Denizanası sokmasına ne iyi gelir?

🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
Denizanaları bazen denizdeki küçük şeffaf benekler olarak bazen de ahtapot benzer ufak dokungaçlara sahip hayvanlar olarak karşınıza çıkabilir. Tehlikeli olabilen kısım olan bu dokungaçlarla denizanası, diğer deniz canlılarını yemek üzere sokar. Denizanası ısırığı veya çarpması insan üzerine genelde bir tehlike yaratmasa da acı verebilir.

Çoğu denizanası ısırığı acı verse de acil bir durum oluşturmaz, kızarıklık, kaşıntı ve karıncanlanma yapması normaldir fakat bazı durumlar aşırı bir alerjik reaksiyonun göstergesi olup acil tıbbi müdahale gerektirir.

Denizanası sokması ne zaman tehlikeli?

Türkiye'de tehlikeli denizanası türleri pek olmasa da bazen denizlerde göçmen denizanaları bulunabilir veya zehirli olmasa da kişi şiddetli bir alerjik reaksiyon gösterebilir. Acil müdahale için tetikte olmanız gereken bazı durumlar şunlardır:

Yutmada ve solunumla güçlük çekiyorsanız, diliniz ya da dudağınız şişmişse ya da sesiniz farklı çıkıyorsa, dayanılmaz boyutta ağrı duyuyor ve kötü hissediyorsanız, mideniz bulanıyor ya da kusuyorsanız, kramplar yaşıyorsanız, ısırığın boyutu bir kolunuzun ya da bacağınızın yarısından fazlaysa, ısırık ağzınızda ya da gözünüzdeyse, derhal bir tıbbi yardıma başvurmanız gerekir.

Eğer semptomlar sadece ısırık bölgesiyle sınırlı ve kişi kendini kötü hissetmiyorsa yapacağınız müdahale yeterli olabilir.

Denizanası sokunca ne yapmalı?

Denizanası soktuğu zaman, yaralı kişiyi denizden derhal çıkarın. Yaralı bölgeyi hareket ettirmemeye çalışın; bölgeye yaklaşık 1 dakika sirke dökün, bir cımbız yardımıyla deride kalan dokungaç uçlarını teker teker ayıklayın, yaralı uzvu 40-45 derecelik sıcak suda 20 dakika tutun. Bu derece, sıcak hissedeceğiniz ama dayanılmaz olmayacak bir sıcaklık olarak ayarlanabilir.

Bunları kesinlikle yapmayın

Yaralı bölgeye deniz suyu veya alkol içerikli dezenfektanlar dökmeyin. Yaralı bölgeyi ovmayın, bu tahrişin yayılmasına sebep olur. Bandajlamayın, yarayı kapatmayın. Buz ve soğuk kompres uygulamayın. Dokungaç uçlarını kazımaya çalışmayın.

Kaynak

Screen-shot-2014-07-23-at-21.12.14.png

Denizanası (Jellyfish) zehirlenmesi tehlikeli midir?

Denizanasının çeşitli türleri dokungaçlarında zehir taşırlar. Bu dokunaçları kurbanlarına saplayarak etki oluştururlar. Bu durum denizanası sokması olarak nitelendirilir.Denizanaları ölü olsa bile, zehirlenmeye yol açabilirler.
Deniz analarının pek çok türleri vardır. Özellikle yaşadıkları bölgelere ve okyanuslara göre boyları, renkleri ve zehir içerikleri de değişmektedir.

Türkiye’de görülen bazı deniz anası türleri:
Cassiopea, Rhopilema Phyllorhiza, Drymonema, Aurelia, Pelagia, Chrysaora, Cotylorhiza, Rhizostoma

Denizanası nasıl sokar?

Denizanalarının dokunaçlarda nematosist adı verilen küçücük, içi zehir dolu mızraklar bulunuyor. Bu dikenli mızraklar denizanasına temas sonrası kurbanlarına güçlü bir zehir enjekte eder.
Denizanası sokmalarında, hafif vakalarda, akut cilt reaksiyonu, ani sokulma acısı veya temas yerinde kızarıklık görülür. Bu lezyonlar genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arası bir sürede kendiliğinden iyileşir. Nadir de olsa sonrasında hiperpigmentasyona rastlanabilir. Zehirli deniz anaları ile temas sonucu sistemik belirtiler de verebilen, orta ve ciddi şiddette zehirlenmeye neden olabilir. Sistemik belirtiler, hemen temasın ardından veya saatler sonra ortaya çıkabilir.

Irukandji Sendromu Nedir?

Carukia barnesi ve Chironex fleckeri türü denizanaları, irukandji Sendromu olarak bilinen ağır sistemik zehirlenmelere yol açarlar. Ancak çoğunlukla sadece küçük lokal etkilerle sonuçlanır. Mavi kutu denizanası sokmaları sonrası ağır alerjik reaksiyona sebep olması yanında ölümle sonuçlanan vakalar vardır.

Irukandji sendromunun özellikleri;

• Tolere edilebilen hafif, orta şidette ağrı,
  • Temastan yaklaşık 30 dakika sonra ciddi sırt, abdominal ağrı ve kramp, bulantı, kusma, aşırı terleme, terleme, baş ağrısı, huzursuzluk, ajitasyon, taşikardi ve hipertansiyon.
  • Ciddi toksisitede pulmoner ödem, kalp yetmezli kalp yetmezliği yapabilir.
  • Sistemik reaksiyon belirgin olabilmesine rağmen temas bölgesi görülemeyebilir.

Denizanası Yaralanmalarının Tedavisi

Denizanası teması sonucu oluşan yaralanmaların tedavisinde yaralanma yerinde kalmış olan nemotosistlerin etkisiz hâle getirilmesini, zehrin yarattığı etkinin mümkün olduğunca kaldırılmasını ve semptomatik tedaviyle birlikte ağrı dindirmeyi içeren eylemleri barındırır. Gecikmiş reaksiyonlar ve zehirlenmenin devam eden etkileri akılda tutularak, sistemik bulgu ve belirti veren hastalar, mutlaka, en az 8 saat süreyle gözlem altında tutulmalıdır.

Denizanası nemotosistleri nasıl etkisiz etkisiz hale getirilir?

Nemositlerin inaktive edilmesi için en çok önerilen iki yöntem; sirke veya %4-6’lık asetik asit solüsyonudur. En az 30 saniye dokunaçların üzerine dökülür.Physalia (fizalyalı denizanası) dışında önerilmemektedir.

20 dakika sıcak su (42-45 ° C) uygulama

Carukia barnesi ve Physalia türleri tarafından sokmalarının ağrıyı azaltmak için muhtemelen yararlıdır. Soğuksu tavsiye edilmemektedir.

Kaynak

Başıma hiç gelmedi ancak bazı örnekler gördüm ve oldukça rahatsız edici bir süreç maalesef.

Deniz canlısı sokmalarında sıcak pres uygulanmalı.

Denizde bir kere balık tarafından ısırıldım fakat çok derin bir yara değildi.

Hayatımda bir kere de dağlık bir alanda akrep sokmuştu ancak onun acısı gerçekten de çok kötüydü.

• Beğen
Tepkiler: Min
Büyük bir balıktı ve neden ısırdığını ben de anlamadım, yüzmeye çalışınca neyse ki bıraktı. Türünü bilemiyorum fakat büyüktü.
Neden derken kan davasından ötürü değildir zaten balık bu 3 saniye sonra unutmuştur bile seni ısırdığını :)
Dün denizdeydik baya açıldım sonra köpek balığı haberleri geldi aklıma geri döndüm.
Balık,yılan türü şeylerden çok korkmam ama nalları dikmeyeceksek tabi tehlikeli değilse.

Neden derken kan davasından ötürü değildir zaten balık bu 3 saniye sonra unutmuştur bile seni ısırdığını :)
Dün denizdeydik baya açıldım sonra köpek balığı haberleri geldi aklıma geri döndüm.
Balık,yılan türü şeylerden çok korkmam ama nalları dikmeyeceksek tabi tehlikeli değilse.
Ben de açıktaydım ve tekneden yeni atlamıştım ki aniden acı duydum. Büyük derken köpek balığı kadar değil tabii:) Ortalama kedi boyutunda bir balıktı. Denizden tehlike beklemem ve açıklara giderim ancak yine de yanımda iyi yüzme bilen birileri olmalı çünkü ne olur ne olmaz. Kramp girse sırt üstü yatıp bekliyorum fakat yine de tek başıma açılmam.

Ben de açıktaydım ve tekneden yeni atlamıştım ki aniden acı duydum. Büyük derken köpek balığı kadar değil tabii:) Ortalama kedi boyutunda bir balıktı. Denizden tehlike beklemem ve açıklara giderim ancak yine de yanımda iyi yüzme bilen birileri olmalı çünkü ne olur ne olmaz. Kramp girse sırt üstü yatıp bekliyorum fakat yine de tek başıma açılmam.
Abla tekne kelimesinden sonrasını okuyamadım.Fakirlik işte...

Arkadaşlar sakın deniz anası sokarsa şikayet etmeyin Vallahi başınıza derde girer kadın hakları olayını Belki onlar da dahildir:)

Sonuçta sonunda bir ana eki Var ya, sonunda yine olayı Kadın haklarına Bağlar bunlar...

Konuya çok bakmadım ama kaynar suya biraz soğuk su ekleyip sokulan yere dökerseniz zehir dışarı çıkar. Biraz kaşıntı yapar onu da deri soğuduktan sonra kaşırsınız.

Geri