"Değer" senin için ne demektir ?

🕒 Konu sahibi 13 saat önce aktifti
Benim için üzmek.
Ben değer verince zalim oluyorum biraz Sjsjsj

Şaka bir yana emek vermektir çabalamaktır, önemsemek ve inanmaktır.

İnsan verdiği değeri davranışları ve söylemleri ile desteklemelidir yoksa her şey havada kalır.

Değer, en sevdiğim sosyolojik tanımlardan birisidir.
Kabaca tabiriyle ölçüttür. Mesela bir şeyin güzelliği, çirkinliği, iyiliği, kötülüğü, ahlaki olup olmayacağı konusunda kullandığımız bir araçtır aynı zamanda. Tabi ki bunları belirlerken farklılaşan dinler ve grupları birbirinden bağımsız tutmak gerekir. Bu konuda Weber, benzer olayları farklı kültürler içerisinde karşılaştırmanın bile anlamsızlığını savunur. Bana kalırsa da haksız sayılmaz.

Değerler hem bireyi doğrudan ilgilendiren bir kavramken bir o kadar da toplumsan bağımsız sayılmaz. Toplum tarafından kabul gören ideal davranış şekillerini, düşünce yapısını ve popüleritenin sağlanmasında inanılmaz bir rolü vardır. Bununla birlikte toplum içerisindeki toplumsal rollerinin seçilmesinde rehberlik eder. Bu rollerle birlikte ilgi yaratır, merak uyandırıcıdır. Elbette bunlar iyi yönde etkileri.

Şimdi ibreyi tersine çeviriyorum.

Bir eşya/kişi çok fazla değere sahip olabiliyorsan, toplumsal değişmeye uğrayarak değerini kaybedebilir. Değişkendir. Aynı zamanda topluma uyum sağlanması açısından katı kurallara sahip olmakla birlikte baskı oluşturabilir. O yüzden değerler toplumsal uyum içinde önemli ancak spesifik düşünüldüğünde aykırı olan birey için tehdit oluşturabilir.

Örneğin ilkokul düzeyinde değerler eğitimi verilir. "Saygı, sevgi, dürüstlük,.." devam etse de konuların alt başlığına baktığımızda hepsi görecelidir. Değerler bunu kabul etmez, tipleşmeyi baz alır.

Herşey.. ama bunu nasıl gösterdiğiniz yansıttıgınız sahip oldugumuz..

Kızdığında bile kıyamamaktır bence.

Yaşanmışlık, paylaşım demektir. İnce düşünüş gerektirir. Gönlü açmak şarttır. İçini göremediğim kimseye değer veremem.

Geri