Cevabı Ne Olabilir?

Konu sahibi son olarak 4515 gün önce görüldü
Bir adada yaşayan bir grup yamyamın eline bir mantıkçı düşer. Yamyamlar mantıkçıya şöyle derler:
“Biz her yakaladığımız yabancıyı yeriz. Kimini haşlayıp, kimini kızartıp yeriz. Avımıza bir soru sorarız. Avımız soruyu doğru yanıtlarsa haşlarız, yanlış yanıtlarsa kızartırız.”
Dedikleri gibi de yaparlar. Mantıkçıya şu soruyu sorarlar:
“Seni haşlayıp da mı yiyeceğiz, yoksa kızartıp da mı yiyeceğiz?”
Mantıkçı bir süre düşündükten sonra soruyu çok akıllıca cevaplar ve yamyamların elinden kurtulur.

Peki bu adamın cevabı ne olabilir?

bence bu iş yunus idi hızır idi derken birbirinin yanlışı doğrusu derken bir döngüye girer aynı bizler gibi ve her zaman yanılırız ama ilginç bir paradoks tuttum bunu...

Bir an için mantıkçının kızartılacağını varsayalım. O zaman verdiği yanıt doğru olur. Ama yanıt doğru olduğu için -yamyamların kendi kurallarına göre- mantıkçının haşlanması gerekmektedir. Demek mantıkçı kızartılamaz. Şimdi de mantıkçının haşlanacağını varsayalım. O zaman mantıkçının yanıtı yanlış olacak. Yanıt yanlış olduğundan da kızartılması gerekmektedir. Demek mantıkçı haşlanamaz da. Yamyamlar tam bir kısırdöngüye girmişlerdir. Kızartsalar haşlamaları gerekecek, haşlasalar kızartmaları! Sonuç olarak adamımız kurtulur.

bence bu iş yunus idi hızır idi derken birbirinin yanlışı doğrusu derken bir döngüye girer aynı bizler gibi ve her zaman yanılırız ama ilginç bir paradoks tuttum bunu...

Evet paradoksları çok severim :) Zaten bunun cevabı da paradoksla ilgili.

Benim etim sert demiştir sıyrılmıştır.

Bir an için mantıkçının kızartılacağını varsayalım. O zaman verdiği yanıt doğru olur. Ama yanıt doğru olduğu için -yamyamların kendi kurallarına göre- mantıkçının haşlanması gerekmektedir. Demek mantıkçı kızartılamaz. Şimdi de mantıkçının haşlanacağını varsayalım. O zaman mantıkçının yanıtı yanlış olacak. Yanıt yanlış olduğundan da kızartılması gerekmektedir. Demek mantıkçı haşlanamaz da. Yamyamlar tam bir kısırdöngüye girmişlerdir. Kızartsalar haşlamaları gerekecek, haşlasalar kızartmaları! Sonuç olarak adamımız kurtulur.

Doğru bildin. Adam beni kızartacaksınız der. Senin dediğin gibi kızartırlarsa doğru bilmiş olur ve haşlamaları gerekir, haşlarlarsa da adam yanlış bilmiş olur ve kızartmaları gerekir. Sonuç olarak bir paradoks sorunuyla karşı karşıya kalırlar :)

Bir arkadaşım derste anlatmıştı ben de ondan öğrendim =)

sanırım yamyamların başka tatlar deneme vakti gelmiş arkadaşımızın dediği gibi kızartma durumujnda haşlamak , haşlama durumunda kızartmaları gerekecek.

Ben her türlü haşlanırdım ve ya kızartılırdım o yüzden polemiğe girmicem :D

"Benim külbastım daha güzel olur." deyip yamyaları dumura uğratması ve ellerinden kurtulması durumunu yabana atmayalım forumdaşlarım, neden olmasın?

giphy.gif

Geri