Çorum’un dünyanın merkezi olması

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
436E8E96-5EAE-4BDB-ABD6-B1ADA606C9ED.jpeg

Vakti zamanında birçok kurumsal haber sitesinde yayılan iddia. İddianın kaynağı Vikipedia’da geçen bir yazı. Daha doğrusu var olan bir yazıyı bir kullanıcının Çorum olarak değiştirmesi. CNN, AA gibi dev yayıncı kuruluşlar haberleştirince ciddiye alanların olması anlaşılır geliyor bir yerde. Oysa yer bilimlerine göre dünyanın geometrik şeklinden dolayı herhangi bir noktayı tek ve geçerli bir merkez olarak ifade etmek mümkün değil.

Her neyse bu haberi ciddiye alan Çorum Belediye Başkanı şu açıklamayı yapmıştır:
Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Gazi Caddesi’nde bulunan belediye binası önünde yaptığı açıklamada, “NASA’nın yapmış olduğu ölçümlere göre içinde bulunduğumuz Çorum dünyanın merkezi olarak tespit edildi. Bunun haritalama sistemi dünyanın en çok kullanılan ölçümleme sistemidir. Yapılan çalışmada doğru bir çalışmadır. Bu da bizi de mutlu etmiştir. Daha önceki çalışmalarda tespit edilmişti. Bu yapılan çalışmayla dünyanın merkezi olduğunu anlamış bulunuyoruz. Aslında biz Çorumluların bu söylemi öteden beri var. Çorum dünyanın merkezi derdik. Şimdi tüm insanlık adına ölçümler yapılmış ve ortaya bu sonuç çıkmıştır. Çorum esasında eski tarihlerden beri yerleşim yeri olan bir coğrafyadır. Hititlerin başkenliğini yapmış olan bir coğrafyadır. 7 bin yıllık bir tarihi var. 7 bin yıllık tarih içinde 7-8 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dolaysıyla böyle bir sonuçun çıkması aslında bizi çokta şaşırtmadı” diyerek şöyle devam etti:
“Nereden çıktı aman aman diye böyle bir neticeyle karşılaştık diye bir şaşkınlık içinde değiliz. Daha öncede söylenmişti. İnsanlık tarihi boyunca yerleşim merkezi olarak tercih edilen yerlerden birisidir. Bunun bizim için pratik bilgiye dönüşmesinin ötesinde bundan sonra şehir için nasıl faydası olunur bu çok daha önemli. Çorum'un merkezi itibariyle hemde tarihi ve kültürü itibariyle zengin bir yere sahip yer. Biz bunları yeteri kadar tanıtabilmiş değildik. Daha çok leblebi ile bilinen bir şehirdi. Bundan sonra sadece leblebisi ile meşhur bir şehir olmayacak bundan sonra dünyanın merkezi olarakta herkesin bildiği tanıdığı bir şehir olacak. en çokta turizm açısından bir katkısı olacağına inanıyorum. Bundan sonra Çorum'un tanıtımı açısından şehrimize daha çok turist gelir. İnsanlık tarihinin ortak zenginliğinin tanıtılması açısından fırsat olur inşallah.” (Sözcü)

Dunyanin merkezi olmayabilir fakat tarihi zenginligi ile dunyada gorulmemis bir yer. Hitit kalintilari avrupada olsaydi turizm acisindan buyuk bir nimet olurdu. Malesef yerli halk ilgi duymuyor bu tur seylere, elindeki degerin farkinda degil. Oysa reklami guzel yapilabilirdi.

Dunyanin merkezi olmayabilir fakat tarihi zenginligi ile dunyada gorulmemis bir yer. Hitit kalintilari avrupada olsaydi turizm acisindan buyuk bir nimet olurdu. Malesef yerli halk ilgi duymuyor bu tur seylere, elindeki degerin farkinda degil. Oysa reklami guzel yapilabilirdi.
Gününün keyfini çıkartan bir milletiz W, pek umurlarında olmaması normal. Yoksa ne güzellikler var bu ülkede.

Gününün keyfini çıkartan bir milletiz W, pek umurlarında olmaması normal. Yoksa ne güzellikler var bu ülkede.
Dogru diyorsun, yer olarak neresiydi simdi hatirlamiyorum ama koy halki tarihi kalintilari kahvehanede masa, evlerine sutun, bahce duvarina filan kullanmislar :) tesadufen bir fotografcinin koye yolu dusmesi sonucu ortaya cikmis.

Leblebisinin ününü bilmeyen kalmamıştır.

Leblebisi öyle aham şaham bi leblebi değil.
Elazığ/Ağın leblebisi daha iyi. İstiyen varsa 1 kilo gönderem.

Hattuşa'yı gördüm, muazzam bir yer. O zamanlar aklım bir karış havadaydı tabi, hiç önemsememiştim.

Leblebisi öyle aham şaham bi leblebi değil.
Elazığ/Ağın leblebisi daha iyi. İstiyen varsa 1 kilo gönderem.
Teşekkür ederim, düşünmen yeter.
Niye o zaman ön plana çıkartmıyorlar ki? Çoğu kişi bilmiyordur.

Teşekkür ederim, düşünmen yeter.
Niye o zaman ön plana çıkartmıyorlar ki? Çoğu kişi bilmiyordur.
Reklam la ticaretiyle alakalı bir durum.
Mesela Malatya kayısısı ile meşhur bilinir ama Elazığ da Baskil ilçesi bu kayısının %50 60 ını karşılayan bölgedir. Malatya ile ticaretini yapar.

Fındık mesela Giresunun mu Ordu nun mu? :)

Çalabilselerdi muhakkak Avrupa'da bir müzenin geniş bir salonunda sergileniyor ve milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor olurdu ama ya haberleri olmamış ya da iç bölgelerde kaldığı için kaçırabilmeyi becerememişler.

Çalabilselerdi muhakkak Avrupa'da bir müzenin geniş bir salonunda sergileniyor ve milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor olurdu ama ya haberleri olmamış ya da iç bölgelerde kaldığı için kaçırabilmeyi becerememişler.
Ingilizler calmis ama bi sekilde geri almis Turkiye diye okudum orada aciklama panolarinda. Benim gidip gordugum yerlerde Almanlar yogunluktaydi. Hic Turk yoktu :)
Hatta calindiktan sonra bakmislar bas edemiyorlar hirsizlarla orjinal heykelleri muzeye yerlestirmisler. Giristeki kaleyi de temsili yapmislar toki cirkinliginde :d o biraz utanc verici ama diger kalan yerler gidip gorulmeye deger.

• Beğen
Tepkiler: glu
bilimin ışığına muhtaç bir bok sineği gibi dolaşan güzel ülkemin insanlarının inandığı troll haber. leblebi beyinli haber siteleri de bunu gerçek sanıp sırf tıklansın diye paylaşmış da paylaşmış. dünyanın merkezi neresi diye sormak ile, kuzey kutbunun kuzeyinde ne var diye sormak arasında hiçbir fark yok. keşke benim de böyle safsatalarla uğraşabilecek kadar boş vaktim olsa.

Ingilizler calmis ama bi sekilde geri almis Turkiye diye okudum orada aciklama panolarinda. Benim gidip gordugum yerlerde Almanlar yogunluktaydi. Hic Turk yoktu :)
Hatta calindiktan sonra bakmislar bas edemiyorlar hirsizlarla orjinal heykelleri muzeye yerlestirmisler. Giristeki kaleyi de temsili yapmislar toki cirkinliginde :d o biraz utanc verici ama diger kalan yerler gidip gorulmeye deger.
Şöyle bir şey yaşanmamış olma ihtimali yok.... lol
1.png

Bu arada şunu belirteyim, acı bir gerçek var önümüzde, biz tarihe meraksız olduğumuzdan değil, ihtiyaç hiyerarşisinin daha ilk basamaklarında takılıp kaldığımızdan yoğunlaşamıyoruz bu işlerle. Bu sadece bizi değil, bizim coğrafyamızdaki hemen her milleti etkiliyor. Diğer taraftan bir de dini ve sosyal sebepler de bazı hususlarda merakı etkileyebiliyor. Özetle halkımızın burnunun dibindeki şeyleri görmüyor oluşu salt umursamıyor olmasından değil, birçok sebepten ileri geliyor. Anadolu coğrafyası ne yazık ki yüzlerce yıldır bir hayatta kalma mücadelesi içinde ve bu modern çağda da aynen devam ediyor.

Şunu da söyleyeyim, Kök Tengri bu millete bir daha kale yaptırmasın. Bak bunu samimiyetle söylüyorum. Bu ülkede sayısız kale ve kalemsi yapı gördüm. Bir kısmı son yıllarda yapılmış saçma sapan işler. Bunu niye yapıyoruz onu da anlamıyorum. Hayır, madem yapıyoruz bari bir parça estetik olmasına özen gösterelim. O da yok. Gerçekten çok acayip bir inat.

• Beğen
Tepkiler: W
Geri