Celal Şengör ”Türk halkı gördüğüm en cahil halk”

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Maalesef turkler islama gectikten sonra "bazi turkler" cahil kaldi.
Evet ulke de cehalet mevcut.
Ama celal bunu soyleyince cok igreti duruyor. Gerci eskiden boyle degildi ama son zamanlarda iyice sapitti.
Ben ustume alinmiyorum bir turk olarak. Ama celal abinin bazen sapitabildigi gerceginide goz onunde bulundurabiliyorum. Daha dogrusu..
Cok ofansif aciklama ama kendisine gore bu normal iste. Ha bir de zekasina hayran kaldigi ataturkten daha mi iyi bilecek. Tam olarak ne anlattigini anlayabiliyoruz ama celalcim de boyle ne yapalim.

Aslında cahil değil hocam,cahilleşmeyi kabul etmek diyelim biz ona.Çünkü insanlar inanmak ister,kimisi başkasından özenir kimisi de mantıklı bulduğun için.
Her şeyin tercihten ibaret olduğunu varsayarsak;iki türlü de cahil oluyorlar.Ancak bu bilgilenemeyecekleri veyahut salak olmaları anlamına gelmez tabii ki.

Kültürel farklılıklar vardır, Amerikalılar tarihine ilgisizdir diyebilirsin ama cahildir diyemezsin, bildikleri ilgili oldukları başka konular vardır. Bir Afrika kabilesi için cahil diyebilir misin? Neden? Sanat yahut edebiyat bilmedikleri için mi? Peki onların hayatta kalma bilgilerinin sende olmayışı, seni cahil yapar mı?

Cahil, cahil toplum neye deniyor? Evrensel olarak kabul gören bir bilgi kıstası var mı, "şunları bilmeyen cahildir" gibi? Sanıyorum ki yok.

Bunlar biraz kibirle, yüksek perdeden, anlatılmak istenen meseleyi abartarak bilinçli yapılmış açıklamalar.

Geri