Çocuğu olmayan insanlar neden evlat edinmek yerine kendi çocuğu olsun diye çabalar?

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Dünyada bu kadar çaresiz ve terk edilmiş çocuk varken, çocuğu olmayan bazı insanların evlat edinme imkanları olduğu halde, kendi çocuğunu dünyaya getirebilmek için harcadığı çabayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

adoption.jpg

Bu gibi konularda yargilamanin yanlis oldugunu dusunuyorum. Eger aile, kendi kani disindakilere o sevgiyi veremeyecekse zaten evlat edinmesin. O cocuklarin hayati yeterince zor, baska bir zorlugu kaldiramaz bunyeleri.

Kendi adima, kan baginin bir etkisi yok benim nazarimda. Ama herkesten ayni tepkiyi vermesini bekleyemem.

İçgüdüsel olarak genlerini aktarmak istemeleri çok mantıklı.
Duygusal anlamda ise Shinigami’ye kesinlikle katıyorum.
Bir çocuğu evlat edinme kararı hiç kolay olmasa gerek. Anlayışla karşılamak lazım.

Çok param olmuş olsa, taşıyıcı anne ile bir çocuk sahibi olmak isterdim açıkçası.
- Evlatlık edinmek için şartlar gayet zor, çocuk yapmak için hiç bir statü gerekmiyor. Cinsel organların cinsel birleşim görevini görmesi yeterli.
- Diğer konu da arada ki bağ konusu sanırım. Kendi çocuğun ki gibi olur mu? Olabilir tabiki bu konuda bir şey hissetmiyorum.

Çünkü evlat edinmek kanun olarak zor efenim.
Sosyal güvenlik kurumu aileyi araştırıyor, maddi gelir ev durumu gelir düzeyi vs vs...
Ve belirli bir süre veriliyor.
Maddi geliri sosyal güvenlik hizmetlerinin hesaplama düzeyinde çıkmıyor ise evlat edinemiyorlar.
Maddi geliri hesaplama düzeyinde ise aile yaklaşık 6 ay olması lazım izleniyor kuruma gidip gelinmesi ve iletişimlerinin gözlenmesi söyleniyor...

Çünkü evlat edinmek kanun olarak zor efenim.
Sosyal güvenlik kurumu aileyi araştırıyor, maddi gelir ev durumu gelir düzeyi vs vs...
Ve belirli bir süre veriliyor.
Maddi geliri sosyal güvenlik hizmetlerinin hesaplama düzeyinde çıkmıyor ise evlat edinemiyorlar.
Maddi geliri hesaplama düzeyinde ise aile yaklaşık 6 ay olması lazım izleniyor kuruma gidip gelinmesi ve iletişimlerinin gözlenmesi söyleniyor...

Sevgili Alaz,

Evlat edinme imkanı olan yani şartları yerine getirebilen kişiler açısından sormaya çalıştım yani bu imkana sahip oldukları halde hem bir ton para hem de zaman kaybı ile kliniklerde çocuk sahibi olmaya çabalayan kişiler var. İnsanın kendi çocuğu olmuyorsa ve imkanı da varsa neden evlat edinmekten kaçınıyor olabilir?

Bir çocuk bir oyuncak veya bir eşya değil. Kendi canı, kendi duyguları, kendi fikirleri ve hatta kendi seçimleri var. Siz sevseniz, o da sizi sevmek zorunda değil. Ve kimse gerçek bir anne veya baba olamaz. Kimse kendisinden olmayan bir çocuk için kendini bir zora sokmaz. Hayat ta bunu gerektiriyor. Bazen fedakarlık.

Bir çocuk bir oyuncak veya bir eşya değil. Kendi canı, kendi duyguları, kendi fikirleri ve hatta kendi seçimleri var. Siz sevseniz, o da sizi sevmek zorunda değil. Ve kimse gerçek bir anne veya baba olamaz. Kimse kendisinden olmayan bir çocuk için kendini bir zora sokmaz. Hayat ta bunu gerektiriyor. Bazen fedakarlık.

Evlat edinip o çocuğa gözü gibi bakan hatta kendi çocuğu olduğu halde başkasının çocuğunu da sahiplenip bakan, büyüten, evlendiren insanlar var. Niye çocuğu olmayan her insan bunu yapamasın ki? Bir çocuğa sahip çıkmak için mutlaka kendi çocuğumuz mu olması gerekiyor, neden peki?

Umut dünyası.
İnsan önce kanından, kendi etinden bir parça olsun istiyor. Kendini tamamlayan, onun olan, ondan olan bir parça..
Her kadın aşık olduğu adamın çocuğunu doğurmak, her adam ise aşık olduğu kadının çocuğunun ondan bir parça olmasını arzu eder.
Önce denerler, yılmadan, usanmadan denerler,
Bu süreç bazı çiftleri fazlası ile yorar, umutsuzluğuna kapılıp asla çocuk istemediklerine karar verirler,
bazıları ise oldukça inanır buna pes etmeden herşeyi, her tedaviyi denemek ister,
bazıları ise bizim olmasın ama evimizde bir çocuk cıvıltısı olsun edasında evlatlık çocuk almaya yönelir.
Lâkin şu da bir gerçektir ki her aile evlatlık aldığı çocuğun yarın öbürgün büyüyüp kendi öz ebeveynlerini sorgulamasından korkar.
Bu karar çok zor bir karardır. Sadece ikiniz adına değil başkasının çocuğu adına da karar almanız gerekir.
Her bünye, her insan ve her kadın/erkek kaldıramaz bunu. Sevginiz sonsuz ve bağışlayıcı olmalıdır!

Son düzenleme:
Kendi çocuğu olmasına rağmen bir de evlat edineler var ve aralarında tanıdığım da var. Ama evlendikten sonra ilişkileri neredeyse kestiler. Artık yok sayıyorlar. Başkasının çocuğu hiç bir zaman ailenin çocuğu olmuyor. Tabii yine de baksınlar. Bunu herkes de yapamaz. İnsanla uğraşmak zor iş.

Sevgili Alaz,

Evlat edinme imkanı olan yani şartları yerine getirebilen kişiler açısından sormaya çalıştım yani bu imkana sahip oldukları halde hem bir ton para hem de zaman kaybı ile kliniklerde çocuk sahibi olmaya çabalayan kişiler var. İnsanın kendi çocuğu olmuyorsa ve imkanı da varsa neden evlat edinmekten kaçınıyor olabilir?
Empati yapmaya çalışacağım.
Ben olsam evlat edinebilecek durumum varken bundan kaçıyorsam sürekli kendimi sorguluyorumdur.
Acaba yapabilir miyim?
Yeri geliyor ailemle anlaşmazlık yaşıyorum ya bu bebeğe/çocuğa yanlış davranışım olursa?
Biz hiç evlatlık olduğunu söylemezsek ya etraftan biri söylerse?
Yeri gelir annelik yapamazsam?
Çaresi olmayan bir hastalığı olurda bizle uyuşmazlığından ya yardım edemezsem?
Gerçek ailesi bir gün çıkıp gelirse?
.....
Sorgulama çok uzar.

Elbette anne/baba olma güdüsünden dolayı, insanın en tabii hakkı anneliği/babalığı arzulamak.

İkincil sebep olarak da "sahip olma güdüsü" diyebilirim; insan kendi kanından, canından olan bir çocuğu daha kolay ve sahici sahiplenir.

Empati yapmaya çalışacağım.
Ben olsam evlat edinebilecek durumum varken bundan kaçıyorsam sürekli kendimi sorguluyorumdur.
Acaba yapabilir miyim?
Yeri geliyor ailemle anlaşmazlık yaşıyorum ya bu bebeğe/çocuğa yanlış davranışım olursa?
Biz hiç evlatlık olduğunu söylemezsek ya etraftan biri söylerse?
Yeri gelir annelik yapamazsam?
Çaresi olmayan bir hastalığı olurda bizle uyuşmazlığından ya yardım edemezsem?
Gerçek ailesi bir gün çıkıp gelirse?
.....
Sorgulama çok uzar.

Kendi çocuğu olmadığı için ilk zorlukta pes edebilirim korkusu da olabilir ki böyle düşünen insanlara şahit olmuştum.

madem o kadar
çok çocuk var
yapmayın evlat edinin

Kız çocuğu dünyaya getirdi diye küfür ve dayak yiyen kadınların olduğu ülkede bu tür şeyler konuşmak da ne bileyim.
Türkiye'de diğer Avrupa ülkelerine göre evlat edinme sayısı düşük, yani doğurganlık özelliği olmasına rağmen veya çocukları olmasına rağmen evlat edinen çok insan var. Bizim ülkemizde maalesef en son tercih edilen şey.

Benim 45 yaşında tüp bebeği denemesiyle hamile kalan arkadaşım var. Bir kaç tüp bebeğini denediler çok zorlu bir süreç yaşadılar. Onlara sorduğumda neden evlat edinmediniz diye , onun bir yaşı varmış istemişler ama yaştan dolayı olmamış.

Erkek doğal olarak ailesinin soyunu devam ettirmek ister.
Kadın da anneliği kanından olma hissi. O süreci aşama aşama yaşamak istemek, o kutsal sıfata nail olmak ister Bir çok şeye göre en güzel istem.
Empatisel olarak baktığımızda bu başka bir şey. Çok başka.
Biz bu konuyu yaşamadan anlayamayız!

Bu istek çok kabul edilebilir. Evlat edinme çocuk sahibi olmanın alternatifi değil ki.

Evlat kokusu başkadır .

Şahsen ben çocuklar için bir çok paylaşıma gönüllü olarak katılmama ve yönlendirmeme rağmen kendi kanımdan olmayan bir çocuğun o denli ( evlat olarak ) sorumluluğunu üstlenemem ve o denli sevgi veremem.
Bu çok yüce bir olgudur taşıyabileceğine inananlar üstlensin .

Herkes öncelikle kendisi ve sevdiği kişiden bir can Dünyaya getirmek ister haklı olarak.
Tüm imkanlar denendikten sonra son çare evlat edinmek düşünülür, tabii ki istenirse.
Evlatlık almayı istemek ne kadar yüce gönüllü bir davranış olsa da, istememekte gayet doğal bir durum bence.

Geri