devletin kıdem tazminatına göz dikmesi

Konu sahibi son olarak 1512 gün önce görüldü
kabinesiyle birlikte ülkeyi daha yaşanmaz nasıl yapabilirim diye düşünen şahsım'ın en yeni düşüncesi, tamamlayıcı emeklilik sistemi ile gerçekleşmek üzere olan şey. nefes alamıyorum ben artık. şimdiki sistemde işçi işten çıkarıldığında ya da haklı nedenlerle iş akdini feshettiğinde yıllık ücret toplamının %8,3'ü kadar kıdem hakkı kazanıyor ve işveren bunu ödemek zorunda kalıyordu.

ekonomi açığını vatandaşın yamalı pantolonunda yeni delikler açarak gidermeye çalışan şahsım'ın tasarısı ise şöyle: bu %8,3'lük dilimin %3'ünü bundan sonra atayacağım fona aktaracaksınız. işveren, geri kalan %5,3'ü ödemekle mükellef olacak. fonun içinde-yani şahsım'ın cebinde- biriken parayı işçi 60 yaşına geldiğinde alabilecek. ancak bunun belli bir bölümünü alabilecek. geri kalan para emekli maaşına peyder pey yansıtılacak.

bir işçinin işverene maaliyeti epey tuzlu olduğu ve işçi de vergiler yüzünden kazanması gerekenden az kazandığı halde, böyle bir sistem getirecekler. rakamlarla anlatayım:

34y6jv2.png

agi'yi dahil etmeden 3.5 kaat maaş alıyorsunuz diyelim: brüt olarak 61bin liradır aldığınız ücret, devlet bundan 17bin lira vergi kesiyor ve elinize 42bin lira-agi'yi dahil edersek 44bin lira- geçiyor. işverene toplam maaliyetiniz ise 72bin lira, yani bunun da yaklaşık 11bin lirası işverenin ödediği ek vergi. işverenin 3.5 kaada anlaştığı bir işçi için, işçi/işverenin devlete ödediği yıllık vergi de toplamda 28bin oluyor. şahsım bu parayı yeterli görmediği için de diyor ki, kıdem tazminatının %3'ünü, yani yıllık 1300 lirayı daha bana ateşleyeceksin, fona yatıracağım, fondaki parayla da yeni saray yaptıracağım diyor.

forumdaki herkes işveren, kodaman herhalde. gelin bu konuda da şaka yapalım birbirimize.

Şahsımın uzun zamandır bir ileri bir geri gündem konusu yaptığı artık en son nereden para bulabiliriz diye düşünüp, lan bizim rafta bir kıdem tazminatı fonu tasarısı vardı indirin onu oradan dediği göz dikmedir. Biz işçimizin hakkını yedirmeyiz ama siz bilmezsiniz elinizde tutmayı verin bizde dursun dediği tasarıdır.

Şu BES'ten de çıkayım bir ara ya aklıma gelmişken.​

Bu aralar en çok sinirlendiğim konu bu aramızda da bunun tartışmalarını çok yapıyoruz. Bu uygulama kimin çıkarı adına işçi ? işveren ? devlet ? Hazinemde para bitti ek kaynaklar arıyorum haraç kesemem ama bunu bu yaptırımla sizden söke söke alırımın hikaye versiyonu.

Neyse bir şey diyeceğim uyarılacağım yine. Kalsın bari.

Hepimizin sinirini bozan bir durum. Kıdem tazminatı insanların güvencesi, işten çıkartıldığında bir süre ona güvenerek hayatını planladığı, çocuğunu evlendirdiği, işini kurduğu, sağlığına harcayacağı, evine peşinat yapacağı bir sürü plan, hayal.

Gerçekten öfkeliyim. Bu büyük bir hak yeme ve işi gücü olmayan insan bu durumun ciddiyetini anlayamaz.

İktisadi bilgi ve becerileri gelişmiş toplumlarda devlet, vatandaşın yerine tasarruf yapmak zorunda kalmaz, vatandaşı tasarrufa iter.

ÇİN: KAZANÇ AZ,TASARRUF YÜKSEK

Son dönemlerde Çin ekonomisindeki durgunluk, geçtiğimiz yıl Çinli tüketicilerin çok daha temkinli hareket etmesine neden oldu. Bu nedenle Çinliler daha az araba ve akıllı telefon almaya ve daha az gezmeye başladı. Çin’in en büyük 100 perakendecisinin son aylardaki satışlarında da ciddi düşüşler var.

Gelirinin büyük kısmını krediye bağlayıp araba alan, arabayı kullanması gerektiğinde benzin parasını dert edinen insanlar...
En pahalı telefona sahip olup, kontörü olmadığı için çaldırıp kapatanlar...
Bir evim olsun, iki evim olsun diyerek sürekli gayrimenkul yatırımı yapıp aç kalanlar...

Aslında Çin’de halkın tasarrufa bu kadar çok yönelmesi konusunda, ülkede sosyal güvenlik sisteminin çok yaygın ve güvenilir olmaması temel neden olarak gösteriliyor. Sosyal güvenlik ve işsizlik maaşı gibi güvenlik önlemlerinin eksikliği de Çinli aileleri finansal gelecekleri için planlama yapmaya zorluyor.

Çin’de halkın kötü günler için biriktirme kültürünün gelişmesinde kredi piyasasının az gelişmiş olması da önemli bir etken olarak görülüyor. Buna göre kredi piyasası çok gelişmediğinden Çin’de borç almak bir hayli zor ve kredi kartı kullanım oranları yükselse de, kredi kartı kullanımında harcamalar ile kontrolden çıkmaya izin verilmiyor.

Lüksemburg AB üyeleri içerisinde tasarruf oranının en yüksek olduğu ülkelerin başında geliyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 18.53 olarak hesaplanan hane halkı tasarruf oranının bu sene 18.18 olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. İsveç de diğer kuzey Avrupa ülkelerinde olduğu gibi tasarruf kültürünün yüksek olduğu ülkelerden biri durumunda. İsveçliler gelirlerinin yüzde 16.16’sını tasarruf için ayırıyorlar. 2019 itibariyle tasarruf oranı yüzde 12.7. Kişi başına gelirin de çok yüksek olduğu İsviçre, özel emeklilik fonlarının GSMH’ye oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri. Yunanistan krizi sırasında Alman halkı-nın büyük çoğunluğu ise tasarrufun bir erdem olduğuna inanıyor. Ülkede bu yönde bir toplumsal kültür hakim durumda.

KIDEM TAZMİNATI: FON YERİNE GÜVENCE GEREKSİNİMİ başlıklı 48 sayfalık bir yazı var. Sendika, fon yerine güvence istiyor. Peki fon nedir?

Fon, Sermaye Piyasası Kurulu'nca yetkilendirilmiş kurumların yatırımcılardan topladığı birikimlerle riski dağıtmak amacıyla içerisinde birden çok hisse senedi, devlet tahvili, döviz, değerli maden ya da faiz getirili değerli kâğıt olacak şekilde çeşitlendirerek oluşturduğu portföydür.

Türkiye ne zaman kaynağı bol bir ülkeydi? Ne zaman birikimi fazla, zor güne hazır bir ülkeydi?

Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerin en önemli iktisadi sorunlarından biri, büyümenin temel determinantlarından olan yatırımların finansmanı için gerekli olan tasarruf düzeyinin yetersizliğidir. Günümüzde birçok gelişmekte olan ülke, yurtiçi yatırımların finansmanında karşı karşıya kaldıkları tasarruf yetersizliği sorununu, yabancı sermaye ile gidermeye çalışmaktadır

Son düzenleme:
destek isteyen her vatandaşımızın arkasında türkiye cumhuriyeti devleti ve onun hazinesi var.....

kamu spotu, zorunlu yayın, bakan albayrak.....

Benim kıdem tazminatımı @Oggy'nin borcuna saysınlar.. Artık vicdanım dayanmıyor..

Issizlik fonundaki paranin nereye aktratildigini vatandastan saklayan bir devlet, mavi marmara icin toplanan yardimlar ayni, 15 Temmuz Gazileri ve sehit yakinlari icin toplanan paralar yine ayni.

Cikip kolunu bacagini ve dahi canini senin icin vermis insanlar daha gecenlerde eylem yaptilar ana akim medyadan bir tanesi bile haber yaptimi?

Zaten askeri ucretin ustundeki maaslarin neredeyse yarisini kesiyorsun, ictigim sigaradaki 20 adedin 17 tanesini vergi olarak aliyorsun. Bir araba aldigim zaman 1 kendime 2 sana aliyorum bir telefon aldigim zaman 1 kendime 1 sana aliyorum. Tirnak makasina kadar luks tuketim vergisi aliyorsun..

Yinede yetmiyor, yinede doymuyorsun. Bir konsol oyununa bile karantinadan dolayi satislari arttigi icin iki kati vergi getiriyorsuj. Dunya uzerinde vatandasinin sirtina bu kadar yuk bindiren ikinci bir devlet yoktur emin olun.

Simdide fakir fukaranin geleceginin garantisi olarak gordugu kidem tazminatina goz diktin. Emekli olunca verecegim diyorsun, nasilsa 20 yila biz gideriz gelen ugrassin diyerek.

Daha Cengizin koprulerine, otoyollarina, havalimanlarina binmeden gecmeden odedigimiz paralari saymadim bile.

Cok uzuluyorum, yapacak birsey yok her zumre hakettigi gibi yonetilir belkide bize Erdogan bile fazla, yerine gelse bin beterini yapacak 50 milyon insan var bu ülkede.

Geri