Cenazede ölüye toprak atmak

• Kullanıcı Rose
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Güzin Abla
Konu sahibi son olarak 1212 gün önce görüldü
Merhabalar...
Bundan birkaç yıl önce babannem vefat etti.
Dedem yoğun bakımdayken onun hberini beklerken bir gece.
Annemle konusuyorduk ve anneme 'şimdi telefon çalıyormuş babanneyi kaybettik diyolarmış' deyip gülümsedim. Annemde o nerden çıktı kızım saçmalama dedi. Ve 5dk sonra telefon çaldı kuzenım telefonda babannemin vfat ettiğini söyledi...
Ondan önceki gece olacaktı sanırım. Rüyamda babannemi hastane korıdorunda dedemi beklerken bulmustum. Kapılar açılmıstı ve dedem yerine babannem yatıyordu sedyede bunun üstüne ertesi gün gelen babannemin ölüm haberi beni çok sarstı...
Babannemin cenazesinde onu yıkayanlar arasında olmak istedim fakat kötü etkilenirim diye sokmadılar yanına.
Toprağa verirken babam beni yanına çağırıp küreği elime verdi ve bende toprak attım. Bu olaydan snra birileri bana kadınlar toprak atmaz günah vs dedi. Pek dinci biri değilim. Ailemde öyle sayılmaz ama hep aklıma kaldı acaba öyle mi diye ve öyleyse neden günah ne alaka yani ? Ha bunu neden soruyorsun derseniz. Burası dert köşesiymiş. Buda bana dert oldu :) merak ettiğim bir soru eger bişeyler bilen varsa aydınlatırlarsa sevinirim.

Teşekkürler...

Biraz bakındım bunları buldum tam senin sorunu karşılar mı bilemem

1: Taberani’nin rivayetine göre, Ümmü Atıyye anlatır:
Resulullah Medine’ye hicret ettiğinde Medine kadınlarını bir evde topladı. Sonra Hazret-i Ömer’i bize gönderdi. Hazret-i Ömer, “Ben Resulullahın size gönderdiği bir elçisiyim. Kadınların cenazeye çıkmasını nehyetti” dedi.

2:Netice olarak kadınların cenaze nakline iştirakleri caiz görülmemiştir. Şu kadar ki, cenazeyi nakledecek erkek bulunmazsa, böyle istisnai vaziyet bir zarurettir. Bu surette caiz görülmüştür.

bütün bilgilere buran da bakabilirsin. Cenaze namaz ve defin - Dinimiz slam Mobil

Biraz bakındım bunları buldum tam senin sorunu karşılar mı bilemem

1: Taberani’nin rivayetine göre, Ümmü Atıyye anlatır:
Resulullah Medine’ye hicret ettiğinde Medine kadınlarını bir evde topladı. Sonra Hazret-i Ömer’i bize gönderdi. Hazret-i Ömer, “Ben Resulullahın size gönderdiği bir elçisiyim. Kadınların cenazeye çıkmasını nehyetti” dedi.

2:Netice olarak kadınların cenaze nakline iştirakleri caiz görülmemiştir. Şu kadar ki, cenazeyi nakledecek erkek bulunmazsa, böyle istisnai vaziyet bir zarurettir. Bu surette caiz görülmüştür.

bütün bilgilere buran da bakabilirsin. Cenaze namaz ve defin - Dinimiz slam Mobil

Bilemedim vallahi şimdi.
Fakat nakil diyor burda :/
Sadece gömülürken toprak attım.
Bir bilene danışmak en iyisi sanırım herkes farklı birşey söyluyor :/

Teşekkr ederm cevap için.

Ben hicbir cenaze töreninde bayanların toprak attığını görmedim geriden takip ederler sonra hoca vedalaain diyince geçerler

Bilemedim vallahi şimdi.
Fakat nakil diyor burda :/
Sadece gömülürken toprak attım.
Bir bilene danışmak en iyisi sanırım herkes farklı birşey söyluyor :/

Teşekkr ederm cevap için.

Dediğim gibi maalesef tam ne bir bilgi bulamadım. Bence bir cami hocasına sorabilirsin. Sana gerekli cevabı verir diye düşünüyorum

inanca göre atamazsın.ama inanç dediğin mitoloji olduğuna göre sorun yok.rahat ol.kimse bi masalı yanlış yaşadın diye sana bişey yapamaz.ninen ise bu durumla ilgilenecek durumda değil malesef

Dediğim gibi maalesef tam ne bir bilgi bulamadım. Bence bir cami hocasına sorabilirsin. Sana gerekli cevabı verir diye düşünüyorum

Anladım tşk ederm.

inanca göre atamazsın.ama inanç dediğin mitoloji olduğuna göre sorun yok.rahat ol.kimse bi masalı yanlış yaşadın diye sana bişey yapamaz.ninen ise bu durumla ilgilenecek durumda değil malesef

çok dindarda biri sayılmam zaten.
Sadece merak ettim tşk ederm cvp için.

Ona bakılırsa gömülürken mezara sevdiği eşya konulmaz ama bir yakınımızın cenazesinde koydular..O an nasıl ne hissediyorsan yapmalısın içine dert olurdu yapmadım diye..

Uzun uzun yazdım sildim. Her bir cümlemden bi milyon tane soru çıkar, işler karışır. Özetle şöyle söyleyeyim, defin işleminde izlenmesi gereken bir takım gelenekler var. Defin işlemiyle ilgilenen bilirkişi (muhtemelen hoca) toprağın atılması talimatını verdikten sonra, yine bir takım dini sebeplerden ötürü merhumun üstünün bir an önce kapatılması gerekir. Bu kısımdan sonrası kas gücüne dayandığı için, kadınlar genellikle uzak durur. Cinsiyet ayrımı yapılmaz ama defin işi genellikle erkeklerin görevidir. Tabi isteyen bayanların toprak atmasında elbette bir sakınca yoktur. Merhuma değer veren bir bayan yakınının bunu yapmasında bir sakınca yok.

Ona bakılırsa gömülürken mezara sevdiği eşya konulmaz ama bir yakınımızın cenazesinde koydular..O an nasıl ne hissediyorsan yapmalısın içine dert olurdu yapmadım diye..

Evet birde hem o rüyalar hemde içime doğmus gbi 5dk onceden hissetmem babam buyuzden verdi küreği elime sanırım.. Ve yıkandığındada beni yanına sokmadıkları için son kez görmek istememe rağmen göstermedikleri için hep içimde kalırdı hiç değilse toprak attım diyebiliyorum.

Uzun uzun yazdım sildim. Her bir cümlemden bi milyon tane soru çıkar, işler karışır. Özetle şöyle söyleyeyim, defin işleminde izlenmesi gereken bir takım gelenekler var. Defin işlemiyle ilgilenen bilirkişi (muhtemelen hoca) toprağın atılması talimatını verdikten sonra, yine bir takım dini sebeplerden ötürü merhumun üstünün bir an önce kapatılması gerekir. Bu kısımdan sonrası kas gücüne dayandığı için, kadınlar genellikle uzak durur. Cinsiyet ayrımı yapılmaz ama defin işi genellikle erkeklerin görevidir. Tabi isteyen bayanların toprak atmasında elbette bir sakınca yoktur. Merhuma değer veren bir bayan yakınının bunu yapmasında bir sakınca yok.

Teşekkür ederim
Sadece son birşey yapmak istedim ve gerçekleştirdim.
Ama hep aklıma takılmıştı şimdi aydınlandım.

Ben hicbir cenaze töreninde bayanların toprak attığını görmedim geriden takip ederler sonra hoca vedalaain diyince geçerler

ben ilk kez cenazeye gittim.
ilk defa yakınımı kaybettim çünkü.
Söylenene göre bende toprak attıklarını duymadım zaten bu yüzden sordum soruyuda. Fakat bir sakıncası yokmuş sanırım.
Belkide babam hassasiyetimden dolayı attırdı bilemiyorum ama iyiki yapmışım diyorum.. Günahsada çekerim .

ALLAH Rahmet eylesin, ALLAH babaannenin mekanını Cennet eylesin. Daha önce hiç duymadım bayanların cenazeye toprak atamayacağını.

ALLAH Rahmet eylesin, ALLAH babaannenin mekanını Cennet eylesin. Daha önce hiç duymadım bayanların cenazeye toprak atamayacağını.

Sağolasın.Amin.
Arkadasın dediği gibi belkıde erkek kuvveti oldugundan erkekler atıyordur topragı bilemedm valla bnde atarken braz zorlandım acıkçası ama saçma gldi bana günah denilmesi
ynede bişy dyemem

Sağolasın.Amin.
Arkadasın dediği gibi belkıde erkek kuvveti oldugundan erkekler atıyordur topragı bilemedm valla bnde atarken braz zorlandım acıkçası ama saçma gldi bana günah denilmesi
ynede bişy dyemem

Senin için yarın Hoca'ya sorcam

Cenaze gömülürken toprak saygı içinde ve sukunetle atımalıdır. Acele edilmemelidir. Kürek yere atılmamalı, toprak atacak başkasına verilmelidir.

Küreğin yere atılması adeti son günlerde ortaya cıktı.
Başkasına verince, melekler, şaşırıp yanlışlıkla sevabı o kürekle son toprak atana yazar diyorlar. Bu çok yanlıştır. Hâşâ, melekler şaşırmaz, yanlış iş yapmaz. Hiç kimsenin sevabını başkasına yazmaz. Küreği yere atmayıp başkasına vermek daha uygundur.
Cenazeye toprak atmak sevaptır ve sünnettir.
Ebu Hureyre rivayet ettiği hadiste şöyle demektedir: “Rasûlullah (s.a) bir cenaze namazını kıldı. Sonra ölünün yanına vardı ve başı tarafından üzerine üç avuç (toprak) attı.”

Geri