Dal yaprak yolma dürtüsü

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Parkta, bahçede kendi halinde yolda yürüyen insanlarda (özellikle çocuklar), yanından geçtikleri dış mekan bitkilerini (mazı, taflan, şimsir vb.) yolma dürtüsü olduğunu gözlemledim. Bakın bu çiçek koparmak meyve toplamak gibi birşey değil. Zombi dibi bilinçsizce, yanından geçerken dal, yaprak görünce bir parça kopartiyorlar.

Bunu niye yapıyorlar?

Sanırım bitkilerin tozlasmasi ne biliyim tohumlarının dağılması için hayvanların yaprakları yemesi onlara dokunması en azından bitkileri ağaçları sallaması gerekiyor. İnsanlar bu amaca hizmet etmek için onları yoluyor olabilir.

konusu açılana kadar böyle bir dürtümün olduğunu bilmiyordum az önce gayriiradi bir şekilde saksıdan dal kopardım.
hayvansı yanım, doğasını mı arıyor acaba.

Evrim sürecinde icimizden gitmeyen refleks.
Koparip koklamak..yemek icin uygun olup olmadigini kontrol etmek vb vs etpp

Her gün yaparım dal yaprak çiçek koparmadan rahat edemem.istemsizce zarar veriyorum

Neden yaptığımı bilmiyorum, yaprağı kopardıktan sonra da çok küçük parçalara ayırıyorum.
ve 1 gram dahi vicdan azabı çekmiyorum o canı yanan, göz yaşları içinde ağaca veda eden dala karşı.

Neden yaptığımı bilmiyorum, yaprağı kopardıktan sonra da çok küçük parçalara ayırıyorum.
ve 1 gram dahi vicdan azabı çekmiyorum o canı yanan, göz yaşları içinde ağaca veda eden dala karşı.
Neden böyle betimledin ki bunu şimdi? Senin yüzünden denk geldiğim bütün ağaçlara öpücük göndereceğim şimdi. Mutlusundur umarım.

Bunu ben de yapıyorum ya özellikle şimşir yaprakları çıt çıt kırılıyor. Gelişigüzel değil belli bir hizada kırmaya çalışıyorum bir de. Ayrıca ceviz yapraklarını da sadece iskeleti kalacak şekilde koparırım. İncir yaprağından uzak dururum misal o yapış yapış oluyor

insanın arada içgüdüsel olarak dala yaprağa el atası geliyor

bnde de şey var hocam, dal ya*ak dövme dürtüsü. yolda yürürken yere tüküren görünce mesela ense köküne şap diye yapıştırasım geliyor.

Son düzenleme:
Uzun süredir (izlediğim bir belgeselin etkisinde kalarak) bilinçli olarak çiçek koparmıyorum. Ama yürüyüş yaparken yaprak ve dalları koparırım bazen. Tabiat ile temas içinde olmak belki hoşumuza gidiyor.

atalarımızdan gelen evrimsel bir dürtü olabilir mi..... o zamanlar da dal yaprak yolmuşuz çünkü...... hatta hz adem çıplak olduğunu fark edince incir yaprağı yolup baksır yapıyor kendine..... :emoji_thinking:

Geri