Painfully
Üye
-
-
-
-
-
Çizmeli kedi
Charles Perrault
bir vakitler, üç erkek çocuğu olan bir değirmenci varmış.
Değirmenci ölünce devasa erkek çocuğuna değirmen, ortanca erkek çocuğuna eşek, ufak erkek çocuğuna da kedi kalıt kalmış.
Küçük erkek çocuğu bu vaziyete defa üzülmüş.
“Kedi ne işine fayda ki insanın?†diye yakınmış.
“Pişirip yiyemezsin dahi.†Kedi bunu duymuş ve derhal yanıt vermiş.
“Kötü bir mirasa sahip olmadığınızı göreceksiniz efendim.
Bana boş bir çuval ve bir çift de çizme verirseniz, neye yarayacağımı görürsünüz.â€
Şaşkınlıktan ağzı bir karış açık kalan çocuk, kedinin istediklerini yapan.
Kedi çizmeleri giyince ayna karşısına geçmiş ve kendisini bir beğenmiş.
Sonra kilerden taze bir marulla güzel bir havuç seçip ormanın yolunu tutmuş.
Ormanda çuvalın ağzını açmış, marulla havucu çuvalın içerisine yerleştirip bir ağacın arka kısmına saklanmış.
Çok geçmeden taze sebzelerin kokusunu alan ufak bir tavşan çuvalın yanına gelmiş, zıplayıp içerisine atlamış.
Kedi saklandığı yerden çıkıp çuvalın ağzını sıkı sıkı başlayarak.
Ancak Çizmeli Kedi tavşanı efendisine götürmek adına doğruca saraya gidip Kral’la görüşmek istediğini söylemiş.
Kral’ın huzuruna çıktığında yere eğilerek, “Yüce Efendimiz, size Efendim Marki’den bir armağan getirdim,†demiş.
Bu armağan Kral’ın defa hoşuna gitmiş.
Üç ay süresince Çizmeli Kedi saraya o kadar defa armağan götürmüş ki, Kral bundan sonra onun yolunu gözler olmuş.
Derken Çizmeli Kedi’nin dört gözle beklediği gün nihayet gelmiş çatmış.
“Bana sakın sebep diye sormayın ve bu sabah ırmağa gidip yıkanın,†demiş sahibine.
Çizmeli Kedi, o sabah Kral’ın Prenses’le, başka bir deyişle kızıyla beraber ırmağın kenarından geçeceğini biliyormuş.
O sabah, Kral’ın faytonu ırmağın yakınından geçerken Çizmeli Kedi telaşla yanlarına yaklaşmış.
“Yardım edin! Takviye edin!†diye bağırmış.
“Efendim Marki boğuluyor!†Kral derhal bir kortej askerini ırmağa yollamış.
Fakat Çizmeli Kedi bununla da kalmamış.
Kral’a, efendisi ırmakta yüzerken hırsızların onun elbiselerini çaldıklarını söylemiş.
(Oysa Çizmeli Kedi, efendisinin elbiselerini çalıların arka kısmına kendi gizlemiş!) Kral, hiç gecikmeden Marki’ye kimi giysi yollamış.
Tahmin edeceğiniz gibi Çizmeli Kedi’nin sahibi, kendine Marki denmesine defa şaşırmış, fakat akıllılık edip hiç sesini çıkarmamış.
Marki adamakıllı gyidirildikten ardından Kral onu gideceği yere götürmek için faytonuna çağrı etmiş ve kızıyla tanıştırmış.
Prenses, iki dirhem bir çekirdek giyinmiş olan Marki’ye bir bakışta âşık olmuş.
O sırada Çizmeli Kedi koşa koşa oradan uzaklaşmış.
Çok geçmeden devasa bir tarlada ot biçen insanlara rastgelmiş.
“Beni dinleyin!†diye bağırmış.
“Kral bu istikamete doğru geliyor.
Size bu tarlaların kime ilişkin olduğunu sorarsa ona efendim Marki’ye ilişkin olduğunu söyleyeceksiniz.
Yoksa sizi dilim dilim doğrattırırım!â€
Sonra Çizmeli Kedi bir müddet henüz koşmuş ve devasa bir tarlada buğday biçen adamlara rastgelmiş.
Aynı şeyi onlara da söylemiş.
Sonra yeniden koşmuş ve her rastgeldiği insana aynısı şeyleri tekrarlamış.
Derken Dev’in şatosuna varmış.
Kral’ın Faytonu Çizmeli Kedi’nin geçtiği yerlerden geçerken Kral her rastgeldiği insana, “Bu tarlalar kime ait?†diye soruyormuş.
Her defasında da aynısı yanıtı alıyormuş.
Kral, Marki’nin bu kadar defa toprağa sahip olmasına şaşırmış.
(Çizmeli Kedi’nin sahibi de öyle!)
O sırada Çizmeil Kedi Dev’in şatosunda farklı bir işler çevirmekle meşgulmüş.
“Dev,†demiş Çizmeli Kedi, Dev’in nefesinin kokusundan iğrendiğini gizlemeye çalışarak.
“Senin bu arada müthiş bir sihirbazlık gücünün olduğunu söylüyorlar, doğru mu?â€
“Öyle diyorlarsa, öyledir,†demiş Dev alçakgönüllülükle.
“Örneğin, istersen derhal bir aslana dönüşebildiğini söylüyorlar,†demiş Çizmeli Kedi.
Bunu söyler söylemez Dev derhal kendisini bir aslana dönüştürüvermiş.
Çizmeli Kedi kendisini dolabın üstüne zor atmış.
Dev yeniden külüstür durumuna dönünce dolaptan aşağı inmiş.
“Mükemmel!†demiş Çizmeli Kedi.
“Ama fare gibi ufak bir şeye dönüşmek senin gibi cüsseli biri için olanaksız olmalı!â€
“İmkânsız mı?†diye gülmüş Dev.
“Benim yapamadığım şey yoktur!†Dev bir anda fareye dönüşmüş, Çizmeli Kedi de onu derhal yutmuş.
Derken Kral, Dev’in şatosuna varm
Şatonun bundan sonra kime ilişkin olduğunu ön görü etmişsinizdir herhalde! Çizmeli Kedi Kral’ın faytonunu şatonun yolunda karşılamış.
“Bu taraftan gelin,†demiş.
“Sizi bir ziyafet bekliyor.†(Dev o gün birkaç arkadaşına bir ziyafet vermeyi tasarıladığı için yemek ile donatılmış devasa bir masa hazır bekliyormuş!â€)
O gün nihayetinde Çizmeli Kedi’nin sahibi marki Prenses’le nişanlanmış.
Bir hafta ardından da evlenmişler.
Çizmeli Kedi’ye ne mi olmuş? Dokuz canından dokuzunu da sefa içerisinde sürmüş ve bir henüz da fare avlamasına lüzum kalmamış - arada sırada avlamış, o da kedi olduğunu unutmamak için.
Charles Perrault
bir vakitler, üç erkek çocuğu olan bir değirmenci varmış.
Değirmenci ölünce devasa erkek çocuğuna değirmen, ortanca erkek çocuğuna eşek, ufak erkek çocuğuna da kedi kalıt kalmış.
Küçük erkek çocuğu bu vaziyete defa üzülmüş.
“Kedi ne işine fayda ki insanın?†diye yakınmış.
“Pişirip yiyemezsin dahi.†Kedi bunu duymuş ve derhal yanıt vermiş.
“Kötü bir mirasa sahip olmadığınızı göreceksiniz efendim.
Bana boş bir çuval ve bir çift de çizme verirseniz, neye yarayacağımı görürsünüz.â€
Şaşkınlıktan ağzı bir karış açık kalan çocuk, kedinin istediklerini yapan.
Kedi çizmeleri giyince ayna karşısına geçmiş ve kendisini bir beğenmiş.
Sonra kilerden taze bir marulla güzel bir havuç seçip ormanın yolunu tutmuş.
Ormanda çuvalın ağzını açmış, marulla havucu çuvalın içerisine yerleştirip bir ağacın arka kısmına saklanmış.
Çok geçmeden taze sebzelerin kokusunu alan ufak bir tavşan çuvalın yanına gelmiş, zıplayıp içerisine atlamış.
Kedi saklandığı yerden çıkıp çuvalın ağzını sıkı sıkı başlayarak.
Ancak Çizmeli Kedi tavşanı efendisine götürmek adına doğruca saraya gidip Kral’la görüşmek istediğini söylemiş.
Kral’ın huzuruna çıktığında yere eğilerek, “Yüce Efendimiz, size Efendim Marki’den bir armağan getirdim,†demiş.
Bu armağan Kral’ın defa hoşuna gitmiş.
Üç ay süresince Çizmeli Kedi saraya o kadar defa armağan götürmüş ki, Kral bundan sonra onun yolunu gözler olmuş.
Derken Çizmeli Kedi’nin dört gözle beklediği gün nihayet gelmiş çatmış.
“Bana sakın sebep diye sormayın ve bu sabah ırmağa gidip yıkanın,†demiş sahibine.
Çizmeli Kedi, o sabah Kral’ın Prenses’le, başka bir deyişle kızıyla beraber ırmağın kenarından geçeceğini biliyormuş.
O sabah, Kral’ın faytonu ırmağın yakınından geçerken Çizmeli Kedi telaşla yanlarına yaklaşmış.
“Yardım edin! Takviye edin!†diye bağırmış.
“Efendim Marki boğuluyor!†Kral derhal bir kortej askerini ırmağa yollamış.
Fakat Çizmeli Kedi bununla da kalmamış.
Kral’a, efendisi ırmakta yüzerken hırsızların onun elbiselerini çaldıklarını söylemiş.
(Oysa Çizmeli Kedi, efendisinin elbiselerini çalıların arka kısmına kendi gizlemiş!) Kral, hiç gecikmeden Marki’ye kimi giysi yollamış.
Tahmin edeceğiniz gibi Çizmeli Kedi’nin sahibi, kendine Marki denmesine defa şaşırmış, fakat akıllılık edip hiç sesini çıkarmamış.
Marki adamakıllı gyidirildikten ardından Kral onu gideceği yere götürmek için faytonuna çağrı etmiş ve kızıyla tanıştırmış.
Prenses, iki dirhem bir çekirdek giyinmiş olan Marki’ye bir bakışta âşık olmuş.
O sırada Çizmeli Kedi koşa koşa oradan uzaklaşmış.
Çok geçmeden devasa bir tarlada ot biçen insanlara rastgelmiş.
“Beni dinleyin!†diye bağırmış.
“Kral bu istikamete doğru geliyor.
Size bu tarlaların kime ilişkin olduğunu sorarsa ona efendim Marki’ye ilişkin olduğunu söyleyeceksiniz.
Yoksa sizi dilim dilim doğrattırırım!â€
Sonra Çizmeli Kedi bir müddet henüz koşmuş ve devasa bir tarlada buğday biçen adamlara rastgelmiş.
Aynı şeyi onlara da söylemiş.
Sonra yeniden koşmuş ve her rastgeldiği insana aynısı şeyleri tekrarlamış.
Derken Dev’in şatosuna varmış.
Kral’ın Faytonu Çizmeli Kedi’nin geçtiği yerlerden geçerken Kral her rastgeldiği insana, “Bu tarlalar kime ait?†diye soruyormuş.
Her defasında da aynısı yanıtı alıyormuş.
Kral, Marki’nin bu kadar defa toprağa sahip olmasına şaşırmış.
(Çizmeli Kedi’nin sahibi de öyle!)
O sırada Çizmeil Kedi Dev’in şatosunda farklı bir işler çevirmekle meşgulmüş.
“Dev,†demiş Çizmeli Kedi, Dev’in nefesinin kokusundan iğrendiğini gizlemeye çalışarak.
“Senin bu arada müthiş bir sihirbazlık gücünün olduğunu söylüyorlar, doğru mu?â€
“Öyle diyorlarsa, öyledir,†demiş Dev alçakgönüllülükle.
“Örneğin, istersen derhal bir aslana dönüşebildiğini söylüyorlar,†demiş Çizmeli Kedi.
Bunu söyler söylemez Dev derhal kendisini bir aslana dönüştürüvermiş.
Çizmeli Kedi kendisini dolabın üstüne zor atmış.
Dev yeniden külüstür durumuna dönünce dolaptan aşağı inmiş.
“Mükemmel!†demiş Çizmeli Kedi.
“Ama fare gibi ufak bir şeye dönüşmek senin gibi cüsseli biri için olanaksız olmalı!â€
“İmkânsız mı?†diye gülmüş Dev.
“Benim yapamadığım şey yoktur!†Dev bir anda fareye dönüşmüş, Çizmeli Kedi de onu derhal yutmuş.
Derken Kral, Dev’in şatosuna varm
Şatonun bundan sonra kime ilişkin olduğunu ön görü etmişsinizdir herhalde! Çizmeli Kedi Kral’ın faytonunu şatonun yolunda karşılamış.
“Bu taraftan gelin,†demiş.
“Sizi bir ziyafet bekliyor.†(Dev o gün birkaç arkadaşına bir ziyafet vermeyi tasarıladığı için yemek ile donatılmış devasa bir masa hazır bekliyormuş!â€)
O gün nihayetinde Çizmeli Kedi’nin sahibi marki Prenses’le nişanlanmış.
Bir hafta ardından da evlenmişler.
Çizmeli Kedi’ye ne mi olmuş? Dokuz canından dokuzunu da sefa içerisinde sürmüş ve bir henüz da fare avlamasına lüzum kalmamış - arada sırada avlamış, o da kedi olduğunu unutmamak için.
Moderatör tarafında düzenlendi: