olan tefsir okumak, câiz değildir. Zaten, bizim gibi mukallitlerin, tefsirden fıkıh bilgisi öğrenmesi imkânsızdır. Cehenneme gidecekleri bildirilen yetmişiki fırkanın âlimleri, tefsirlerden yanlış mana anladıkları için, sapıttılar. Âlimler sapıtınca, bizim gibi cahillerin tefsirden ne anlayabileceğimizi düşünmeliyiz! Doğru yazılmış tefsirleri okuyan cahiller, böyle felâkete düşerse, Mehmed Abduh, Ömer Rızâ ve Seyyid Kutub gibi dinde reformcuların tefsir adındaki kitaplarını okuyan acaba ne olur? (Feth-ul-mecîd) vehhâbî kitabı, gençleri aldatmak için yazdığı yalanlara, iftiralara vesika olarak, birçok yerinde (İmâd ibni kesîr)in tefsirini göstermektedir. Şamdaki âlimlerden üstat Abdülganî, 1391 [m. 1971] baskılı (Fadl-üz-zâkirîn) kitabında, (İbni kesîr tefsiri)ni okumamalıdır. Çünkü, içinde dalâlât-i kesîre vardır demektedir. Seyyid Kutub, son zamanlarında yazdığı (Fî-zılâl-il Kur’ân)kitabında, Abduh masonunu övüyor. Üstadım dediği o sapık kimsenin yolunda olduğunu, tefsirine onun yazılarını, fikirlerini koyduğunu bildiriyor. Önceleri bir felsefeci, bir sosyalist iken, son zamanlarında İslam dinini değiştirmeğe, kendi hülya ve sapık görüşlerini din bilgisi olarak yazmağa başlayan bu adamın, mezhepsiz bir dinde reformcu [bir zındık] olduğu, son yazdığı kitaplarında, açıkça görülmektedir. Muhammed Alî Sâbûnî ismindeki bir kimse de, 1391 [m. 1971] senesinde Mekke-i mükerremede hazırladığı (Revâi’ul-beyân)kitabını, Ehl-i sünnet âlimlerinin yazıları ile doldurmuş ve aralarına Muhammed Sıddîk Hasen hân Bühüpâlî, Mahmûd Âlûsî, Seyyid Kutub ve İbni Kesîrin vehhâbîliği tervîc eden fikirlerini de karıştırmıştır. Bu zehirli kitapları okumamalı, çocuklarımıza da okutmamalıyız. Bunları piyasaya sürenlerin yaldızlı reklâmlarına aldanmamalıyız]. (Tam İlmihâl s. 887)

Tefsir okumak farz-ı kifâyedir. Fıkıh kitapları varken, din bilgilerini tefsirlerden öğrenmeğe kalkışmak, nafile ibadet olur. Farz-ı ayn olan fıkh kitaplarını okumağı bırakıp, nafile olan tefsir okumak, câiz değildir. Zaten, bizim gibi mukallitlerin, tefsirden fıkıh bilgisi öğrenmesi imkânsızdır. Cehenneme gidecekleri bildirilen yetmişiki fırkanın âlimleri, tefsirlerden yanlış mana anladıkları için, sapıttılar. Âlimler sapıtınca, bizim gibi cahillerin tefsirden ne anlayabileceğimizi düşünmeliyiz!

Yazının şu kadarcık paragrafı içinde bile çelişki, aşağılama, hor görme ve tenkit söz konusudur .. Özellikle bazı kelimeleri kalınlaştırıp kırmızı ile belirttim ki şimdi onları ele alacağım ..

Farzı Kifaye demek bazı Müslümanlarca yapılan ibadetin diğer müslümanları sorumluluktan kurtarması anlamına gelir .. Yani bir yerde bir kaç müslüman diyelim ki hafızlığı öğrenmişlerse diğer müslümanların öğrenmesine gerek kalmaz ..
Peki Kuranı anlamamızı sağlayan TEFSİRLERİ OKUMAYI NASIL OLUR DA ŞART DEĞİLMİŞ GİBİ GÖSTERİYOR BAZI BAĞNAZLAR ? HANGİ CESARETLE KURANI ANLAMAYI NAFİLE YANİ GEREK OLMAYAN BİR İBADET OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİYORLAR ?
ÜSTELİK ALLAH'IN KURANI ANLAMAK İLE İLGİLİ AYETLERİ DURURKEN .. BUYURUN ;

(Bu Kur’an), çok mübarek bir kitaptır. Onu sana indirdik ki ayetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar.(38/Sad-29)

(Bu Kur’an), çok mübarek bir kitaptır. Onu sana indirdik ki ayetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar.’ (38/Sad-29)

Hala Kur’an üzerinde gereği gibi düşünmeyecekler mi ?’ (4/Nisa; 82)

Onlar Kur’an’ı düşün-müyorlar mı ? Yoksa kalpleri kilitli mi?’ (47/Muhammed; 24)

Andolsun biz Kur’an’ı öğüt almak için kolay-laştırdık. Düşünüp öğüt alan yok mudur? (54/ Ka-mer; 17)

Bu kitabı da sana, her şey için açıklama, bir hi-dayet ve rahmet kaynağı ve müslümanlar için de bir müjdeleyici olarak indirdik.(16/Nahl; 89)

Görüldüğü üzere Kuran'ı anlamak ile ilgili sadece bir kaç tane ayet paylaştım ki çok daha fazlası da vardır .. Yani Cenab-ı ALLAH her müslümana Kuranı anlamayı anlayarak okumayı ve üzerinde tefekkür etmeyi FARZ KILMIŞKEN SİZ KİM OLUYORSUNUZ DA İNSANLARI ALLAH'IN KİTABINI ANLAMAKTAN UZAKLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ ?
HADDİNİZİ BİLİN ..

Tefsir okumak caiz değil miş miş de miş miş :) Ulan zaten ALLAH'ın kitabı ile müslümanların arasında girdiğiniz için İslam dünyası bugün bu kadar geride kaldı .. Tefsiri yazanlar alim değil mi ? Fıkıh kitaplarını yazanlar insan da tefsirleri yazanlar kurbağa mı ? Fıkıhçılar fıkhi hükümlerinde Kuran ve dolayısıyla Kuranda ki ayetlerin açıklamalarına başvurmuyorlar mı ?
O kadar sapık ve o kadar aciz bir zihniyetsiniz ki o sapkın ve yobaz anlayışınızın neresinden tutsak elimizde kalır ..

ALLAH ayetinde " Biz Kuranı öğüt alıp anlamanız için kolaylaştırdık " buyururken bağnazların " hayır efenim bizler cahil insanlarız Kuranı okumakla anlayamayız " iddiasında bulunmaları ALLAH'ı yalancı ( haşa ) çıkarmaya çalışmaktan başka bir şey değildir ..

Allah'ı yalancı çıkardığımızı iddia edenler büyük vebal altında, sarf ettiğiniz her söz bir kul hakkı. Sözlerinize dikkat etmenizi tavsiye ederim, kimi sözlerin hesabı verilemeyebilir.

Allah'ı yalancı çıkardığımızı iddia edenler büyük vebal altında, sarf ettiğiniz her söz bir kul hakkı. Sözlerinize dikkat etmenizi tavsiye ederim, kimi sözlerin hesabı verilemeyebilir.

ALLAH Kuran'da " biz bu Kuran'ı apaçık bir dilde kolaylaştırıp anlamanız için indirdik " buyurmuşken bazı zihniyetlerin " yooo kesinlikle biz Kuran'ı anlayamayız, bizler cahiliz, Kuran'ı anlamak için uğraşmak yerine Kuran'ı anlayanların kitaplarını okumamamız kafidir " demelerinden DAHA BÜYÜK VEBAL YOKTUR .. Hele hele Kuran tefsiri okumak caiz değildir hükmü vermek bağnazlıktır, alçaklıktır ve fitnenin ta kendisidir ..

Bu duruma "fitne" adını koyabilecek kadar din bilgin varsa neden dışarıdaki bihaber gençlerimizi bilgilendirmiyorsun, onlara dini anlatmıyorsun da burada klavye başında dinini bilen başka insanları fitnecilikle itham ediyorsun? Ben sana ve senin gibi düşünen kimseye hakkımı helal etmiyorum, iyi forumlar.

Bu duruma "fitne" adını koyabilecek kadar din bilgin varsa neden dışarıdaki bihaber gençlerimizi bilgilendirmiyorsun, onlara dini anlatmıyorsun da burada klavye başında dinini bilen başka insanları fitnecilikle itham ediyorsun? Ben sana ve senin gibi düşünen kimseye hakkımı helal etmiyorum, iyi forumlar.

Ne hakkın varmış senin benim üzerimde :)
Ne olursun hakkını helal et ..!!
Ulan şu forumda kimse yoktur benim kadar dinini kitabını savunan .. Keza dışarıda da aynı durumdayım merak etme ..
Ayetleri önünüze serince hemen demogojiye sarılmayın ..
ALLAH'ın kitabını okumanın CAİZ OLMADIĞI HÜKMÜNÜ VEREN FİTNEBAZLARDAN OLMAYIN ..

Geri