Demirtaş'ın Öcalan Açıklaması

🕒 Konu sahibi 18 saat önce aktifti
burası türk yurdudur. sevmeyen terk etsin’ diyorlar. hayır burası hepimizin yurdudur. kürt olarak benim ankara’da, trabzon’da hakkım var. bölünmeyi engellemenin yolu tekleştirmek değil birleşmektir. birlik çokluktur. “tek dil, tek millet” hitler’in sloganıdır. sene 2022’de savcı önümüze bir mütalaa koymuş. mütalaanın temelinde kürt sorunu, kürtçe konuşma ve kürtlükle ilgili meseleler. herkes ders çıkarmalı. yüz yıldır birbirimize çektirdiğimiz acılara son vermemiz lazım. çözmek için birilerinin cesaretli davranması gerekir. özgürlüğünden feragat etmesi gerekecek. korkak ve kaypak siyasetçilerle bu iş yürümez. bize fedai siyasetçiler lazım. terörist yaftası yemeyi göze almanız lazım. çözüm için abdullah öcalan yetkilidir. türkiye cumhuriyeti demokrasi karşılığında öcalan ile görüşmelidir.

Ekşi Sözlük'ten alıntıdır

Nasıl dili yumuşamış gotun, Kürt sorunu diye bir şey yok

Çözümün tek yolu Öcalan ile görüşmekmiş.

PKK ve sözde lideri ile aralarındaki organik bağı koparıp, gerçekten bahsettikleri sözde barış için, barış içinde mecliste Kürtlerin ana dili ve diğer haklarını savunsalar amenna.

Lakin her barış, her demokratiklesme sözlerinin arasına PKK ve bu kalleşi şart koştuğu için terörist destekçisi parti diyoruz işte.

Selahattin Demirtaş, keşke bu partinin değil de farklı bir partinin başında olsaymis diye önceki mesajlarımda da defalarca belirttim. Bana göre güncel siyasetin içindeki bir kaç isimle beraber siyaseti gerçekten becerebilen nadir isimlerden. Ama gel gör ki ne aralarına PKK ile ne de apo ile bir mesafe çekebildiler.

İşte bu yüzden bu parti ile işbirliği içinde olan her parti terörü doğrudan ya da dolayli olarak meşru kılmış, desteklemiştir. Bu partiyi terörist olarak görmemizin sebebi Kürt partisi olduğu için değil, PKK siyaseti yaptığı içindir.

Ha bunları o kuş beyniniz yine almayacak yine almayacak ama umut işte. Bir Kürt, bir HDP li olarak partinizin PKK ve apoyu işin içine katmadan siyaset yapmasını beklemelisiniz. Eğer bunu beklemiyorsaniz, bu siyasete destek veriyorsaniz size de terörist dendiği zaman zorunuza gitmemesi gerek.

Amerika'yı yeniden keşfetmenin lüzumu yok. Bundan 100 sene evvelinde Atatürk bu meseleye kati bir suretle noktayı koymuştu ancak kimileri emperyalizmin sıcak kucağını Atatürk'ün çizdiği yoldan daha tatlı bulduğu için hiçbir zaman bu düşünceleri benimsemedi. Bugün ise çözüm net, birileri emperyalistlerin ezberlettiği içi boş söylemleri bırakıp gerçekten bu millete dönecek ve kendini bu millet ile bir ve bütün bir hale getirecek.

"Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı ve Makedonyalı hep bir ırkın evlatları ve aynı cevherin damarlarıdır." demiş Atatürk. Çok değil, bu söyleminden 10 sene evveline kadar Diyarbakırlı, Vanlı, Trakyalı yani hemen hepsi kimliksiz reaya idi. Kimileri ağalarının, kimileri şeyhlerinin kimileri ise padişahın malıydı. Bu grupların hemen hepsini kapsayan ve bir çatı altında birleştiren bir fikirdi cumhuriyet.

Atatürk'e göre Misak-ı Milli sınırlarındaki etnik ayrılığı öne çıkarmak birkaç düşman aleti beyinsiz, mürteciden başka hiçbir millet ferdi üzerinde üzüntüden başka bir tesir bırakmamıştır ve bunlar geçmişteki baskı devirlerinin kalıntısı yanlış adlandırmalardır. Ortak mazi, tarih, ahlak ve hukuk Türk milletini bir araya getiren değerlerdir. Atatürk milliyetçiliği bir etnik şoven milliyetçilik değildir.

Kürt sorunu vardır yoktur tartışılır orası ayrı ama eğer sorun var deniyor, çözüm gerekiyorsa parti kurarsın meclise girersin, ben şunu şunu istiyorum dersin.
Yani iş terör elebaşında bitiyor, biz bir b*ka yaramıyoruz diyorsan neden parti kurup meclise girdin?

Kürt halkının çoğunluğu teröre karşı, terör örgütüne katılanlar ya beyinleri yıkanıyor ya da kaçırılıp dağa çıkartılıyor.
En büyük destekçileri de amerika.
Kürtlerin düşünmesi, sorması gereken soru şu; yahu bu amerika bizi çok mu seviyor, biz neden bu kadar önemliyiz?

40 yıldan fazladır bu ülkede terör sorunu var, ölenler yine sözde haklarını savundukları Kürtler.
Çok ironik değil mi?

Yani kısaca sırf ortadoğu gibi iç karışıklık olsun diye elin amerikası, isveçi, hollandalısı Kürtlerin bazılarını kandırıyor.

Sorunun çözümü olması için
1. Devlet haricinde hiç kimse silah kullanamaz
2. okullarda anadil olarak Türkçe, ikinci dil olarak konuştuğu yörenin kökenin, ailenin dili Kürtçe, birde uluslararası bir dil İngilizce, Fransızca vs
3. Terörün her türlüsüne karşı olmak

Son olarak, orada yaşayan halkın ekonomik ve refah düzeyi artarsa bu tarz aptal terör olayları son bulur.

Yazdıkların genel olarak doğru da, biraz bazı konularda yüzeysel buldum. Bence esas sorun eşitlik ve özgürlük sorunu da.. Yoksa diğer türlü konuşmak ülkeyi dinamitlemek olur. Etnik milliyetçilik ve mezhepçilik en tehlikeli şeylerden birisidir.

Biraz klasik ve herkesin bildiği argümanları yazmışsın. Yani yazdıkların da hatalı değil ama bu yüzeysel bakış aslında çözümün önündeki en büyük engeldir.
Mesela bu ülkede birçok kesime yanlış yapıldı.. Öncelikle demokratik ve eşit haklar ile terörü ve şiddeti ayırmak gerekiyor.

Mesela bana bu ülkede yıllarca uygulanan Nazım hikmet yasağı, başörtüsü yasağı, kürtçe yasağı yok şu yasağı bu yasağı gibi ucube şeylerin neden var olduğunu söyleyebilir misin? Bunların hiçbirinin haklı gerekçeleri olamaz. Temel insan hakları kısıtlanamaz. O yüzden terör konusu biraz da rüzgar ekip fırtına biçmek gibidir.

Hiç şüphe yok. Terörle sonuna kadar mücadele edilmelidir. Tavizsiz net.. Bunda hem fikiriz yalnız sen biraz esas sorun olarak görerek yazmışsın bense bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden beğenmedim verdim.

Terör bir sebep değil sonuçtur.. Terörü bir sebep diye sunmak çok yüzeyel bir bakış açısıdır. 12 Eylül’ün ve dillerinin filan yasaklanmasının..
Terörün savunulacak meşru bir yanı olmaz. Ancak kimsede keyfinden dağa çıkmaz. Kimse durduk yere rahat hayatını bırakıp zorluklara girmez. Mağduriyet yaratılırsa elbette mağdurlar farklı konumlara süreklenir. Ben şiddete asla hak vermem, zihniyet olarak karşıyım ama en azından o insanların ne hissettiklerini anlayabiliyorum.

İrtica takıntısı bak 20 yıllık siyasal İslam yönetimine yol açtı. Eğer sen devlet olarak devlet gibi davranmaz ve bir toplumun dilini yasaklarsan böyle geri dönüşler alırsın. Devlet herkese eşit davranmak yerine mutlu, azgın ve paradan ve kibirden kurdurmuş bir azınlığa hizmet ederse, periferde kalanlar da farklı yollara yönelirler. Bu ülkenin kronik sorunları maalesef böyle oluşuyor.

Aynı şey mülteci meselesinde de var. Devlet olarak gidip orada iç savaş çıkartıyoruz, adamları silahlandırıyoruz. Sonra adamlar başarısız olup yenilince de kötülüyoruz. Türk halkı bu gereksiz kibirinden kurtulmalıdır. Bizde ülke olarak halk olarak melek değiliz..

Ne yaşıyorsak bu yapıp ettiklerimizden dolayıdır. Dış güçler filan her zaman var. Emperyalizm boş durmaz, bu ayrı konu.. Bu konularda herkesten daha çok yazıp çizem biriyim ama kusura bakma bu ülkede Kürtçeyi Amerikan askeri gelip yasaklatmadı. Üniversiteye giden kızın başındaki örtüyü ingiliz subayı gelip çekmedi. Ya da Sebahattin Ali’yi sınırda Fransız askerleri vurmadı. Nazım’ı ülkeden kovanlar İtalyanlar mıydı? Menderes’i Deniz’i Yeni Zellandalılar mı astı..

Sen devlet olarak faili meçhulle kocası öldürülen kadına katilini bulup verebildin mi? Devlet devletliğini yapamazsa, halkta halk olmaktan çıkar işte..
Şu bir gerçek ki travma yaşatanlar daha büyüklerini kendileri yaşarlar.
O yüzden asla kimseye zulmetme, asla adaletten ayrılmamak lazımdır.
Zaten mutlu bir insan şiddete yönelmez, nerede radikal insanlar varsa hepsi travmatiktir.

Ayrıca bu tarz şeylerde maddi şeylerin de konuşulmasını doğru bulmuyorum. Sonuçta hayatta bazı şeyler vardır, onur gibi parayla satın alınmaz. Veya değeri maddi şeylerle ölçülemez.

Yazdıklarına katılıyorum. Amerika destekliyor, en büyük zararı yine oraya veriyor, partinin özgür olmaması teröre stepne olması, terörün asla meşru olmaması filan hepsi okey ama sorunun nedeni esası senin yazdıkların değildir.

Geri