Çocuksuz çiftlerin yaşlanınca pişmanlık duymadığı bilimsel araştırmayla ortaya kondu

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Bilim Haberleri
🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
"Hatta yaşlı ebeveynlerin hayatlarıyla ilgili bir şeyleri değiştirmek isteme olasılığı biraz daha yüksek"

ABD'li araştırmacılar çocuk sahibi olmayı tercih etmeyen çiftlerin, yaşamlarının ileri dönemlerinde bu kararlarından pişmanlık duymadığını tespit etti.

Michigan Eyalet Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, eyaletteki 5 yetişkinden birinin çocuk sahibi olmayı planlamadığı ortaya kondu.

Hakemli bilimsel dergi Plos One'da yayımlanan araştırmada 1000 yetişkinle bir anket yapıldı ve elde edilen veriler incelendi.

Katılımcıların yüzde 20,9'unun çocuk istemediği saptandı. Bu oran yaklaşık 1,6 milyondan fazla yetişkinin çocuksuz yaşadığı anlamına geliyor.

Psikoloji profesörü ve araştırmanın ortak yazarı Jennifer Watling Neal, "Michigan, demografik açıdan tüm ABD'ye benziyor, bu nedenle bulgular, 50 ila 60 milyon Amerikalının çocuksuz olduğu anlamına gelebilir" ifadelerini kullandı.

Bulguların yaş, eğitim veya gelir seviyesi açısından büyük farklılıklar göstermediği bildirildi.

Öte yandan çocuk yapmama tercihi, kendini erkek ve beyaz diye tanımlayan ya da hep bekar kalacağını söyleyen katılımcılar arasında biraz daha yaygındı.

Bazı kişilerse, çocuk sahibi olmayan yetişkinlerin özellikle ileri yaşlarda bu karardan pişmanlık duyacaklarını düşünüyor.

Öte yandan araştırmanın bulguları bu düşüncenin de tersine işaret ediyor.

Watling Neal, "Çocuksuz yaşlı yetişkinlerin, yaşamlarıyla ilgili çocuklu olanlardan daha fazla pişmanlık duyduğuna dair hiçbir kanıt bulamadık" diye konuştu:

Hatta yaşlı ebeveynlerin hayatlarıyla ilgili bir şeyleri değiştirmek isteme olasılığı biraz daha yüksekti.

Kaynak

1127746-23314108.jpg

Sorumluluk olmayınca kararlarında da daha özgür hale geliyorsun ve yaşın ilerledikçe geçmişe yönelik hataların varsa bile başka bir yaşama etkisi olmadığı için kabullenmen kolaylaşıyor.

Anlamsız.
Sosyal bilim verilerini çok bilimden saymamak lazım.

Evlenmeyi bile göze almışsın, çocuğu mu alamayacaksın?
Çocuk için evlenmem ama evlenirsem mutlaka çocuk isterim.

Bahane .. gibidir herkes de bulunur derdi komutanım

Istemeyebilir..
Bunu tercih ederken de mutlu olabilir..yani bu denkleme neden bilimsel bir arastirma geregi duymuslar anlamadim.Güzelleme mi yapmislar?
Özendirme felan..neyse.

Ama cogu cift cocuk istiyor ve olmuyor..

Ay buna da karismayan bi zahmet.. istememek gayet normal hayat sartlari dogal afetler son gunler de yeterince zorluyor zorlayacakta daha.. insanin kendi bilecegi is karismayin.. ben isterim ama tabii ki. Benim aynimdan 2 veya 3 cocuga yok demem.. <33

En az 3/4 yıl çocuk yapmamak mantıklı bir tutum. Sevdiğin ve evlendiğin bey/hanımla birlikte rahat rahat tatil yapmanın, akşamları rahatça film dizi izlemenin, birbiriniz dışında sorumluluk almanın, birlikte eğlenmenin tadını çıkarmak lazım.

Sonrasında ise sevdiğin insanın anne/baba olduğunu görmek, birlikte bir canlıyı yetiştirmenin tadını çıkarmak lazım.

Yani hiç çocuk yapmamak değil de hemen çocuk yapmamak lazım bence.

Bu cok kisisel bir karar. Malesef Turkiye gibi toplumlarda, hayat amaci ozellikle kadinlar icin evlenmek ve cocuk yapmak olarak belirlenmis. Ama, her insan cocuk sahibi olmak zorunda degil. Bunu istemeyebilir, o sorumlulukla bir omur gecirmek istemeyebilir ki cok dogal. Cocuk da sevmiyor olabilir.

Zaten hic deneyimlemedigi bir seyden dolayi pisman olma ihtimali yok. Sadece kadinlarda onceden cocuk istemeyip, sonra isteme durumunda goz onunde bulundurmalari gereken sey yumurta. Malesef ki belirli yasin ustunde, hem hamile kalma oranlari azaliyor, hem hamileligin saglikli ilerlemesi zorlasiyor hem de cocukta genetik sorunlarin artma ihtimali var. Bu yuzden iyi dusunup, ya yumurta dondurmalari ya da kararini bunlara gore vermeleri gerek.

Her ne kadar cocuk sevgisi inanilmaz tatmin edici olsa da, uykusuzluk ve fiziksel/zihinsel yorgunluk ciftlere ciddi anlamda Zarar verebiliyor.

Her canlı çiftleşme içgüdüsüyle var olmuştur..
İnsan zevkinden hayvanlar akılsızlığından.Ybn şöyle güzel yazımı yazdıktan sonra saadete gelelim.evlat şart yaşlandığında düşünsene git bize iki ekmek al evladım diye bir seçeneğin olmayacak.

türkiye gibi bir yerde gönüllü cocuksuzluk tercihini benimsemek mümkün değil çünkü bunun bir tercih olduğunu insanlara kabul ettiremezsiniz. ailenin temel yapısını oluşturan ilk şey çocuğun varlığıdır yani tam bir aile olmak için çocuğa gerwksinim duyar türk insanı. eğer tercih olarak bunu secmisseniz insanların gözünde bir eksikliginiz mevcuttur yoksa bir insan neden çocuk yapmamayı tercih etsin dgil mi?
zira bütün kodları üremek üzerine kurgulanmış bir canlının üremeyi reddetmesi doğanı kanununa da aykırıdır.
velhasıl türkiye'de bunu seçmek beraberinde bir ton baskıyı da getircektir.
yine usenip yarıda kesiyorum

bununla ilgili bir şeyler okumak isterseniz amy blackstone - gonullu cocuksuzluk kitabını okuyabilirsiniz

Çocuk sahibi olma sorumluluğu alamayacak çiftlere baskı yapmak sureti ile doğacak çocukların yaşamlarını da mahvediyorlar çünkü insanlar sorumluluğunu alamayacağı çocuğu dünyaya getirmek zorunda kalıyor.

Kimsenin evlenmek ve çocuk sahibi olmak gibi bir zorunluluğu olmadığı gibi her evli çift de çocuk sahibi olmaya mecbur değildir.

sen üremezsen ben üremezsem , kim yiyecek bu çitosları?
üremezsek nüvuz azalır ve çitosçular batar, bunu mu istiyoruz?

Geri