Cafe ve Restoranlarda çöpe giden yemeklerden kim sorumlu?

🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
geçenlerde arkadaşlarla dışarıda kahvaltı yaparken kafama takıldı.

çoğu zaman işletmenin bizlere sunduğu menü bizim yiyebileceğimizden çok çok fazla ürün içeriyor. çorbalar ara sıcaklar ana menüler tatlılar salatalar mezeler vs. vs. masadaki onca üründen tıka basa yesek bile herşey artıyor. masadaki artan yiyecekleri bir başkasına sunamayacakları için her seferinde yep yeni bir masa hazırlamak zorunda oldukları için artan yiyecekler çöpe gidiyor. yani israf. aslında hergün çöpe giden onca yiyecek çöpe gitmektense onlarca aileyi doyurmaya yeterdi.

işletme müşteriyi mutlu etmek için olabildiğince zengin hizmet vermek zorunda. çünkü bilirsiniz, paramız çok değerli ve eğer bir yerde para ödüyorsak hakkımızı almasını iyi biliriz.

şimdi asıl soru,
ziyan olan yemeklerin, israfın sorumlusu müşterisini memnun etmek zorunda olan işletme mi? yoksa biz müşteriler miyiz? vicdanlarınızı yoklayarak cevaplamanızı rica ederim

Müessese sorumlu değildir... Müessese önünüze artık koyarsa yermisiniz? Yemediğiniz şeyi neden bŞkasına hayr olarak dağıtılması taraftarısınız. Yiyebileceği, ihtiyaç kadar istenmeli... Siz yarım ekmek istediniz de müessese 5 ekmek mi getirdi... Önce kendimizi kontrol etmeliyiz... Somalide, malide insanlar açlıktan susuzluktan ölüyor...

Bilgi - İnanç - Eylem

Cok guzel bir konuya deginmissin Leavecan .) Ev disinda tuketilen gidanin 3te biri cope gidiyor ve bu yilda 325 bin ton yiyecek demek. Ustelik dunyada 385 milyon aclik sinirinda olan cocuk varken oluyor bu.
Fakat guzel seyler de oluyor, hayvan haklari fedarasyonlari (haytap) bos durmuyor, unlu otel ve restaurantlarla gorusup yemek artiklarini ormanlara atilmis hayvanlara veriyorlar ya da hayvan barinaklarina. Keske herkes bi ac canliyi doyursa dimi ?

Yurt disinda ise olay farkli yani benim yasadigim ulkede, copler yemek artiklari ve plastic/artan cop olarak 2'ye ayriliyor. Insanlar bunun bilincinde ( zaten bilincinde olmasa bile cezasi var) 2 ayri container veriyor belediyeler. Bu yemek artiklari, compost yapilmak uzre bir firmaya goturuluyor, tarim ve bahcecilikte ham madde olarak geri donusum yapiliyor, organik atiklar biyogaz yapmak icin kullaniliyor, ve bu fosilin cevre dostu yedegi olarak goruldugunu duymustum. Ne kadar dogru bilemem tabi.

burger king sokak hayvanları için artık yiyecekleri gönderiyor.
en azından benim çalışmış olduğum şubede bu şekildeydi.

Benim aklıma gelirdi de pek derinlemesine düşünmezdim ta ki askere gidene kadar..Bi kocaman tencere dolu yemeği dökerlerdi çöpe, bazende yardım ederdik. Askeriye bekletilmesine izin vermiyor (fazla bekletilmeden zehirlenmeler olabilir diyedir sanırım) ama en azından artan yiyecekleri dağıtabilirler diye düşünüyorum..

Sorun kimde bilmiyorum ama hayvan barınak çalışanları ve tüm hayvanseverler işletmeler ile anlaşıp sorumluluk alabilirler.

Bu konuda bir AVM'de gördüğüm kampanya aklıma geldi. Hangi AVM olduğunu hatırlayamıyorum ama sanırım Cevahir AVM'ydi.

İçeride afişler var. "Kalan yemeklerinizle pipet, peçete gibi çöplerinizi ayırın, birbirine karıştırmayın; bu yiyecekler sokak hayvanlarına gidiyor." diye.

Dediğin uygulamalar çok güzel nilü. Bizde de yapılıyor mu bilemem. Bir gün bi yerde ızgara falan yerken kadının biri tabaktaki kemikleri istedi. Nerdeyse bütün masalardan artanları toplamıştı ve 2 poşet yapıp çıkmıştı :) hayvanlar konusunda bir çok insan duyarlı. Ben hayvanlar için eko sistemde bir şekilde kendi yiyeceklerini bulabileceklerine inanıyorum. Beni asıl düşündüren dünyadaki milyonlarca aç insan. Onlar bir damla bile su bulamazken biz su savaşları yapıyoruz. Onlar açlıktan ölürken biz aynı yemeği 2 gün üst üste yemekten şikayet ediyoruz. Yemek tuzlu veya tatsız olduğunda acımasız davranabiliyoruz.

Senegalli bi arkadaşım günde 3 ana öğün ve ara öğünler şeklinde beslenmemizi şaşkınlıkla karşılamıştı. Kendi ülkelerinde günde 1 öğün yiyebildiklerinden falan bahsediyordu. Tabi seçme şansları yok. Bizim simidimizde bile susam var.

İşte dünya böyleyken bunca israf olması, dünya ve insanlık, medeniyet, bu kadar ilerlemişken hala bu sorunların olması akıllarda soru işaretleri oluşturuyor.

restorandan çok askeriyede çöpe giden yemek aşırı derecede fazla

Önce bizde, yiyeceğimiz kadar sipariş vermeliyiz ama madem insanlar bu kadar duyarlı ve düşünceli değil o zaman işletme sahibi /sorumlusu kimse o yemekleri çöp yerine hayvanlara verebilir.Eğer mutfakta hiç dokunulmamış yemekler kalıyorsa da onları da ihtiyaç sahipleri insanlara vermeli.Baktığın zaman evet biraz uğraştırıcı bir iş ama bu iş için bir yahut iki eleman mesai bitiminden sonra 1 2 saat fazla mesai yapsa kimseye sıkıntı olmazdı.
Kim düşünecek bu kadar ince şeyi ?

Tayyib erdogan diyen cikmamis ilginc .d

Ismarlanan yemeği bitiremeyen, ay çok geldi doydum diyen kezo nazolar, ya birader bacım alo şşt, ye şunu zaten 2 lokma hepsi, kuş musun sen 14 gram yemek yedi doydu, sonra niye bu kadar çöp çıkıyor, yemiyorlar ki, rejimdeymiş salad yiyecekmiş filan, ay ömrüm kısaldı bumların yüzünden.

ye ye biraz, bu ne ya 41 kilo insan mı olur.

Geri