Yabancı Dil Dil Öğrenmenin Püf Noktaları

Konu sahibi son olarak 3928 gün önce görüldü
Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır böyle bir konu açmayı planlıyordum, bu güne nasip oldu. Umarım dil öğrenmek isteyenlere faydalı olabilecek bir yazı olur. Lafı uzatmadan hemen başlayalım.

Ben şuan İngilizce,Felemenkçe ve Türkçe olmak üzere üç dil biliyorum. Az biraz da Almanca bilgim var ama çok değil. Onu da nasipse öğreneceğim. Öncelikle belirteyim ki, yabancı dilleri öğrenmek için herhangi bir kursa gitmedim. İster inanın, ister inanmayın, dili kendi başınıza öğrenebilmeniz mümkündür, praktik ve biraz azim ile olmayacak hiçbir şey yoktur. İstemek yeter. Dil öğrenmek benim için her zaman çok eğlenceli bir şey olmuştur. Özellikle İngilizce'yi öğrendikten ve yurt dışından birçok arkadaş edindikten sonra öğrenme isteği daha fazla geldi içime. Öğrenmekteki püf nokta bana göre deneyimdir.

Bir insanın okulda öğrendiği ile gerçek hayattaki deneyimi çok farklıdır. Dil öğrenmek için okuldan daha fazlasının gerektiğini düşünüyorum. Şimdi gelelim benim nasıl öğrendiğime...

Hatırlıyorum da, iki sene evvel kendi adımı İngilizce ile söylerken bile zorlanıyormuşum. Şuan olan bilgim bana ihtiyacım olan her şeyi yazabilme imkanı veriyor. Tek eksiğim, kelimeler.

Benim yöntemim şudur; Bilgimin üzerine kendi azmim ile eklediklerimi kullanmak.

İki sene önce, okuldan ne öğrendiysem, bildiğim ne varsa kullanarak Facebook üzerinde bir hesap açtım. Bir animasyon karakterini adına. Burada benim gibi hesap açan bir sürü insan gördüm. Bu insanlarla konuşmak bana deneyim verdi. Her geçen gün onların bana yazdıklarından daha fazla şey öğrendim. Onların yazım tarzından, kullandıkları kelimelerden ve aynı zamanda okuldan da öğrendiğim şeyler ile bilgimi genişlettim. Gerektiği zaman Google Translate'den yararlandım veya sözlük kullandım. Öğrendiğim her şey aklıma kazındı. Böylelikle bir seneden kısa bir sürede iyi derecede İngilizce öğrendim.
Dediğim gibi, tecrübe her şeyden önce gelir. Eğer azimle kendi başınıza bir şey yapmaya çalışırsanız emin olun mutlaka arkası gelecektir. Zaman kaygınız olmasın, kendinize güvenin. Benim de İngilizcem kelimenin tam anlamıyla iğrençti. Ancak yabancılarla konuşa konuşa bu hale geldim. Şuan yurt dışından (Hollanda, Almanya, Pakistan, Arabistan ve dahası.) birçok kişi ile konuşuyorum. Düşünün ne kadar büyük çaplı bir şeye yardım etti sadece bir dil öğrenmem.

Benim diyeceklerim bu kadar. Deneyim bana göre anahtardır. Yabancılarla yanlış bile olsa konuşa konuşa bu işte iyi bir yerlere gelebilirsiniz. İngilizce, öğrenmesi en kolay dillerden bir tanesidir. Bu dili öğrenin, hayatınız kurtulur gibi bir şey.
Felemenkçe (Hollandalı'ların kullandığı dil) öğrenmek de benim için zor olmadı. Bunun için Google Translate ve birkaç siteyi kullandım. Aynı zamanda her gün Hollandalı'larla konuşuyorum. Bilmediğim şeyleri onların yazım tarzından öğreniyorum.
Ek olarak; İngilizce metinler okumanız, anlamaya çalışmanız ve anlamadıklarınızı öğrenmeniz de size yarar sağlayacaktır.
Dil öğreten sitelerden ve uygulamalardan yararlanın. Uygulama olarak "Duolingo" programını indirebilirsiniz. Telefonunuzdan ufak da olsa kendinizi bu programla deneyebilirsiniz.

Umarım bu fikirler/yöntemler size ilham kaynağı olur, veya yardımı dokunur. Aşağıda alıntı olarak yöntemleri sıralayacağım. Dileyen onları da okusun.

İmkansızmış gibi gelebilir ama dil uzmanlarına göre, birkaç hafta içinde bir dilde basit iletişim kurmayı, birkaç ayda ise o dili ayrıntılı bir şekilde öğrenmeyi başarabilirsiniz. O dilde edebiyat eserlerini okuyup anlayacak kadar öğrenmek daha uzun bir zaman gerektirir elbette. Fakat ister diplomatik serviste olsun ister bilgisayar programcılığında, kendi ihtiyaçlarınıza uygun kelime ve deyimleri ya da teknik dili hızlı yoldan öğrenmeniz mümkündür.
Bazen iş gereği sık sık seyahat etmek zorunda olmak, günlük konuşma yürütecek şekilde birkaç dili öğrenmeyi de zorunlu kılabilir. Örneğin Benny Lewis adlı bir mühendis bu nedenle İspanyolca, Fransızca ve Almancanın yanı sıra Çince de dahil yedi dili akıcı bir şekilde konuşur hale gelmiş.

Önceliği iyi belirlemek

Lewis, ana dili olan İngilizceden sonra öğrendiği ilk yabancı dil olan İspanyolcayı bir yıldan faza sürede öğrenmiş, ama sonrakiler çok daha hızlı olmuş. Bu işin sırrını şöyle açıklıyor Lewis: Dil öğrenirken önceliği işine yarayacak türden konuşmalara ve kendisine sorulabilecek soruları yanıtlamaya vermek. Yeni diller öğrendikçe teknik tercüme yapar hale bile gelmiş.

Bu ilk aşamada, en çok kullanılan kelime, deyim ya da kalıpları içeren kitaplar ve internet üzerinden dersler yararlı olabilir. Böylece o dilden basit konuşmaları yürütecek kelime ve cümle kalıplarıyla donanmış olursunuz.
Kendinize güvenmek
Lewis, “Başlangıçta en büyük bariyer özgüven eksikliği oluyor,” diyor. “Ama konuştukça daha iyi hale geldiğinizi görüyorsunuz ve bu da kendinize güveninizi artırıyor.”
Dil uzmanları, yabancı dilde ilerlemek için o dili konuşma cesaretini göstermek gerektiğini vurguluyor. “Ağzınızı açmazsanız gelişme kaydedemezsiniz,” diyorlar.
Bu ise yanlış yapmaktan korkmamak anlamına geliyor. Lewis, İspanyolcaya ilk başladığında Tarzanca konuştuğunu söylüyor. Fakat iki hafta içinde “kafada ampul yanan an” gelmiş ve diş fırçası kırıldığında marketten kendisine yeni bir fırça alabilmiş. Nereye giderseniz gidin insanların yeni dil öğrenenleri dinlerken büyük sabır gösterdiğini söylüyor.

Ders dışı aktiviteler

ABD’de bir dil okulu müdürü olan Michael Geisler yabancı dili hızlı öğrenmek için kendini tümden dile vermek gerektiğini belirtiyor. O dilde ne kadar çok okur, dinler ve konuşursanız o kadar hızlı gelişme kaydedersiniz.
Geisler, okullarındaki öğrencilerin spordan tiyatroya kadar ders dışı aktivitelere katılarak öğrendikleri dili pekiştirmeleri gerektiğini söylüyor.
Amerikalı diplomatları eğiten Washington DC’deki Foreign Service Institute’te (FSI) da benzer bir yaklaşım izleniyor. 70 dilde eğitim veren kurslar 44 hafta sürüyor. Bu sürenin sonunda öğrenciler Time gibi bir dergiyi okuyup anlayacak ve tartışma yürütecek hale geliyor.

Uygun sitelerden yararlanmak

Uzmanlar, düzenli konuşma halinde o dili konuşurken üst düzeyde akıcı bir seviyeye birkaç hafta içinde ulaşılabileceğini belirtiyor. FSI öğrencilerini yerlilerle iletişim halinde olmaya teşvik ediyor. Gönüllü çalışma yapmanın ya da bölgenizdeki kafe, restoran gibi halkın toplanma alanlarında zaman geçirmenin işe yarayacağı ifade ediliyor. Dil öğrenenlerin internet üzerinden bu tür konuşma pratiği yapabileceği siteler de var: italki.com, lang-8.com ve voxswap.com gibi.

Düzenli konuşma yoluyla yanlışlarınızı düzelttirip daha hızlı öğrenme amacınıza da ulaşmış olursunuz. Uzmanlar konuşma pratiğinin önemli olduğunu, ama yanlışlara da işaret edilmesi gerektiğini söylüyor. Fakat ilk aşamada konuşurken grameri çok fazla kafaya takmamak gerektiğine de dikkat çekiyorlar.
Lewis, “Önce dili kullanın, sonra gramere yoğunlaşın,” diyor. O aşamada ise radiolingua.com ve languagepod101.com gibi sitelerdeki ses kayıtlarından yararlanılabileceğini söylüyor.
Uzmanlar, dil öğrenirken o dildeki medyayı kullanmanın, resimli çocuk kitapları okuma ya da bildiğiniz programları o dilde izlemenin önemine de dikkat çekiyor.

Güzel bir yazı hazırlamışsın, ellerine sağlık.Söylediklerine de katılıyorum pratik yapmak için yabancı birileri ile konuşmak çok daha faydalı.Duolingo'yu bende kullanıyorum, tavsiyede ederim.Birçok dilin temelini hafifte olsa atabilirsiniz özellikle İngilizce kursunu bitirdikten sonra diğer dilleri İngilizce tabanıyla öğrenmeye çalışmak faydalı olabilir.
Son olarak Erdem'in bu konu ile ilgili çok güzel konuları vardı, onları da paylaşayım.Mutlaka bir göz atın. :)

İngilizce Nasıl Öğrenilmez

İngilizce Öğrenmek ve Geliştirmek İçin Kaynaklar

de4thanqeL kardeşime ekleme için teşekkür ediyorum. :)

Merhaba Marco, Flemenkce Hollandalilarin kullandigi bir degil. Flemenkce diye bir dil zaten yok, onun asli Flamancadir ve Flamancayi Belcikalilar kullanir. Dolayisiyla sen Hollandaca ogrenmemissin .p Ama soyle bir gercek var, Flamanca ve Hollandaca birbirine benzeyen diller (azeri Turkcesi ve bizim kullandigimiz Turkce gibi dusun)

Ana dilim gibi almanca ve ingilizce konuşuyorum.

Tavsiyem, Türkçe düşünüp Türkçe not almayın. Öğrendiğiniz dilde yanlış ve eksiklikler de olsa o dilde düşünüp yazmaya çalışın çünkü ilerleyemezsiniz.

Yardıra yardıra da olsa konuşup pratik yapın. Dil konuşmadan gelişmez

Yurt dışına giderseniz öğrenmeye mecbur kalacaksınız. İkinci haftada adres sorabilir kaybola kaybola temel ihtiyaçlarınızı görebilirsiniz.

Orjinal dilde film ya da dizi izleyin keyiflendirmek için müzik dinleyebilirsiniz.

Geri