Deprem Bildirim Sistemi

• Kullanıcı Anu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Derin Tartışmalar
🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Arkadaşlar merhaba, bu sistemi X platformu üzerinden yapayım dedim ama aylık 175 dolar ücret istendiği için vazgectim.
Not : Konu yanlış yere açıldıysa affola.
Evet konuya gelelim.

Şimdi konu nedir ?
3.5 ve üzeri depremleri anlık bildirim şeklinde alacağınız bir telegram kanalı oluşturdum.

Sistem nasıl çalışıyor?
Gerçekleşen bir depremin verileri istasyona ulaşır ulaşmaz kurmuş olduğum veritabanı sistemine bildirim geliyor, ardından bu bildirimle beraber anında deprem bilgileri (otomatik onayla )telegram kanalına düşüyor.

Daha da interaktif çözümler de üreteceğim elbette.

Telegram kanalı : t.me/jeofiziktr
X hesabi ( takip ederseniz sevineceğim çünkü değişik bir sistem orda da olacak)

Anlamadığım nokta -merakımı gidermek için soruyorum- veriler istasyona düştüğü gibi bildirim geliyor diyorsunuz. Bu veriler hangi istasyona düşünce siz alıyorsunuz. Eğer afad veya Kandilli ile aynı anda düşerse bir işe yaramaz ki. Aslında mesleki olarak işin ehli olduğunuz için hani 10-15 saniye önce gelen bir bildirim tarzı uygulama ya da kanal oluşturabilirseniz tadından yenmez. Yine de emeğinize sağlık :)

Anlamadığım nokta -merakımı gidermek için soruyorum- veriler istasyona düştüğü gibi bildirim geliyor diyorsunuz. Bu veriler hangi istasyona düşünce siz alıyorsunuz. Eğer afad veya Kandilli ile aynı anda düşerse bir işe yaramaz ki. Aslında mesleki olarak işin ehli olduğunuz için hani 10-15 saniye önce gelen bir bildirim tarzı uygulama ya da kanal oluşturabilirseniz tadından yenmez. Yine de emeğinize sağlık :)
Kandilliye düştüğünde veriler gecikmeli paylaşılıyor. Çoğu kişi Twitter’dan öğreniyor zaten ki o veriler girilene kadar 2-3 dakika geçmiş oluyor en az. Benim aklıma takılan ise deprem gerçekleştiği anda gelen bildirimin ne gibi bir faydası olacağı. Zaten yakalanmış oluyorsun. 5 de olsa 7 de olsa kaç olduğunu yakalandığın an ne yapabileceksin vs… çoğu kişi telefona dahi bakmaz belki de.

Kanala katıldım destek olmak amacıyla. Emeğine sağlık, teşekkür ederim

Kandilliye düştüğünde veriler gecikmeli paylaşılıyor. Çoğu kişi Twitter’dan öğreniyor zaten ki o veriler girilene kadar 2-3 dakika geçmiş oluyor en az. Benim aklıma takılan ise deprem gerçekleştiği anda gelen bildirimin ne gibi bir faydası olacağı. Zaten yakalanmış oluyorsun. 5 de olsa 7 de olsa kaç olduğunu yakalandığın an ne yapabileceksin vs… çoğu kişi telefona dahi bakmaz belki de.

Aslında demek istediğim şu; bir alarm sesi ile sırf bundan dolayı insanlar 3-5 saniyenin hesabını bile yapabiliyor. Ben yeraltı sisteminin nasıl incelendiğini bilmem işin ehli siz ve anu olduğu için ne söylerseniz itibar etmek zorundayız. Bu tür uygulamalar ve kanallar geçmişte pek dikkat edilmiyordu ama Maraş ve İstanbul depreminden sonra ücretli uygulamalar ve kanallar haline geldiler. Acaba ne kadar doğru ve gerçekçi siz daha iyi bilirsiniz. Böyle bir şey tespit edilebilir mi :)

• Beğen
Tepkiler: Anu
Benim aklıma takılan ise deprem gerçekleştiği anda gelen bildirimin ne gibi bir faydası olacağı. Zaten yakalanmış oluyorsun. 5 de olsa 7 de olsa kaç olduğunu yakalandığın an ne yapabileceksin vs… çoğu kişi telefona dahi bakmaz belki de.
deprem anında o panikle deprem çantasına ulaşayım, yaşam üçgeni kurayım diyen var mıdır? o an her şey spontane geliştiğinden depremden birkaç saniye öncesi gelecek bir bildirimle işlerin değişeceğini pek düşünmüyorum. bir ihtimal bu tarz uygulamalar önlemimiz var diyerek psikolojik olarak rahatlatıyor sanırım.

deprem anında o panikle deprem çantasına ulaşayım, yaşam üçgeni kurayım diyen var mıdır? o an her şey spontane geliştiğinden depremden birkaç saniye öncesi gelecek bir bildirimle işlerin değişeceğini pek düşünmüyorum. bir ihtimal bu tarz uygulamalar önlemimiz var diyerek psikolojik olarak rahatlatıyor sanırım.
En azından bir kaç saniye önce gelen bildirim sayesinde pozisyon alınır. Deprem başlayınca donup kalıyor insan çünkü

Aslında demek istediğim şu; bir alarm sesi ile sırf bundan dolayı insanlar 3-5 saniyenin hesabını bile yapabiliyor. Ben yeraltı sisteminin nasıl incelendiğini bilmem işin ehli siz ve anu olduğu için ne söylerseniz itibar etmek zorundayız. Bu tür uygulamalar ve kanallar geçmişte pek dikkat edilmiyordu ama Maraş ve İstanbul depreminden sonra ücretli uygulamalar ve kanallar haline geldiler. Acaba ne kadar doğru ve gerçekçi siz daha iyi bilirsiniz. Böyle bir şey tespit edilebilir mi :)
Ben işin uzmanı değilim, sadece genel jeoloji ve deprem dersleri aldım. Mesleğimle dolaylı ilişkisi var. O nedenle jeologların ne dediklerini anlıyorum. Açıkçası önceden(birkaç saniye öncesinden) bildiğini iddia eden uygulamaların mantığını ve çalışma prensibini bilmiyorum. Fakat buna ücret karşılığı abonelik veren uygulamalarda bana pek inandırıcı gelmiyor. 10-15 saniye öncesinden bilen uygulamalar olsa kamusal anlamda farklı şeyler yapılırdı diye düşünüyorum. Anu bilir belki çalışma mantığını.

En azından bir kaç saniye önce gelen bildirim sayesinde pozisyon alınır. Deprem başlayınca donup kalıyor insan çünkü
bir ihtimal. bence büyük bir çoğunluğumuz deprem anındaki davranışlarına devam eder. son depremde yatağımda uzanıyordum. bir hafif sarsıntı olunca (bir nevi deprem öncesi bildirim) ayağa kalktım, ayakta bir, iki saniye kaldım, o ara sarsıntı yoktu. hiç öyle planlanan gibi gitmiyor. pozisyon almaktan ziyade kendimi bir an önce terasa atayım diye düşündüm.

Valla arkadaşlar bu işin saati yok malum. Maraş depremine yakalandığımda gece 1 de uyumuştum, 04:55’de deprem oldu. Binada beşik gibi sallanırken uyandım. 50 tane bildirim gelse de fayda etmez haliyle. Yani söylenenlerin dışında gündüzken ve telefonun elindeyken denk gelme meselesi de ortaya çıkıyor. Bizler Maraş depremini bilmediğimiz için(ilgili yer bilimciler dışında) aklımızdan da geçiremiyorduk haliyle. Ama İstanbul için bu mesele senelerdir realite olarak duruyor. İmkanı ölçüsünde önlem almaktan başka çaresi yok diye düşünüyorum.

Öncelikle yapmış olduğunuz değerli yorumlar için teşekkür ederim.

Şimdi Afada ve Kandilli rasathanesi sitesine düşen veriler var bir de, sisteme düşüp siteye gelen veriler.
Elimizde kullana bileceğimiz başka istasyon verisi bulunmuyor. Hatta Afad verilere erişim izni bile vermiyor.
USGS vardı ona da anlamsız şekilde sadece VPN ile giriliyor.
Burdaki mantık şu aslında kimin veritabanı hızlıysa sisteme ilk o düşer.
Komedi gibi :)

- Benim yaptığım sistemde fay hatları da var bu da depremin gerçekleştiği fay hattı üzerinde daha sağlıklı yorum yapılmasına neden olur.
- Kandilli rasathanesinde yoğunluk olduğu zaman en azından benim sistemim daha doğru çalışır ( şimdilik )

Önceden bildirim geliyor mu yok . O zaman bu uygulamalarin anlamı yok...

Kac kez baktın bu tür uygulamalara öncesinde?
Merak ediyorum.

Ben işin uzmanı değilim, sadece genel jeoloji ve deprem dersleri aldım. Mesleğimle dolaylı ilişkisi var. O nedenle jeologların ne dediklerini anlıyorum. Açıkçası önceden(birkaç saniye öncesinden) bildiğini iddia eden uygulamaların mantığını ve çalışma prensibini bilmiyorum. Fakat buna ücret karşılığı abonelik veren uygulamalarda bana pek inandırıcı gelmiyor. 10-15 saniye öncesinden bilen uygulamalar olsa kamusal anlamda farklı şeyler yapılırdı diye düşünüyorum. Anu bilir belki çalışma mantığını.

bir ihtimal. bence büyük bir çoğunluğumuz deprem anındaki davranışlarına devam eder. son depremde yatağımda uzanıyordum. bir hafif sarsıntı olunca (bir nevi deprem öncesi bildirim) ayağa kalktım, ayakta bir, iki saniye kaldım, o ara sarsıntı yoktu. hiç öyle planlanan gibi gitmiyor. pozisyon almaktan ziyade kendimi bir an önce terasa atayım diye düşündüm.

Daha çok üzerinde durulan diğer bir unsur erken uyarı sistemi.
Erken uyarı sistemlerinin üzerinde çalıştığı parametreler ivmeölçerler. Yani bölgedeki telefonlar. Telefonlar titreşim algıladığında ki bu genellikle loga logb çözümlerinden ulaşılır yapay zeka binlerce titreşimi deprem diye algılıyor.
Deprem anında depremin büyüklüğüne göre bile a ve b değerleri tutarsız değişimler gösterirken bu sistemler ne kadar tutarlıdır ? Bana soracak olursanız asla tutarlı değil.
Toprak kaymasını deprem olarak algılayabilir.
Ya da her gün gerçekleşen binlerce küçük ölçekli yüzey çatlamalarını deprem olarak algılayabilir.
Yani bu sistem aslında çalışan bir sistem değil.
Ki mesafe farklarını da ortaya koyduğumuz zaman bu mümkün değil, çok nadir artık deprem geliyor denilen durumlarda bu sistem çalışır ki emin olun onun için zaten programa gerek yok.
Bunun üzerine sayısız çalışmalar yapılıyor. Her depremin farklı dalgacık davranışı var çünkü Hangi parametreden neyi hesaplayacaksın ?

İnsanlığın faydasına olan hiçbir şey gereksiz değildir, iyi çalışmalar diliyorum.

Deprem hayatın bir gerçeği ve en az zararla atlatmak için halkın bilinçlenmesi adına her türlü bilimsel çalışmanın desteklenmesi gerekiyor.

Son düzenleme:
@yoSun 23 Nisan depreminden sonra “deprem” uygulamasını indirdim. O da deprem olduktan dakikalar sonra bildirim gönderiyor. Erken uyarı uygulaması bulamadım. Bulduklarımın da yorumları iyi değildi. Bu yaşanan son depreme yayında yakalanan bir yayıncı vardı. Tam 18 saniye öncesinden deprem uyarısı gelmişti. 18 saniye uzun bir süre. Giriş katta oturanlar binayı terk edebilir. Bırak giriş katı 3-4. kata kadar bina terle edilebilir diye düşünüyorum.

Her şeyden önemlisi soğukkanlı kalabilmek. Dediğin gibi deprem öncesi bildirimi gelince deprem anındaki gibi panik olunacaksa bir anlamı yok

elinize sağlık @Anu

bazen depremi hissetmiyoruz küçük şiddetli depremlerde ya da açık alanda olduğumuz zaman yakalandığımız depremlerde anlık bildirim iyi olabilir
kapalı alanda yakalandığımız depremlerde ya da büyük şiddetli depremlerde telefon bildirimi insanın aklını alabilir
zaten depreme yakalanmış ve etkisinde olduğumuz için telefonu incelemek zaman kaybı olur dikkat dağıtır

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Anu
@Leviathan,

Şiddeti yüksek depremlerde üst katlardan aşağıya inmek mümkün olmuyor ancak alt katta olanlar belki kendini kurtarabilir.

Geri