A
aXi
Ziyaretçi
Ziyaretçi
Çocuğunuz için oyuncak rehberi
Bebeğiniz için en uygun oyuncak hangisi?
Yeni doğan bir bebeğin oyuncaklara gereksinimi olmaz; ancak, iki ya da üç aylık olduğunda onlara daha fazla dikkat etmeye başlar ve ilk doğum gününden sonra vazgeçilmez olacaktır. Oyuncaklar önemlidir: günün belirli zamanlarında televizyon seyredemezsiniz ya da anne-babalar ve çocuklarla ilgili reklamlara boğulmamış bir dergi okuyamazsınız. Ayrıca, tüm anne-babalar çocuklarının “ilerleme kaydetmesini” ister, bu nedenle oyuncakların gelişim sağladığı düşüncesine katılmaları çok kolaydır.
İLK 3 AY
Oyuncak
Hareketli, özellikle müzikli, parlak renkli ve basit biçimli olanları seçin; Bebeğin dikkatini toplamasına ve şekil tanımasına yardım eder
Plastik Halka; El denetimini ve eşgüdümünü geliştirir
Çıngırak; El denetimini ve el-göz uyumunu geliştirir; bebeğe bedenin bittiği oyuncağın başladığı yeri öğretir; etki ve tepki
Atlı karınca etrafındaki ayıcıklar; Bebeğin odaklanmasını sağlar; uzanmaya teşvik eder; büyüdüğünde onlarla konuşabilir
Asılı oyuncakları olan oyun minderi; Çeşitli dokunma deneyimlerini sunar; etki ve tepkiyi öğretir; uzanmaya teşvik eder
Müzikli, çekilen oyuncak Etki ve tepkiyi öğretir
4 – 6 AY
Oyuncak
Bez bebekler ve diğer yumuşak oyuncaklar ; Düşsel oyuna teşvik eden, avutucu nesneler
Yumuşak top; El-göz uyumunu geliştirir
Ayna ; Benlik kavramını besler
Parlak renklerde ve farklı şekillerde yumuşak bloklar ; Renk ve şekilleri tanımaya yardımcı olur
Oun minderi/oyun merkezi Etki-tepkiyi öğretir
Diş çıkarma halkaları ; Rahatsız dişetleri yatıştırır
Kumaş kitaplar Dokunma deneyimi kazandırır; kitap sevgisini besler
7 – 8 AY
Oyuncak
Bloklar ; Boyut algısını güçlendirir, renk ve şekil tanımayı sağlar
Toplar; El-göz uyumunu ve dengeyi sağlar
Ayna ; Benlik duygusunu geliştirir
Tahta kitaplar; Eğlenceli; sözcük dağarcığını çoğaltır
Telefon ; Yartıcı oyun sunar, iletişim becerilerini arttıtır
Kutudaki yaylı kukla; Nesne kalıcığını öğretir
9 – 12 AY
Oyuncak
Kaplar ; Nesene kalıcılığını öğretir
Üstüste yığılan oyuncaklar; Boyut algısını güçlendirir
Delikli herhangi bir şey ; Nesne kalıcılığını öğretir
Banyo oyuncaklar (duş, kepçe, kova) Ölçme ve tartmaya yardım der; yeni ortamları keşfetmeye cesaretlendirir; güvenli “özgür” oyunla tanıştırır
Birbirine geçen bloklar; Boyut algısını güçlendirir; yapılandırma becerileri kazandırır
Direksiyon Düşsel oyun sunar
13 – 15 AY
Oyuncak
Şekil sıralama ; Şekiller arrasındaki ilişkiyi öğrenmesini sağlar
Oyuncak kamyon ya da yürüteç ; Denge ve yürümeyi öğretir
Üstüste yığılan halkalar ; Sıralama becerisi kazandırır
Basit yapbozlar ; Kas becerilerini geliştirir; okuma öncesi beceriler kazandırır Ayıcık halkaları; El becerisine yardım eder
Eşleme oyuncakları; Eşleme ve ilk matematik becerisidir
Sıralama çantası ; Sıralamayı teşvik eder, ilk matematik becerisi
Şekil yerleştirici ; Sıralama becerilerine yardım eder; boyut algısını güçlendirir
16 – 18 AY
Oyuncak
Bebekler ya da doldurulmuş hayvanlar; Hayal gücünü geliştirici oyun sunar
Oyuncak at ; Fiziksel becerileri taşvik eder
Kalın pastel boyalar; Çizim ve el becerisini geliştirir
Sabundan balonlar yapan oyuncak ; İlk bilişsel kavramları öğretir: Bazı maddeler biçim değiştirir
Bebeğiniz için en uygun oyuncak hangisi?
Yeni doğan bir bebeğin oyuncaklara gereksinimi olmaz; ancak, iki ya da üç aylık olduğunda onlara daha fazla dikkat etmeye başlar ve ilk doğum gününden sonra vazgeçilmez olacaktır. Oyuncaklar önemlidir: günün belirli zamanlarında televizyon seyredemezsiniz ya da anne-babalar ve çocuklarla ilgili reklamlara boğulmamış bir dergi okuyamazsınız. Ayrıca, tüm anne-babalar çocuklarının “ilerleme kaydetmesini” ister, bu nedenle oyuncakların gelişim sağladığı düşüncesine katılmaları çok kolaydır.
İLK 3 AY
Oyuncak
Hareketli, özellikle müzikli, parlak renkli ve basit biçimli olanları seçin; Bebeğin dikkatini toplamasına ve şekil tanımasına yardım eder
Plastik Halka; El denetimini ve eşgüdümünü geliştirir
Çıngırak; El denetimini ve el-göz uyumunu geliştirir; bebeğe bedenin bittiği oyuncağın başladığı yeri öğretir; etki ve tepki
Atlı karınca etrafındaki ayıcıklar; Bebeğin odaklanmasını sağlar; uzanmaya teşvik eder; büyüdüğünde onlarla konuşabilir
Asılı oyuncakları olan oyun minderi; Çeşitli dokunma deneyimlerini sunar; etki ve tepkiyi öğretir; uzanmaya teşvik eder
Müzikli, çekilen oyuncak Etki ve tepkiyi öğretir
4 – 6 AY
Oyuncak
Bez bebekler ve diğer yumuşak oyuncaklar ; Düşsel oyuna teşvik eden, avutucu nesneler
Yumuşak top; El-göz uyumunu geliştirir
Ayna ; Benlik kavramını besler
Parlak renklerde ve farklı şekillerde yumuşak bloklar ; Renk ve şekilleri tanımaya yardımcı olur
Oun minderi/oyun merkezi Etki-tepkiyi öğretir
Diş çıkarma halkaları ; Rahatsız dişetleri yatıştırır
Kumaş kitaplar Dokunma deneyimi kazandırır; kitap sevgisini besler
7 – 8 AY
Oyuncak
Bloklar ; Boyut algısını güçlendirir, renk ve şekil tanımayı sağlar
Toplar; El-göz uyumunu ve dengeyi sağlar
Ayna ; Benlik duygusunu geliştirir
Tahta kitaplar; Eğlenceli; sözcük dağarcığını çoğaltır
Telefon ; Yartıcı oyun sunar, iletişim becerilerini arttıtır
Kutudaki yaylı kukla; Nesne kalıcığını öğretir
9 – 12 AY
Oyuncak
Kaplar ; Nesene kalıcılığını öğretir
Üstüste yığılan oyuncaklar; Boyut algısını güçlendirir
Delikli herhangi bir şey ; Nesne kalıcılığını öğretir
Banyo oyuncaklar (duş, kepçe, kova) Ölçme ve tartmaya yardım der; yeni ortamları keşfetmeye cesaretlendirir; güvenli “özgür” oyunla tanıştırır
Birbirine geçen bloklar; Boyut algısını güçlendirir; yapılandırma becerileri kazandırır
Direksiyon Düşsel oyun sunar
13 – 15 AY
Oyuncak
Şekil sıralama ; Şekiller arrasındaki ilişkiyi öğrenmesini sağlar
Oyuncak kamyon ya da yürüteç ; Denge ve yürümeyi öğretir
Üstüste yığılan halkalar ; Sıralama becerisi kazandırır
Basit yapbozlar ; Kas becerilerini geliştirir; okuma öncesi beceriler kazandırır Ayıcık halkaları; El becerisine yardım eder
Eşleme oyuncakları; Eşleme ve ilk matematik becerisidir
Sıralama çantası ; Sıralamayı teşvik eder, ilk matematik becerisi
Şekil yerleştirici ; Sıralama becerilerine yardım eder; boyut algısını güçlendirir
16 – 18 AY
Oyuncak
Bebekler ya da doldurulmuş hayvanlar; Hayal gücünü geliştirici oyun sunar
Oyuncak at ; Fiziksel becerileri taşvik eder
Kalın pastel boyalar; Çizim ve el becerisini geliştirir
Sabundan balonlar yapan oyuncak ; İlk bilişsel kavramları öğretir: Bazı maddeler biçim değiştirir