Çarpıcı Araştırma: Hafif Sarsıntı Bile Beyine Zararlı

Konu sahibi son olarak 16 gün önce görüldü
dh6Nlja.md.jpg

Yeni bir çalışmaya göre hafif bir beyin sarsıntısı bile uyku sorunu ve depresyon gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor.

Yeni bir araştırma, hafif dahi olsa beyin sarsıntısı geçiren kişilerde uyku problemleri ve depresyon belirtileri gibi ciddi değişiklikler görüldüğünü ortaya koydu.

Cambridge Üniversitesi liderliğindeki İngiltere merkezli bir araştırma ekibi, yaşları 40 ila 59 arasında değişen 600'den fazla yetişkinle görüştü. Bu kişilerin yaklaşık üçte biri geçmişte bilinç kaybına yol açan travmatik beyin hasarı (TBH) geçirmişti.

Katılımcılar, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları ile analiz edildi ve biliş, uyku, depresyon, yürüyüş ve kardiyovasküler hastalık (KVH) riskleri ölçüldü.

JAMA Network Open dergisinde yayınlanan bulgulara göre, erkeklerin neredeyse yarısı (yüzde 48,7), kadınların yüzde 28,1'ine kıyasla en az bir yaralanma öyküsü olduğunu belirtti. MRI'lar, TBH geçmişi olan kişilerin beyinlerindeki kan damarlarında değişiklikler olduğunu gösterdi.

Araştırma ayrıca, beyin sarsıntılarının uyku problemleri, yürüme bozuklukları, daha şiddetli depresyon semptomları ve bilişsel eksiklikler olmasa da hafıza bozuklukları ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Hatta TBI'nın, uyku bozukluğu ve depresyona katkıda bulunan en önemli faktör olduğu belirlendi.

Ayrıca yazarlar, beyin kazalarına maruz kalan halk için güvenlik yönergelerinin uygulanmasının riskleri azaltabileceğini kaydetti.

KAYNAK

Geçen gün bir trafik kazasına şahit oldum ve motor sürücüsü yerde yatıyor ancak aniden bilinçsizce ayağa kalmaya çalışınca yere yığıldı, tutmaya çalışsalar da kafasını bir kez daha çarpmış oldu.

Çeşme sulari da etken gibi öyle düşünüyorum ben

boksörler o kadar darbe alıyor, futbolcular sert şutla gelen topa kafa vuruyor. tek tük olay dışında bunlara bir şey olmazken hafif sarsıntıları büyütmeleri.. climax hocam haklı. konuş hocam.

boksörler o kadar darbe alıyor, futbolcular sert şutla gelen topa kafa vuruyor. tek tük olay dışında bunlara bir şey olmazken hafif sarsıntıları büyütmeleri.. climax hocam haklı. konuş hocam.
Deneklere bak. Ortalama 50 yaşında. Neymiş dolaşım bozulmuş. La tabi patates olmaya başlar o yaşlarda beyin.
Sonra soruyolar deneklere depresyonda mısın diye. Depresyonda olmayan adam mı var. Evet diyene ikinci soru; hiç kafayı çarptin mi. Öyle adamakıllı kafa travması bile değil bak. Ufak da olsa carptin mi... Bu soruya hayır yanıtı verebilen kimse çıkmaz şu forumda bile.
Böyle çalışma getirsen bana danışman olarak. Yırtar atarım. çalışmayı yapanı da kovarım.

Kaldırımda ya da evinde düşüp felç kalanlara bakınca o kadar da iyi korunduğu söylenemez.
Önce felç kalıyor onlar. Emboli atıyor. İnme indiği için düşüyorlar.

Kalça kırıklarında da böyle. Düşüp kırmıyor hasta. Kırıldığı için düşüyor.

Bunu da kimse anlatmaz size.

Hadi yine iyisiniz. :)

Önce felç kalıyor onlar. Emboli atıyor. İnme indiği için düşüyorlar.

Kalça kırıklarında da böyle. Düşüp kırmıyor hasta. Kırıldığı için düşüyor.

Bunu da kimse anlatmaz size.

Hadi yine iyisiniz. :)
Şahit olduğum örneklerde hastalar çok genç ve yolda yürürken ya da banyoda kayıp düşüyor.

Senin dediğin örnekler tabii ki vardır ancak dikkatsizlik ve şanssızlık sonucu düşüp felç kalanlar da var.

Şahit olduğum örneklerde hastalar çok genç ve yolda yürürken ya da banyoda kayıp düşüyor.

Senin dediğin örnekler tabii ki vardır ancak dikkatsizlik ve şanssızlık sonucu düşüp felç kalanlar da var.
Ya bırak Allah aşkına
Kaç tane evde yolda düşüp beyin kanaması geçirmiş ve felç olmuş hasta görmüş olabilirsin. Şahit olduğum örnekler.. neye şahit oldun? Genç adam düşünce kafasını carpmaz zaten kolay kolay. Elini koyar dizini koyar korur reflex olarak kafasını. Eller cepte buzlu yolda kayan adam modeli sadece kafayı koruyamaz düşünce. Öyle bi anlatıyorsun ki sanki on sene Baltimore nöroşirürji departmanında çalıştın.

Ya bırak Allah aşkına
Kaç tane evde yolda düşüp beyin kanaması geçirmiş ve felç olmuş hasta görmüş olabilirsin. Şahit olduğum örnekler.. neye şahit oldun? Genç adam düşünce kafasını carpmaz zaten kolay kolay. Elini koyar dizini koyar korur reflex olarak kafasını. Eller cepte buzlu yolda kayan adam modeli sadece kafayı koruyamaz düşünce. Öyle bi anlatıyorsun ki sanki on sene Baltimore nöroşirürji departmanında çalıştın.
Sağlık konularında şaka yapmam biliyorsun. Böyle ciddi konuların önemsiz gösterilmesi doğru değil.
Beyin çarpması sonucu kısmi felç geçiren ya da tamamen felç kalan 30 yaş grubu 5 kişi biliyorum. Refleks ile ne ilgisi var? Düşme şekline bağlı olarak kafayı hızlı çarpabiliyorlar.

Trafik kazasında zaten hızlı çarpma sonucu hayatta kalanı da görmedim.

Peki tamam. Kafanızı iyi koruyun. Çok hassastır. Hatta dışarı çıkarken yanınıza bile almayin başınızın başına birşey gelebilir.
Tamam senin için yere düşüp test yapacağım ancak felç kalırsam beni iyileştireceksin.:)

Senin yazdığına bir şey demiyorum fakat böyle riskler de var ve dikkatli olsunlar çünkü sonradan geri dönüşü olmuyor.

Tek yumrukla beyin kanaması geçiren genç ne yazık ki hayatını kaybetmiş.

- Hassas İçerik -

@climax

Videodaki iki kişi de kusurlu değil mi?

Yumruk atan asıl suçlu ve yumruk darbesine ilave olarak, düşen kişi kafasını yere çarptı.

Kafasına darbe alan kişi öyle aniden yerden kaldırılmaz ve ikinci kişi hem yerden kaldırdı hem de bir kez daha bırakıp tekrar yere çarpmasına sebep oldu.

Yumruk atan kişi, bir kez daha hızlı şekilde ayağa kaldırmaya çalışıp yüzüne tokat attı.

Baştan aşağıya hatalarla dolu bir süreç ve yerde yatan kişi defalarca darbe almış oldu.

Geri