A
aXi
Ziyaretçi
Ziyaretçi
Kadına şiddet son dönemde zirve yaparken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir dergisinde, şiddetle karşılaşıldığı anda alınması gereken önlemler anlatıldı.
Kadına yönelik şiddet gündemden düşmezken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kadın Danışma Merkezi üç ayda bir çıkan “Kadın Bakışı" adlı dergide şiddetle karşılaşıldığında alınması gereken önlemleri anlattı. Öneriler arasında “Daha önceden belirlediğiniz ihtiyaçlarınızı ve belgelerinizi bir çanta içinde saklamalı ve çıkışa yakın kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutmalısınız" ifadesi de yer aldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından üç yıl önce kurulan Kadın Danışma Merkezi’nin üç ayda bir “Kadın Bakışı" adlı dergide hazırlıyor. 15 sayfalık derginin Mart sayısında “Kadına yönelik şiddet" ayrıntılı olarak işlendi. Dergide, kadın sığınma evindeki kadınlara yönelik istatistikler, toplumsal eşitsizlik gibi konular ayrıntılı olarak işlenirken derginin arka kapağında kadınlara şiddetle karşılaştıklarında neler yapacakları karikatürize edilerek anlatıldı.
İzmir’de CHP Kadın Kolları İl Başkanlığı’nın yanı sıra yıllarca kadın hareketinin içinde aktif görev alan, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin Başkanlığı’nın ardından üç yıldır İzmir Kadın Danışma Merkezi’nin sorumluluğunu üstlenen Avukat Pelin Erda, üç yılda merkeze çoğu fiziksel olmak üzere psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet gören 801 kadının başvurduğunu vurgulayarak, önerileri kadınların kendi deneyimlerinden yola çıkarak hazırladıklarını anlattı. Erda, “Bunlar bizim ürettiğimiz şeyler değil. Uluslararası kadın örgütleri de bunları savunuyor. Ayrıca kadınların kendi deneyimlerinden yola çıkarak ürettiğimiz şeyler. Bunları oluşturanlar şiddete uğrayan kadınlar. Bir başkasının deneyimini aktarmış oluyoruz" dedi.
Erda, dergide dile getirdikleri önerileri şöyle sıraladı:
'MUTFAĞA SAKIN GİRMEYİN'
“Evde güvenli olduğunu düşündüğünüz bir yere kaçabilirsiniz. Çıkışı olmayan odalardan banyo ve tuvalet gibi yerlerden kaçının. Kesici, batıcı aletlerin bulunduğu yere mutfağa girmeyin. Çünkü her an cinayetle sonuçlanabilir. Evden ayrılırken kimlik bilgilerinizi yanında bulundurun. Bir miktar para alın. Şiddete karşı tanık olanların duyarsız olmamaları gerekiyor. İhbar, olayın cinayetle sonuçlanmasını durdurabilir. Daha önceden belirlediğiniz ihtiyaçlarınızı ve belgelerinizi bir çanta içinde saklamalı ve çıkışa yakın kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutmalısınız. Eline silah almamak çünkü silahın geri dönmesi mümkün. Komşularıyla iletişim kurup onlarla paylaşmak. Şiddetten utanmamak gerekiyor. Bu kadınların utancı ya da suçu değil şiddeti uygulayan kişinin utancı ya da suçudur. Alo 183 yardım hattı, Alo 155 polis hattı, Alo 156 jandarma ve karakolları arayabilirsiniz."
“CENİN POZİSYONUNU ALIN" DEMEDİK
Avukat Erda, bugün bir gazedede bu önerileri, “Dayağa Dayanma Kılavuzu" başlığıyla manşete taşımasına ve öneriler arasında olmamasına rağmen “Cenin pozisyonunu alın" ifadesine yer vermesine şu sözlerle tepki gösterdi:
“Bu manşet, iki açıdan beni rahatsız etti. Biz nasihat veren bir kurum değiliz. Kadınlarla eşit ilişki kuran bir kurumuz. Ben de sokağa çıktığımda ya da değişik ortamlarda şiddete maruz kalıyorum. Bu bilgileri birebir vermek önemli. Sansasyonel bir şekilde vermek örneğin “cenin pozisyonu alın falanca pozisyon alın’ gibi şeylerle biraz daha magazinleştirerek verilmesi beni rahatsız ediyor. Bu biraz daha ciddiye alınması gereken bir konu. Medya da kendini bu anlamda sorgulamalı. Kadına yönelik şiddeti farkında olmadan pompalarken bir yandan da kadına yönelik şiddetle mücadele ediyor gibi oluyor. Kadın nesneleştirilmiş bir şekilde gösteriliyor" dedi.