cesur yeni dünya

Konu sahibi son olarak 1510 gün önce görüldü
sabah sabah andığım aldous huxley'in distopik romanı. orgy porky ve "herkes herkes içindir" mesajıyla bana lisede yol gösterici olarak red pill'den önce hapın büyüğünü yutturmuş eserdir. en ergen buhranlı, en genç werther acılı dönemlerin reçetesiz ilacı şeklinde kitap raflarında satılır. enteresan bir tweet döngüsüne denk geldim: öykü'nün enayisi bu arkadaşın haline gülsem mi, üzülsem mi karar veremedim.

Üzülmek için tercih edebileceğin daha kıymetli şeceneklerin olacak , bu vakit kaybi gibi gorunuyor.

Mükemmel suretle yaratılan insanin kendine layik gördüğü muamele bu olmamali ama gel görki düşünce ve tercih özgürlüğünün olduğu bir ülkede yaşıyorsun , buda isteyen herkesin istediği seyi yapmasina olanak saglıyor.
Bazi şeylerin önü kesilmeli yada bir sınırı olmalı diye düşünen biri olarak ileride kendi kendini delirten bir toplumun parcasi olmak çokta tercih ettiğim bir durum degil acikcasi.

Son olarakta bu replikle veda edeyim konuna.

"Yaşayan pek çok kişi ölümü hak eder. Ölülerden bazıları da yaşamı. Yaşamı onlara verebilir misin? Ölüm hakkında karar vermekte aceleci olma. En bilgeler bile her sonucu bilemez"

Takas sisteminin tekrar gündeme gelmesi hiç fena olmazdı , futbolcu manken ve aktivistleri geri alip şair,alim ve bilginleri verelim ; bu sekilde daha anlamli olurdu.

mesajını çok anlayamadım ama "seksten daha ilginç bir şey keşfetmiş kişiye entelektüel denir" görüşünü kafama soktuğu için huxley ve cesur yeni dünya öveyim dedim. yani romandaki anlatıyla, tweet'leri atan arkadaşın içine düştüğü sevgisizlik-ya da içi boşaltılmış sevgi hali- aynı mekanizmanın yansımaları.

bugün sosyal medyayı-en çok da instagram'ı- cesur yeni dünyanın kendisi olarak görüyorum. anlatıdaki gibi üst mekanizma tarafından kontrol edilmese de genele, genel kanıya uyum, bazı normların oluşmasına neden oluyor. arzuların histeri gibi sistematik tatmini de bu açıdan benzerlik gösteriyor.

thirty seconds to mars'ın siyasi göndermeleriyle mahkemelik de olan this is war şarkısında geçen cümle......

.......
to the right to the left
we will fight to the death
to the edge of the earth
it's a brave new world from the last to the first
........

1984’e göre çok daha sıradışı ve distopik… Bana 1984 kadar hitap etmedi.

Demolition Man filmi,bu romana adapte edilmis.

"Karbonhidrat yemek istiyorum.
Sex istiyorum.
Insan olmak istiyorum."

Huxley in düsünceleri zamaninin cok cok ötesinde.
Bu zaman icin, plutokrasi ile gelen absolutizm ve sacma idealler yeni tanrilar doguruyor.
Globallesme zimbirtisinin dogmasini anlamak isteyen herkesin okumasi gereken bir roman.

Geri