Celal Şengör ”Türk halkı gördüğüm en cahil halk”

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
vicdanmış iyilik güzellikmiş fasa fiso
her şeyleri hile hurda
hiçbir şeyi hak etmiyorlar

Oturmayı öğren önce.
Her fırsatta sosyal bilimlere çemkirip bi sosyal bilim verisi olan (Psikoloji-psikometri) iq testi sonuçlarını baz almak (ki hala tartışma konusudur zeka ve zeka türü ölçümleri) hem de tüm ülkede yapılmayan, bir grup üzerinden yapilan sonucu baz almak da bayağı bilimsel.
Dünya'yı gezmemiş demek ki, daha cahil yok diyorsa.
Kişisel önyargilarindan bagimsiz hareket edebildiğine hiç bi an inanmadim.
Atatürk'ü çok seviyor , ileri görüşlülüğüne hayran ya güya,açıp okusun ne demiş Türkler ile ilgili.

Yani böyle önemli bir bilim insanının Türk ırkını genelleyerek konuşması daha büyük bir cahillik bana göre.

3-5 tane iyi insan var diye 85 milyonun kötülüğü yok olmuyo
adam haklı
devlette baştan ayağa herkes sikinti
halkta da aynı
en basitinden bi oyun oynuyosun Türklerden başka hile yapan yok
bir sürü şey yazılır da işte özet çıkarmak bile zor

aslında videoyu dinlemedim, ama başlığa istinaden şöyle bir yorum yapabilirim: bizim halkın maalesef tercih edilmiş bir cahilliği var; tercihen cahil. bu cahillik, en okumuşundan hiç okuma yazma bilmeyenine kadar böyle. bir şey duyduğunda inanır, sorgulamaz, doğruluğunu teyit etmez - konu ne olursa olsun. çünkü en basit yol bu: hiçbir şeyi sorgulamamak, kafa yormamak.

edit:

dinledim, geldim. dinledikten sonra da yorumum benzer olurdu. tabii, hocam 'geri zekalı' demek de pek hoş olmamış şimdi.fggfh maalesef ki öğrenmeye, gelişmeye, aydınlanmaya ve en önemlisi farklılıklara açık bir toplum değiliz. sevmiyoruz bilgiyi, bilgilenmeyi.

aslında videoyu dinlemedim, ama başlığa istinaden şöyle bir yorum yapabilirim: bizim halkın maalesef tercih edilmiş bir cahilliği var; tercihen cahil. bu cahillik, en okumuşundan hiç okuma yazma bilmeyenine kadar böyle. bir şey duyduğunda inanır, sorgulamaz, doğruluğunu teyit etmez - konu ne olursa olsun. çünkü en basit yol bu: hiçbir şeyi sorgulamamak, kafa yormamak.

En cahili,en yobazı en ahlaksızı,en gerizekalısı değil Dilek.
Şimdi tek tek ülke tarihi,insanlık suçu, olayı mı sayalım.
İşkembeden sallayıp sallayıp 'aslında bunu demek istemiştir' diye de bi deli saçmalığı olamaz. Kelime kelimedir,doğru seçilip ona göre ifade edilmelidir.
Türkofobiklikten başka bir şey değil kullandığı ifadeler.
Çok özgün,insancıl bilim insanıysa çıksın kendi ifadesiyle 'dini safsatalarla' katliam yapan İsrail'e iki laf etsin,biraz da onun cahilliklerini,ahlaksızlıklarını masaya yatırsın.
Bu kafa yapısı kadar, her aşağılanmaya hıyara tuzla koşar gibi koşanlar da sıkıntılı. Mest oluyor ülkesi rencide edilince, bak gülüşmüşler yukarıda sanki onun anasını babasını da kast etmemiş de sadece benim ebemi kast etmiş gibi.
Şuursuzlar ya,şu ifadelerde mantık arayan.

En cahili,en yobazı en ahlaksızı,en gerizekalısı değil Dilek.
Şimdi tek tek ülke tarihi,insanlık suçu, olayı mı sayalım.
İşkembeden sallayıp sallayıp 'aslında bunu demek istemiştir' diye de bi deli saçmalığı olamaz. Kelime kelimedir,doğru seçilip ona göre ifade edilmelidir.
Türkofobiklikten başka bir şey değil kullandığı ifadeler.
Çok özgün,insancıl bilim insanıysa çıksın kendi ifadesiyle 'dini safsatalarla' katliam yapan İsrail'e iki laf etsin,biraz da onun cahilliklerini,ahlaksızlıklarını masaya yatırsın.
Bu kafa yapısı kadar, her aşağılanmaya hıyara tuzla koşar gibi koşanlar da sıkıntılı. Mest oluyor ülkesi rencide edilince, bak gülüşmüşler yukarıda sanki onun anasını babasını da kast etmemiş de sadece benim ebemi kast etmiş gibi.
Şuursuzlar ya,şu ifadelerde mantık arayan.
fazla duygusal bakıyorsun, bunu sana daha önce de söylemiştim. bilim insanı olarak yorumlarını daha soft, daha örnek olucu yapması gerektiği fikrine katılıyorum, ama alt metne daha tarafsız ve soğukkanlı bakabiliyorum. ayrıca biliyor musun, eleştirilerini hiç üzerime alınmadım.fkjhf neden sence? ancak etrafımda, her alanda, her konuda çokça cahil insan mevcut. diğer dediğin "ülke ülke şunu mu yapalım, bunu mu yapalım" örneğine gelince, onların da konusu açılırsa fikrimi elbette beyan ederim.

Şöyle diyelim, şu an Türkiye'de yaşayanlar için söyleyebiliriz. Öyle olmasa bugünkü durumda olmazlardı. Türkiye dışındakiler için de benzeri söylenebilir ama onların yaşadıkları yerlerde fazla bir etkileri yok.
Gerçekler acıdır ama kabul etmek gerek aksi taktirde bir ilerleme sağlanmaz.

Ee? Bu ne ifade ediyor? Tek başına "X dünyanın en rererösü" demenin bir manası olduğunu sanmıyorum ki olabilir de Türkler dünyanın en cahili de olabilir en bilmem neyi de ama bu bir şey ifade etmiyor. Bir şey ifade ettiği bir örneğe bakmak isteyenlere Eugen Weber'in enfes eseri Köylülerden Fransızlara adlı eserini tavsiye ederim. Bilhassa birinci bölümü olan Vahşiler Ülkesi kısmı epey vurucudur. Ardında da Yaşar Kemal'in Bu Diyar Baştanbaşa serisini. En nihayetinde de genç cumhuriyetin hayata geçirmek isteyip geçiremediği şeyleri düşünmek ve hepsini bir potaya koyup değerlendirmek gerek. İşte tam da o aşamada Celal Şengör'ün dedikleri belki bir anlam kazanır ancak o anlamın Celal Şengör'ün ifade ettiği şekilde olacağını pek sanmıyorum.

fazla duygusal bakıyorsun, bunu sana daha önce de söylemiştim. bilim insanı olarak yorumlarını daha soft, daha örnek olucu yapması gerektiği fikrine katılıyorum, ama alt metne daha tarafsız ve soğukkanlı bakabiliyorum. ayrıca biliyor musun, eleştirilerini hiç üzerime alınmadım.fkjhf neden sence? ancak etrafımda, her alanda, her konuda çokça cahil insan mevcut. diğer dediğin "ülke ülke şunu mu yapalım, bunu mu yapalım" örneğine gelince, onların da konusu açılırsa fikrimi elbette beyan ederim.

Yoo hiç duygusal bakmıyorum, milliyetçilikle de pek alakam yoktur.
Ben sana yönelik bir şey demedim hatta söylediklerine genel hatlarıyla katılıyorum da.
İzlemedim deyince, izleyen biri olarak altını çizmek istedim sadece bir şeylerin.
Videodan rahatsız olmam için olayın beni bağlaması gerekmiyor ya da alınmam gerekmiyor.
Biraz Türkçe biliyorsam yaşadığım ülkeyi ve insanını eleştiriden öte rencide etmiş,aşağılamış.
Evet liyakat eleştirilebilir, eğitimsizlik eleştirilebilir, sorgulamamak senin bahsettiğin gibi tercihsel pragmatik cahillik eleştirilebilir ama bu değil.
Şu seviyeyi normal görmemeli kimse.

Yoo hiç duygusal bakmıyorum, milliyetçilikle de pek alakam yoktur.
Ben sana yönelik bir şey demedim hatta söylediklerine genel hatlarıyla katılıyorum da.
İzlemedim deyince, izleyen biri olarak altını çizmek istedim sadece bir şeylerin.
Videodan rahatsız olmam için olayın beni bağlaması gerekmiyor ya da alınmam gerekmiyor.
Biraz Türkçe biliyorsam yaşadığım ülkeyi ve insanını eleştiriden öte rencide etmiş,aşağılamış.
Evet liyakat eleştirilebilir, eğitimsizlik eleştirilebilir, sorgulamamak senin bahsettiğin gibi tercihsel pragmatik cahillik eleştirilebilir ama bu değil.
Şu seviyeyi normal görmemeli kimse.
ben de hiçbir tarihi lider, olay, dini lider veya olay gibi konulardan bağımsız şimdiki zaman olarak yorum yaptığımı belirteyim. bu duruma katıldığımı bir önceki yorumumda sana ilettim. ancak şimdiki zaman açısından yorumlayacak olursam, pek de şaşırmadığımı söylemek istiyorum; çünkü kendisi de çalıştığı alan-kişiler hakkında da örnek vermiş. videonun bilinçli olarak kırpılıp servis edildiği de çok aşikar zaten. bir noktada aynı fikirde olduğumuzu bilmeni isterim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Celal Hoca'yı severim sayarım ama bazen patavatsız cümleler kuruyor.
Bizi ne zannediyor neolitik çağ toplumu mu?
Afrikadaki kabileler, Avustralya Aborjinleri, Hint fakirleri, Amazon yerlileri, Kızılderililer vs vs bizi bunlarla mı bir tutuyor acaba?
Bu saydıklarım en cahil pagan topluluklar.
Avrupada düne kadar dünya yuvarlak diyen Giordano Bruno yakılmıştı
Galileo ise idamın ucundan döndü ömür boyu ev hapsi aldı
Engizisyon mahkemelerinde katledilenler
Akıl hastalığı olanları cadı diye yakarak infaz etmeler
Giyotin benzeri sayısız canice katletme ve işkence yapma aletleri batılıların dedeleri tarafından icat edilmedi mi?
Haçlı seferleri ile hristiyan müslüman ayırt etmeden katliam yapan bunlar değil miydi?
Irkçılık onlarda, göçmen düşmanlığı onlarda, kibir onlarda, ikiyüzlülük onlarda, ayrımcılık onlarda, terörizme kucak açan ve besleyen yine onlar.
Avrupa rönesans, sanayi devrimi ve ihtilaller ile çoğu şeyi aştı ama bence hala cahil cühela ile dolu bir kıta.

Bunlarda sanıyor ki, sadece kendileri entelektüel.

Geri