Cumhurbaşkanı Erdoğan : Başıboş köpek sorununu köküyle çözmenin zamanı gelmiştir

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
#SONDAKİKA | Ülkemizde hemen her gün başıboş köpekler nedeniyle ya bir yaralanma, ya bir trafik kazası haberlerini görüyoruz.

Kısırlaştırma konusunda ilk adımı biz attık ancak bunun çözüm olmadığını gördük.

Artık bunu köküyle çözmenin zamanı gelmiştir.

Biz ilk olarak köpekleri sahiplendirmeye çalışacağız. Umarız yeteri kadar ilgi gösterilir.

Bunu başarırsak bir sonraki adıma gerek kalmayacak.

— Cumhurbaşkanı Erdoğan

Bunun çözümü öldürerek değil tümünü toplayıp sahiplenerek olur. Devlet eliyle korunaklara alınıp sahiplenmek isteyenlere verilir veya korunaklarda ömürlerinin sonuna kadar yaşarlar. Hem tüm canlıları yaradandan dolayı severiz ve koruruz deyip arkasından uyutarak öldüreceğiz demek büyük bir çelişki.

Hep derim.
Ülkenin derhal iyileşmesi gereken birimleri hukuk ve denetim mekanizması.
Ekonomiden de sokak hayvanı konusundan da daha acil alanlar bunlar.
Hastalıklı kök dururken, dallara su serpmenin alemi yok.
Bir sihirli değnek gelse, tüm sorunu aniden çözse bile yine bir şey değişmez; 10 yıl sonra aynı sorunla yine karşılaşırız.
Bu zamana kadar etkin üreme kontrolü neden yapılmadı? hayvanlara ayrılan bütçeler ne şekilde değerlendirildi.?
Sorgulanması,ıslah edilmesi ve gerekli yerlere ceza kesilmesi gereken noktalar bunlar öncelikle. Bunu bir partiye de yıkmayacağım ben; gerekli denetimsel ve hukuki adımlar atılmazsa hangi belediye gelirse gelsin ihmal edilir ve sorun yine çığ gibi büyür diye düşünüyorum.

Gundem basi bos insanlara saldiran yuzlerce kopekler. Yani en azindan konu haberi bu. Wie gesagt hal edilsinde
Keşke bu sorunu da adam akıllı halletseler, gerçi hangi sorunu doğru dürüst çözdülerki bunu çözsünler. Ama umutsuzda yaşanmıyorki.

Sizin sokak hayvanlarınız varsa bizim de tilkilerimiz var

Ekli dosyalar

• 20240528_181817.jpg
    20240528_181817.jpg
    2.2 MB · Görüntüleme: 2
Hep derim.
Ülkenin derhal iyileşmesi gereken birimleri hukuk ve denetim mekanizması.
Ekonomiden de sokak hayvanı konusundan da daha acil alanlar bunlar.
Hastalıklı kök dururken, dallara su serpmenin alemi yok.
Bir sihirli değnek gelse, tüm sorunu aniden çözse bile yine bir şey değişmez; 10 yıl sonra aynı sorunla yine karşılaşırız.
Bu zamana kadar etkin üreme kontrolü neden yapılmadı? hayvanlara ayrılan bütçeler ne şekilde değerlendirildi.?
Sorgulanması,ıslah edilmesi ve gerekli yerlere ceza kesilmesi gereken noktalar bunlar öncelikle. Bunu bir partiye de yıkmayacağım ben; gerekli denetimsel ve hukuki adımlar atılmazsa hangi belediye gelirse gelsin ihmal edilir ve sorun yine çığ gibi büyür diye düşünüyorum.
Müsait olursan eğer şunu izleyebilir misin?
Ciddiye aldığım ve sıkı takipçisi olduğum bir arkadaş bu(evrim ağacı sayfası genel olarak). Olur da izlersen ne düşündüğünü merak ettim. Selamlar;

Müsait olursan eğer şunu izleyebilir misin?
Ciddiye aldığım ve sıkı takipçisi olduğum bir arkadaş bu(evrim ağacı sayfası genel olarak). Olur da izlersen ne düşündüğünü merak ettim. Selamlar;

Güzel bilgiler var fakat eksik bilgiler de var olayi hiç halk sağlığı açısından ele almamış. Maliyeti ele alış şekli de hatalı bana göre. Kısırlaştırma bi süreç. Kisirlastirdigin hayvanların medikal,barınma-beslenme takibini,yıllık asi takibini de yapmak zorundasin. Kısırlaştırdim cayira saldim diyemezsin.Ötenazinin tek başına problemi çözmekte yetersiz olduğu konusunda da hemfikirim fakat bahsettiği ülkeler bu kıvama gelene dek canice sayılabilecek bi cok yol izledi (elbette savunmuyorum) fakat halkını egitti, medenilestirdi. Sağlam bir hukuk, denetim mekanizması ile populasyon kontrolü sağlayıp, egittigi halkına köpek sahiplendirdi. Bizde cat diye, nasil bir eğitimle bu bilinç sağlanabilir de insanlar çatır çatır köpek sahiplenebilir? Çevrene soyle bi bak. Evine köpek alacak kac insan profili görüyorsun? Elbette saldırgan ve zoonoz ihbarı yapılan bölgelere etoloji ve halk sağlığı alanında çalışan veteriner hekim heyetler gönderilip kontrollü otenazi planı yapılsa, masum masum yüzümüze bakan köpekler kisirlastirilsa ve ciplense, sahiplendirilse, barınakları arttirilsa ne güzel olur. Fakat bunları sağlayacak düzgün uygulanan kanun yok, bunu keskin bi şekilde takip edecek denetim mekanizmasi yok. Hepsini de kisirlastirsan ya da hepsini de öldursen hukuk,denetim mekanizmasi iyilesmedikce, toplumsal bilinc olusmadikca ayni sorun yine bas gosterecek.Köpeğini sokağa atınca ceza almıyorsun. Önümüzdeki süreçte kisirlastirmayi "maaliyet sureci" açısından sıcak bakacaklarini düşünmüyorum ben. Açık ya da örtülü itilaf olasılığı daha yüksek geliyor bana.
Videoda çok güzel ifade ettiği gibi , ötenazi de ne derece duzgun uygulanabilecek ki? Videonun en beğendiğim kısmını yazmazsam olmayacak: "Sokakta başı boş köpek olmamali" evet, mükemmel. Fakat önemli bi sorunumuz da bu. Histerik hayvansever bi kitle sokaklar hayvanlarındir diye yırtınıyor. Mesele sadece çürük denetim ve uygulama mekanizmasi değil, düzelse bile buna taş koymaya niyetli aktivistten bozma kitle. Onlara göre çocuk parçalayan hatta kuduz bir köpek bile itlaf edilmemeli mesela.

Geri