Çok uzun süre oruç tutuluyor.

Konu sahibi son olarak 2793 gün önce görüldü
Reformcu diyor ki: (Çok uzun süre oruç tutuluyor. Güneş doğmaya yakın bir zamana kadar yiyip içmeli. Ancak o zaman siyah iplikle beyaz iplik ayrılabilir. Böyle yapılmazsa Kur’anın emrine uyulmamış olur.)
CEVAP
Bunu başka mezhepsizler de söylüyor. Siyah iplikle beyaz ipliğin ayırt edilmesinin açıklamasını bilmediklerinden veya art niyetlerinden dolayı böyle konuşuyorlar. Halbuki iplikten maksadın ne olduğunu, Peygamber efendimiz açıkça bildirmiştir.
Bekara suresinin, (Beyaz iplik siyah iplikten ayırt edilinceye kadar yiyip, için!) mealindeki 187. âyet-i kerimesindeki ipliklerin, gündüzün beyazlığı ile gecenin siyahlığı olduklarını anlatmak için, daha sonra fecrin kelimesi indi. Gündüzün beyazlığı ile gecenin siyahlığı, iplik gibi birbirinden ayrılınca, oruca başlanacağı anlaşıldı. (Rıyad-un-Nasıhin)
Eshab-ı kiramdan Sehl İbni Sa’d hazretleri anlatır:
(Beyaz iplik siyah iplikten, ayrılıncaya kadar yiyin için!) âyeti inince, fecrin = tan yerinde kelimesi henüz nazil olmamıştı. Bir kısım insanlar, oruç tutacakları zaman, ayaklarına siyah ve beyaz iplik bağlar, bunlar görülünceye kadar yiyip içmeye devam ederlerdi. Bunun üzerine Cenab-ı Hak, minel fecri kelimesini indirdi. O zaman, beyaz ve siyah ipliğin ayrılmasından maksadın, gündüzün beyazlığı ile gecenin siyahlığının iplik gibi birbirinden ayrılması olduğu anlaşıldı. (Buharî, Müslim)

İplikten maksat
Adiy İbni Hatim hazretleri anlatır:
(Yâ Resulallah, âyette geçen, beyaz ipliğin siyah iplikten ayrılması nedir, bunlar bildiğimiz siyah iplikle beyaz iplik değil mi?) diye sordum. (Hayır, iki iplik değildir. Biri gecenin karanlığı, diğeri de gündüzün beyazlığıdır) buyurdu. (Buharî)

Bu âyet-i kerimeyi duyan bir zat, (Yâ Resulallah, ben gündüzün geceden ayrıldığını öğrenmek için yastığımın altına bir beyaz iplik ile bir siyah iplik koydum, fakat gecenin bitişini yine de tespit edemedim) dedi. Bunun üzerine, Peygamber efendimiz, (O iplikler, gündüzün aydınlığıyla gecenin karanlığıdır) buyurdu. (Buhari)

Eğer Peygamber efendimiz açıklamasaydı, beyaz ipliğin aydınlık, siyah ipliğin karanlık olduğunu nereden bilecektik? Kur’an-ı kerimden anladığımıza uyarak, bilhassa bulutlu havalarda, daha ortalık karanlık diye, reformcular gibi güneş doğana kadar yer içerdik.

E tamam işte .. Gün ışığını görmeden neye niyet ediyorsun ? Dışarı bakıyorum zifiri karanlık ama imsak vakti girmiş oluyor :) kim nerede görüyor o karanlıkta gün ışığını ?
Allah'ın ayeti gayet açık .. Millete despotluk yapmayın, ALLAH'ın kolaylaştırdığını zorlaştırmayın ..

bonus olayının bitmesi gerek

Fazladan tuttuğumuza sözüm yok yemesinlerde tek vakit girdi diyip

Karesi beyligi ve emetsar dini bir konu ancak bu kadar cirkin tartisilabilir.

redyellow un kutlu Doğum haftasında
Düşündüğü gibi
Miladi Serin bahar aylarına sapitleyelim
Olsun bitsin

gene saçmalamışsın :)

Kutlu doğum DİNİ BİR EMİR, FARZ, VACİP, SÜNNET vs. diyen yok ki niye bu saçma sapan sataşmayı yapıyorsun anlamıyorum.

Oruç farz, her müslümanın yapması gereken bir ibadet.

Kutlu doğum haftası Türkiye cumhuriyeti yasalarına uygun olarak yapılan bir hafta, bir etkinlik, bu kadar.

İslam düşmanları, din düşmanları, hazımsızlar gocunuyorlar da siz niye gocunuyorsunuz peygamberin anılmasından, anlatılmasından anlamak mümkün değil!

yazık hakkaten çok yazık size.

djfvxtbv0ocelcaii.jpg

Tutmuyorum tutupta şikayet edenlere imsak saati kısa olan ülkeleri tavsiye ediyorum.

Beyaz ve siyah iplikten maksat

Osman Ünlü

Bakara sûresinde mealen; "Beyaz iplik siyahtan ayırt edilinceye kadar yiyiniz, içiniz!" buyuruldu.

Sual: Kur’ânda, yeme ve içme zamanının sonunu bildiren beyaz ve siyah iplikten maksat nedir, ne anlatılmaktadır?
Cevap: Konu ile alakalı olarak Rıyâd-un-nâsıhîn kitabında deniyor ki:
“Bakara sûresindeki bir âyet-i kerimede mealen; (Beyaz iplik siyahtan ayırt edilinceye kadar yiyiniz, içiniz!) buyurulmuştur. Bu ipliklerin, gündüzün beyazlığı ile gecenin siyahlığı olduklarını anlatmak için, daha sonra (Fecrin) kelimesi nazil oldu. Gündüzün beyazlığı ile gecenin siyahlığı, iplik gibi birbirinden ayrılınca, oruca başlanacağı anlaşıldı.” Mecma'ul-enhür ve Hindiyyede deniyor ki:
“Hanefî mezhebi âlimlerinin çoğuna göre, ufkun bir yerinde beyazlık başlayınca, imsak vakti olup, oruca başlanır.”
Bundan 15 dakika sonra beyazlık ufuk üzerine ip gibi yayılınca, sabah namazı vakti başlar. Böyle yapmak ihtiyatlı olur. Yani tedbirli, iyi olur. Namazı da, orucu da, bütün âlimlere göre sahih olur. Oruca ikinci vakitten sonra başlamışsa, şüpheli olur. Astronomik hesaplar ile birinci vakit bulunmakta ve takvimlere birinci vakit yazılmaktadır. Şimdi, bazı takvimlere ikinci vaktin hatta bundan sonra başlayan kızıllığın yayıldığı zamanın yazıldığı görülüyor. Bu yeni takvimlere uyanların oruçları sahih olmaz. İmsakın iki vakti arasındaki on dakika kadar zamana 'ihtiyat zamanı' denir. Bu zamana 'temkin' demek doğru değildir. İmsakı şüpheli zamana geciktirmenin mekruh olduğu, Bahr-ür-râık kitabı da bildirmektedir. Hele kızıllığın sonunda başlanılan oruçlar hiç sahih olmaz.

Bu sabah baktım siyah beyaz ipliğe -- Nenemde baktı - Ben oruca başladım o henüz göremedi hala zıkkımlanıyor..
Dün hava bulutluydu - Saat 10 da başladım oruca
bugün açık saat 6 da gördüm ipliği, güzel işmiş bu siyah beyaz -- KAFAYIMI YEDİNİZ YA -- Tutma kardeşim - zorlayan yok - küçük beyninle benim ibadetimle dalga geçme -- git NE --- yersen ye

annelerin çocukların tam gün tutamayacaklarını düşünerek öğlene kadar tutturdukları oruç. - tekne orucu - BUNU TUTUN yada ne tutarsanız onu tutun

Beyaz ipliği siyah iplikden ayrılıncaya kadar davarlar gibi yiyin, için, israf etmeyin - (A.Bayındır)
İlim adamları, insanlara gerçeği anlatabilecek durumda olanlar keşke onları bu yanlış yoldan alıkoysalardı. Keşke Hac torpili ile uğraşacaklarına bu sapıklara cevap ile uğraşsalardı.

Geri