Dart misyonu: NASA'nın uzay aracı 11 milyon kilometre uzaklıktaki asteroide çarpması

🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Dart misyonu, büyük ölçekli bir asteroidin Dünya'ya çarpmasını engellemenin zorluklarını tespit etmeyi hedefliyor. Kasım 2021'de fırlatılan uzay aracı, yolculuğunu tamamladığında asteroide çarpacak ve hızıyla yörüngesini değiştirmeye çalışacak. Bu deneme Dünya'dan 11 milyon kilometre uzaklıktaki Dimorphos asteroidi üzerinde yapılacak.

NASA, Dimorphos'un Dünya için herhangi bir tehlike oluşturmadığını ve bu denemenin de asteroidi bize doğru yönlendirmeyeceğini belirtti.

Filmlerde buna benzer sahneleri izledik ancak NASA, Dünya'yı gerçekten ölümcül bir asteroidin etkisinden korumanın mümkün olup olmadığı öğrenecek.

Bilim insanları, Güneş Sistemi'ni oluşturan yapı taşlarının artıkları olarak nitelenebilecek asteroidlerin hızını çok ufak bir miktarda değiştirmenin bu işlem için yeterli olduğunu düşünüyor.

Bu sayede asteroidlerin Dünya'ya çarpmadan geçeceğini ifade ediyor.

Dart misyonunu yürüten Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Dr. Nancy Chabot, "Dart, bir asteroide cisim çarparak yapılan ilk gezegen savunma denemesi" diyor ve devam ediyor:

"Gerçekte böyle bir işlem yapılacak olsa asteroidin tehlike yaratmaya başladığı andan uzun bir süre önce yapılabilir ve asteroidlerin yörüngesinde ufak değişiklikler elde edilebilir."

Kaynak: Dart misyonu: NASA'nın uzay aracı 11 milyon kilometre uzaklıktaki asteroide çarpacak - BBC News Türkçe

1664295703818.jpeg

1664295797583.jpeg

Son düzenleme:
Çarpma başarı ile gerçekleşmiş ancak yörünge değişikliği konusunda başarısı henüz netleşmedi.

Son düzenleme:
@Hesna cığım sen izledin galiba ancak başka bir başlıkta sorunu görünce forumda konuyu paylaştığım aklıma geldi.

@Hesna cığım sen izledin galiba ancak başka bir başlıkta sorunu görünce forumda konuyu paylaştığım aklıma geldi.

canlı yayını izleme fırsatım olmadı Lefty hanımcım sonradan izledim an an görüntülenmesi muazzammdııı
dün benzer bir film izleyince aklıma NASA’nın projesi geldi en tazesinden soruvermiş bulundum ben de : )

ayrıca paylaşımın için de çok çokk teşekkürler
bu bir ilkti nefes kesiciydi

canlı yayını izleme fırsatım olmadı Lefty hanımcım sonradan izledim an an görüntülenmesi muazzammdııı
dün benzer bir film izleyince aklıma NASA’nın projesi geldi en tazesinden soruvermiş bulundum ben de : )

ayrıca paylaşımın için de çok çokk teşekkürler
bu bir ilkti nefes kesiciydi
Canlı olarak ben de izleyemedim ancak sonuçlar umut verici ve uzaydan gelebilecek olası tehlikelere karşı yapılabilecekleri bilmek huzur veriyor.
Rica ederim @Hesna cığım ve yeni gelişmeler olursa paylaşmaya çalışırım.

Canlı olarak ben de izleyemedim ancak sonuçlar umut verici ve uzaydan gelebilecek olası tehlikelere karşı yapılabilecekleri bilmek huzur veriyor.
Rica ederim @Hesna cığım ve yeni gelişmeler olursa paylaşmaya çalışırım.

Keyifle bekleyeceğim:emoji_heart_eyes:

Geri