Cumhuriyet döneminde Ezan hangi tarih ve kimin döneminde Türkçe okunmuştur?

Konu sahibi son olarak 18 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
1932-1950 Yılları arsında İsmet İnönü döneminde okunmuştur.

Demokrat parti başa geçince tekrar Arapça okunacak.

Buyuk bir ayıp bence de tarihte. Sonuçta ezanın anlamını bilip ne yapacaksın,hiç.

sene 32. atatürk cb, ismet bb idi. ezan türkçeleştirildi. sene 50 dp geldi, dili serbest bıraktı. arap dilinde okunmaya devam edildi.

Osmanlı zamanında da ezanın Türkçeleştirme tartışmaları yaşanmış. Dilin sadeleşmesi Arapça'nın etkisinden kurtarmak için Tanzimat döneminden yani Abdülmecid zamanından itibaren bu konu tartışılmış hatta II. Abdülhamit zamanında Ali Suavi dil konusunda halkın anlayacağı lisanda hutbe okumuştur.

Ben bu devrimi yapan Atatürk'ü din düşmanı olarak görmüyorum. İnsanların kendi dilinde ibadet etmelerini istediği için yapmıştır.

Kararın doğruluğunu savunmuyorum ama Atatürk'ü dinsizlikle yorumlayan bir bakış açısını da kabul etmek gelmiyor içimden.

Cumhuriyet döneminde yapılan en büyük hatadır. Yüzyıllardır ümmet alimleri, ayet ve ezanların Arapça dışında farklı bir dilde okunduğunda, çeviri problemlerin ve aynı anlamları taşımama riski olduğunu söylemişler. Bu da uzun vadede, İslam dininin ve kitabının değişimine neden olabilirdi.

Bazen böyle kararlara gerçekten akıl sır erdirmek mümkün değil.

Ayrıca eksik bilgi vermeyelim. 1932'de ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün teşvikiyle Türkçe ezan konusu açılmıştır. İsmet İnönü başbakanken, Atatürk'de cumhurbaşkanıydı. Doğru olduğunu düşünmüştür, düşünmemiştir. Bu konuda referandum yapılabilirdi.

Eksik bilgi diye raporlasana sen.

Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli

Türkçe okunmaya devam edilseydi dinimizi Türkçe yasasaydik zaten 14 yıl akp dini kullanarak iktidarda kalamaz toplum da böyle cahil kalmazdı !

Namaz kılarken okuduğu Fatiha nin Türkçesini bilmeyen adamlar ibadet ettiğini sana dursun..

Tanrı bize dinimizi ilerde Türkçe yaşayıp anlamamızı nasip etsin.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

islamiyetin gercek dili Arapca yoksa Turkcede yada Ispanyolcada inebilirdi

ulan yine AKPYE geldi laf... ne adamlarsiniz

Ezanimiz boyle boyle biline!

Ayrıca Akp'nin başarasının iki sırrı var.

1- Türkçe dışında bir dil konuşalamaz saçmalığı altında Kürtçe'nin yasaklanması, kültür'ü yozlaştırıcı politikaya karşı gelmesi akp'yi ayıran özellikti.

2-Laiklik laiklik diyerek din ve devlet işlerini birbirlerinden ayrılması gerekirken insanların sosyal hayatına etki edecek uygulamalara (üniversitede başörtüsü yasak, ödül törenlerinde baş örtüsü yasak) karşı bir politika izlemesidir.

Şimdi de vefa duygusuyla hareket ediyorlar, bu özgürlükleri sunabilecek başka parti oluşumu olsun aynı şekilde başarıyı sağlayacaktır.

Türkçe okunmaya devam edilseydi dinimizi Türkçe yasasaydik zaten 14 yıl akp dini kullanarak iktidarda kalamaz toplum da böyle cahil kalmazdı !

Namaz kılarken okuduğu Fatiha nin Türkçesini bilmeyen adamlar ibadet ettiğini sana dursun..

Tanrı bize dinimizi ilerde Türkçe yaşayıp anlamamızı nasip etsin.

kardeşim kimse Türkçe mealden kimseyi alıkoymuyor yada Türkçe tefsir okumaktan eğer bir şeyleri yapmıyorsak bu bizim üşengeçliğimizdendir en basitinden dediğin Fatiha suresi merak eden bakar öyle değil mi ? Konunun içeriği onlarca seneye hitap ediyor konu iktidara geliyor koruduğumdan değil sadece saçma dostum yani kimse kimseyi engellemiyor bildiğin dilde okuyup öğrenmek için:D

kardeşim kimse Türkçe mealden kimseyi alıkoymuyor yada Türkçe tefsir okumaktan eğer bir şeyleri yapmıyorsak bu bizim üşengeçliğimizdendir en basitinden dediğin Fatiha suresi merak eden bakar öyle değil mi ? Konunun içeriği onlarca seneye hitap ediyor konu iktidara geliyor koruduğumdan değil sadece saçma dostum yani kimse kimseyi engellemiyor bildiğin dilde okuyup öğrenmek için:D
Bak birader o zaman gidip Arap yalakalarina yıllarca Atatürk ün Latin alfabesine gecirmemizden dolayı kuranı ogrenemedik diyenlere git bunu şöyle sizi engelleyen yok gidin kursa öğrenin diye !

Bak birader o zaman gidip Arap yalakalarina yıllarca Atatürk ün Latin alfabesine gecirmemizden dolayı kuranı ogrenemedik diyenlere git bunu şöyle sizi engelleyen yok gidin kursa öğrenin diye !

Arapçadan Kuran öğrenildiği için bunu yozlaşma kabul ediyorsan latin alfabesinin de yozlaştırdığını söyleyebilirdin

ayrıca latin alfabesinden dolayı öyle düşünen birini görürsen ona bunu söyleyebilirsin ama bana değil çünkü Türkçe olmadığı için veya latin alfabe geldi diye dinimizi öğrenemedik diyenler sadece bahane buluyorlardır

Latin alfabesi tarihsel olarak zarar vermiştir sadece ama bu başka bir tartışma konusu tabi:)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri