Hangi üniversitede olduğu hatırlamıyorum ama Geçende bir Türk üniversiteli öğrenciler çalışma yapmış. depremi 15 saniye öncesinden bildiren bir sistemi tanıtırlarken mecliste, sistemin ani çalışması ile millet tedbir almışlar ve 15 saniye sonra deprem gerçekleşmiş. Tabii yapan Türk öğrenciler olduğu için pek dikkatinizi çekmez ama yine de bir araştırmak gerekiyor doğruysa mükemmel bir şey.
Bu sistemin erken uyarı kısmı yine Google üzerinden aktive oluyor ise düşünmek lazım değil mi sizce? Ve programlama sistemi yine aynı mecra üzerine yapıldığında sistemin güvenliği orijinalliği nasıl alınacak.?
Erken uyarı sistemleri, deprem meydana gelmeden önce P-dalgasını tespit edip, S-dalgası gelmeden uyarı verir. " P Dalgası ilk dalgalardır "
Bu sistemlerin çalışması için yani %100 yerli bir başarı elde etmek istiyorsak "Tabii yapan Türk öğrenciler olduğu için pek dikkatinizi çekmez ama" demişsiniz. Önce AFAD ve kandilli rasathanesinin
sismik sensör ağlarını açması lazım. Ya da kendi sismik sensör ağınızı kuracaksınız ki ona para yetmez. Yani iğneliyici laflardan önce devletin sana sunduğu imkanlara bakacaksın. Anında deprem bildirimlerinde bile cronlar 15 dkda bir çalışıyor, yani bu engeller kalkmadığı sürece deprem konusunda bir s.. ilerleyemez bu ülke. Açıkçası artık benim de pek umrumda değil.
Google Android üzerinden google servisler kullanılıyor. Ve onlarda bu sistemleri android üzerinde tek çalıştırıyor. Yani oraya bağlı bir sistem kurmak da sıfırdan sistem kurmak değil ancak basit bir entegrasyondur. Hatta ben bunu da denedim o bildirimleri dışarıya aktarmak bile mümkün olmuyor. yani kısaca bu da maalesef " yerli ve milli olmuyor." Yani dikkatimi çekmez.
Hatta kısa bir özet geçeyim ;
Senaryo iOS/Android Çalışır mı? Telegram’a Aktarılır mı?
Android EWS sadece androidde çalışır, verileri aktaramazsın ve paylaşamazsın ancak uygulama isimlerini değiştirip play storeye kurarsın.
Google verisi yine sadece androidde çalışır veri paylaşmaz. Play storede benzer uygulamalar mevcut ( % kaç doğru bilgi veriyor yorumlarda bakabilirsiniz )
Yukarıdaki ikisi p dalgalarından bağımsız bazen telefonların jirescope özelliğinden faydalanıyor ama gel gör ki bunların da hata payı oldukça yüksektir.
Kendi sensör sistemin Paran yetmez, ki kandilli ve afad istese bu sistemi yazabilir.