Hafızanın evrelerine göre birçok hatıramız bulanık hafızada depolanmış ve kodlanmıştır.
Bulanık hafıza , adında da anlaşılacağı üzere örgütlü bir depolamadan ziyade karmaşık bir depolama sistemi ile kodlanmıştır.
Bulanık hafızadaki hatıralar herhangi bir olay , mekan , imge veya cümle ile tekrar net hafızaya taşınabilirler ve geri çağırma işleminden sonra tekrar bulanık hafızaya gönderilirler.
Mutlaka başınıza gelmiştir, herhangi bir sohbet esnasında ''bak şunu dedin, şunu anlattın, şunu gördüm , aklıma şu geldi'' şeklinde ifade ederek bulanık hafızadaki hatıralarımızın net hafızaya taşındığını dile getiririz.
Bunun yanında ayrıca kısa dönem hafızamız ve net hafızamız da vardır.
Örneğin, birkaç dakika aklımızda tutmamız gereken bir numara veya bilgi varsa, bu bilgi kısa süreli hafızada tutulur ve ilgili bilgi ile işimiz bitince depolanmadan hafızamızdan sileriz.
Yani bahsettiğimiz bilgi anlık bir bilgi olduğu için kodlama , depolama ve geri çağırma işlemlerine ihtiyaç duymadan hafızamızdan silinmiştir.
Net hafızada ise örgütlü bir depolama söz konusudur. Her zaman hafızamızda yer alması gereken bilgileri kodlamış, depolamış ve geri çağırmak üzere belleğimize kaydetmişizdir.
Örneğin bir tanıdığımızı duyu organlarımız sayesinde ( fiziksel özellikler,sesi vb. ) önce kodlar, sonra depolar en sonda geri çağırmak üzere o bilgiyi belleğimize kaydederiz.
Fakat yaş ilerledikçe veya bir takım ilaçlar kullanıldıkça organizmanın bu becerisinde azalmalar veya eksiklikler görülebilir.
Farkında olmadan çalıştırdığımız bu mekanizmada zamanla aksaklıklar meydana gelebilir. Dolayısıyla, depolanan bilgiyi/ hatırayı net hafızaya taşımakta, yani geri çağırmakta zorlanırız.
Hal böyle olunca da ilgili hatıralar zihnin bulanık hafızasında kalırlar ve net hafızaya taşınamazlar.
Tüm bu evrelerden sonra belli yaşa gelmiş insanlarda depolanan hatıraların geri çağırma işlemi işlemi gerçekleşmez ve kişi hatıralarını unuttuğunu sanır. Oysa hatıralar unutulmamıştır,bulanık hafızada beklemektedir ama mekanizma bozulmuştur.
Hele ki çocukluk hatıralarımız gibi en özel hatıralarımızın unutulması veya geri çağırılmaması çok uzun bir süreçten sonra veya kullanılan ilaçların yol açtığı hasarlardan sonra mekanizmanın çalışmakta güçlük çekmesi ile ortaya çıkabilir.
Şahsen çocukluk hatıralarım dahil birçok hatıramı net hafızama taşıyabiliyorum ve çok uzun süre de taşıyabileceğimi zannediyorum : )