Çok ağrı kesici içmenin zararları nelerdir?

Konu sahibi son olarak 2624 gün önce görüldü
Sürekli çevremizde ağrı kesiciyi alışkanlık haline getiren kimseler var psikolojik olarak mı nedir ağrı kesici kullanmadığı zamanlar ağrılarının olacağını düşünenler gibi. peki ağrı kesici fazla içmenin zararları nelerdir? Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşların paylaşmasını rica ediyoruz. :)

Bağımlılık yaptığını bilirim :)
Sürekli içmek mideye zarar verir.
Ben bu yaşıma kadar hap kullanmadım ama en azından etrafımda hap kullanan kişileri gördüğümde anlayabiliyorum.

Benim başım çok ağrır bende çok kullanırım maalesef, zararları vardır mutlaka ama nedir bilemiyorum :p

Ağrı kesici bağımlılığı kimlerde görülür?
Aşırı ağrı kesici kullanımına bağlı başağrıları, migrenli kişilerde ortaya çıkabilen bir başağrısı. Yani önce kişide migren olması gerek. Migreni olanlar migren için veya başka bir nedenle, örneğin romatizması için veya vücudunun herhangi bir yerindeki bir ağrı için, sık, örneğin, ayda 10 – 15 gün ağrı kesici veya migren atak durdurucu ilaç kullanırsa migren sıklaşıyor ve ‘aşırı ağrı kesici kullanımına bağlı başağrıları’ ortaya çıkıyor. Her migren hastasının potansiyel olarak taşıdığı bir özellik bu.

Bu bağımlılık kişide ne kadar sürede ve neden gelişir?

Migrenli insanların özelliği sadece baş ağrıları değil. Örneğin çoğunluğunda koku duyusu çok gelişmiştir, kokuları hemen farkederler ve ağır kokular, parfüm gibi, hemen rahatsız edebilir. Bunun gibi bir özellik olarak da, ağrı kesicileri sık kullanınca migrenlilerin beyinlerinde ağrıya karşı koymada gerekli yapılarda bir yıkım gelişiyor ve artık olur olmaz her şey migreni tetikleyebiliyor. Bağımlılık oluşunca migrenlinin ağrısının şekli de değişiyor. Çoğunlukla şiddetli migren ağrısı çeken bir kişi bağımlılık geliştiğinde daha az şiddetli, fakat başında daha yaygın ve sürekli bir baş ağrısından yakınır hale gelebiliyor ya da migren ağrıları değişmeden devam edebiliyor.

Aşırı ağrı kesici kullanımı nedir?
Tanı kriterlerimize göre kişinin 3 aydır ayda en az 15 gün başağrısı çekiyor ve ağrı kesicileri ayda en az 10 gün kullanıyor olması gerek. Ama bu, bağımlılığın 3 ayda geliştiği anlamına gelmiyor. Bağımlılık haftalar içinde bile gelişebilir. Ülkemizde de, Avrupa ülkeleri veya Amerika?da da, ortalama 100 kişiden (migreni olan olmayan herkes içinde) 2?si, her gün ağrı kesici kullandığı için başağrısı çekiyor, yani ağrı kesici bağımlısı. Yaptığımız bir değerlendirmede bağımlılık, eğitim düzeyi düştükçe artıyordu. Belki bu, sık ağrı kesici kullanımının sakıncalarından haberdar olmamakla, uyarıları yeterince dinlememek ya da dikkate almamakla ilgili olabilir.

Bu kişilerin toplumda ve özel hayatlarında yaşadıkları sorunlar neler?
Aşırı ağrı kesici kullanımına bağlı sürekli başağrısı çeken, yani bağımlı kişiler yalnızca ağrı yaşamıyorlar, unutkanlık, dikkat eksikliği, enerji eksikliği, yorgunluk, depresif durum, çarpıntı, baş dönmesi gibi şikâyetleri de oluyor. Tipik bir bağımlı gibi, ağrı kesici almadıklarında kriz geçiriyorlar ve bu kriz başağrısı şeklinde oluyor. En fazla bir iki gün dayanıyorlar ağrı kesicisizliğe.

En sık hangi grup ilaçlar kullanılıyor?
En çok alınan ağrı kesici grubunu romatizma ilaçları veya basit ağrı kesiciler oluşturmakla birlikte en hızlı bağımlılık yapan ilaçlar ergotamin içeren ilaçlar ve triptan grubu ilaçlar olmakta. Ergotamin bağımlılığında bundan daha uzun sürede kurtulunurken trip
tan grubu ilaçlarla bağımlılıktan kurtulmak daha çabuk oluyor.

Bu bağımlılığın yol açtığı riskler neler?
Ağrı kesici aşırı kullanımının riskleri de yüksek. Örneğin ergotamin grubu ilaçların kalp damarları dahil tüm damarlar üzerine uzun süreli daraltıcı etkileri var ve sık kullanıldıklarında bu ilaçlar çevre sinirlerde beslenme bozuklukları ve sonucunda nöropatilere yol açabiliyorlar. El, ayaklarda üşümeler, karıncalanma, uyuşmalar şeklinde sonuçlanabiliyor. Veya bu damar sorunları kalp krizine ve ölüme kadar götürebiliyor. Antiromatizmal ilaçlar aşırı kullanıldığında ise mide problemleri kaçınılmaz olabiliyor.

Eğer öldürseydi ben çoktan ölmüştüm.. Bazen günde 3 tane içtiğimide bilirim, 4 tane içtiğimi de ve hergün 1 tanesi garantidir.

eskiden ağzrı kesicimi varmış doğal yöntemlere başvurun mümkün olduğunca kimyasaldan uzak durmaya çalışmak sağlık için birebir

Bir süre sonra vucüd alışıyor. Beni şuan en yüksek dozları ancak kesiyor.

''Hayırlısı'' en iyi ağrı kesiciymiş EmRe, bana pek yararı olmuyor ama :)

bağımlılık yaptığı doğrudur özellikle migreni olanlar kendilerini haplara bırakıyor ve bu hiç iyi bir şey değil. doktorlarda bilinçsizce hap kullanmanın zararlı olduğunu söyler zaten. bende gerek olmadıkça hiç kullanmam sevmemde zaten.

Alışkanlık yaptığı kesinlikle onaylandı..

Sürekli ağrı kesici içmek bir süre sonra vücuda bağışıklık kazandırır. Ve sizin çok şiddetli bir aranız olduğunda o sürekli içtiğiniz ilaçlar yüzünden etki göremezsiniz. Ayrıca sakinleştiricilerin etkisini de azaltır.

İlaçların büyük kısmı metabolize edildikten sonra böbrekler ya da karaciğer yoluyla vücuttan atılmaktadır. Ağrı kesicilerin uzun süre kullanımı da bu iki organda geri dönüşümsüz tahribata yol açabilir. Bazı grup ağrı kesiciler aynı zamanda mide ülserine de neden olabilmektedir. Sık sık ve bilinçsiz ağrı kesici kullanmak ise duyarsızlaşmaya (vücutta tolerans gelişimine) neden olacaktır. Yani her seferinde bir doz daha fazlasıyla ağrı geçmeye başlayacaktır.

''Ağrı'' hastalık tanısı için en önemli belirteçlerdendir. Bu nedenle kaynağı belirlenmemiş, tanısı konmamış ağrılar kesinlikle yok edilmemelidir. Tanı konduktan sonra ise esas tedavi + ağrıyı yok etmeye yönelik tedavi yapılmalıdır. Çünkü ''ağrı'' sempatik sistemi aktive eder, kalbi yorar, kişinin yaşam kalitesini düşürür. Bilinçli, dozunda ve doktor kontrolünde kullanılmasını tavsiye ederim.

İlk başlarda iyi gelen ağrıkesiciler zamanla çok kullanmaktan dolayı etkisini azaltır ve artık bir işe yaramaz.

Yandım ben desenize,diş ağrısı için dünya kadar apronax ve antibiyotik içtim :(

İlaçların büyük kısmı metabolize edildikten sonra böbrekler ya da karaciğer yoluyla vücuttan atılmaktadır. Ağrı kesicilerin uzun süre kullanımı da bu iki organda geri dönüşümsüz tahribata yol açabilir. Bazı grup ağrı kesiciler aynı zamanda mide ülserine de neden olabilmektedir. Sık sık ve bilinçsiz ağrı kesici kullanmak ise duyarsızlaşmaya (vücutta tolerans gelişimine) neden olacaktır. Yani her seferinde bir doz daha fazlasıyla ağrı geçmeye başlayacaktır.

''Ağrı'' hastalık tanısı için en önemli belirteçlerdendir. Bu nedenle kaynağı belirlenmemiş, tanısı konmamış ağrılar kesinlikle yok edilmemelidir. Tanı konduktan sonra ise esas tedavi + ağrıyı yok etmeye yönelik tedavi yapılmalıdır. Çünkü ''ağrı'' sempatik sistemi aktive eder, kalbi yorar, kişinin yaşam kalitesini düşürür. Bilinçli, dozunda ve doktor kontrolünde kullanılmasını tavsiye ederim.

Doktor was here :honk:

agrı kesici neremizin agrıdıgını nerden biliyor @*Kei ???

Geri