Bugün 10 Kasım 2018.
Büyük Komutan, Devlet Adamı, Devrimci ve Büyük İnsan, 10 Kasım 1938 Perşembe günü saat 09.05' te yaşama veda etti.
Değil 80 sene, 1080 sene de geçse biliyoruz ki, Atatürk ölümsüzdür.
O, Türk' ün tarihinde ve gönlünde ebediyen yaşayacaktır.
Bir 10 Kasım'a daha eriştik Atatürk'süz geçen 80 sene sonra.
“80. yıldır gözümüz yaşlı. Türk milleti 80. kez başın bir kere daha sağ olsun.”
Acımız hala ilk günkü kadar derin ve taze.
**
Mustafa Kemaller Ölmez
Tükenir elbet
Gökte yıldızlar denizde kum tükenir
Bu vatan bu topraklar cömert
Kutsal bir ateşim ki ben sönmez
İnanın Mustafa Kemaller tükenmez
Ben de etten kemiktendim elbet
Ben de bir gün göçecektim elbet
İki Mustafa Kemal var iyi bilin
Ben işte o ikincisi sonsuzlukta
Ruh gibi bir şey görünmez
Hep kardeşliğe bolluğa giden yolda
Bilimin yapıcılığın aydınlığında
Güzel düşünceler soyut fikirlerde ben
Evrensel yepyeni buluşlarda
Geriliği kovmuşum ben dönmez
Başın mı dertte beni hatırla
Duy beni en sıkıldığın an
Baştan sona her şeyiyle bu vatan
Sakın ağlamasın kasımlarda
Fatihler, Kanuniler ölmez
**
10 KASIM TÜRKÜSÜ
Atatürk! Anıtkabir devrimlerini söyler,
Bozkır ovalarına, Erciyes'e Ağrı'ya,
Ulusun egemen olduğunu
Özgür olduğunu
Haykıracağım haykıracağım işte,
Senin sustuğunca!
Yolunda yürüyeceğim Atatürk;
Ana baba oğul kız,
Dere tepe bucak köy,
Yeryüzü yaşamalarımla değil
Oralarda, Senin gittigince!
Atatürk, taşıyacağım
Çanakkale'de, Sakarya'da, Çankaya'da, al al,
Senin taşıdığını;
Yurdun gök ülküsü
Dalgalanırken,
Senin bayrağını yücelteceğim.
Senin çıktığınca.
F. Hüsnü DAĞLARCA
**
O, çağın lideriydi.
Hanedanların çöktüğü, ulus devletlerin ortaya çıktığı, ideolojilerin çatıştığı, bir taraftan demokrasi filizlenirken diğer taraftan faşizmin yükseldiği bir dönemde bin bir zorluklara göğüs geren ve dünyaya damgasını vuran büyükbir devlet adamıydı.
Çöken bir imparatorluğun küllerinden yepyeni bir devletyarattı.
600 yıl kulluk yapmış bir toplumu özgür ve eşit vatandaşlar haline getirdi.
Hayatının hiçbir anını boşa geçirmedi.
Her saniyesi çok değerliydi.
Bugüne kıyaslarsak hayli kısa süren ömrüne inanılmaz işler sığdırdı.
Bütün hayali modern, gelişmiş ve çağdaş dünya ülkelerini aşmış bir Türkiye yaratmaktı.
Bu uğurda gece gündüz çalıştı.
Sağlığını, özel hayatını, keyfini bile düşünmedi.
Başka ülkelerde onlarca yıla yayılacak devrimleri 15 yıl gibi kısacık bir süre içinde gerçekleştirdi,
Bir büyük aydınlanma dönemi yaşayan Türkiye, geçen yıllar içinde dünyanın da sayılı ülkelerinden biri haline geldi.
**
Atatürk’ün Türk Ordusuna Son Mesajı
ata 2Atatürk 29 Ekim 1938 Tarihinde Cumhuriyetin 15.yılı için Türk Ordusu’na son mesajını yayınlamıştır.Atatürk son mesajında şöyle diyordu:
“Zaferleri ve mazisi insanlık tarihi ile başlayan her zaman zaferle beraber medeniyet nurlarını taşıyan kahraman Türk Ordusu!
Memleketini,en buhranlı ve müşkül anlarda zulümden,felaket ve musibetlerden ve düşman istilasından nasıl korumuş ve kurtarmışsan;cumhuriyetin bugünkü feyizli devrinde de askerlik tekbiğinin bütün modern silah ve vasıtaları ile mücehhez olduğun halde,vazifeni aynı bağlılıkla yapacağına hiç şüphem yoktur.
Kahraman ordu!Bugün cumhuriyetin on beşinci yılını mütemadiyen(1) artan büyük bir ferah ve kudret içinde idrak eden büyük Türk Milleti’nin huzurunda,sana kalbi şükranlarımı beyan ve ifade ederken büyük ulusumuzun iftihar(2) hislerine de tercüman oluyorum.
Türk Vatanının ve Türklük Camiasının şan ve şerefini dahili ve harici her türlü tehlkelere karşı korumaktan ibaret olan vazifeni her an ifaya hazır ve amade olduğuna ,benim ve büyük ulusumuzun tam bir inanç ve itimadımız vardır.Büyük Ulusumuzun orduya bahşettiği en son sistem fabrikalar ve silahlarla bir kat daha kuvvetlenerek büyük bir feragat-ı nefs, ve istihkar-ı hayat ile her türlü vazifeyi ifaya müheyya olduğunuza eminim.Bu kanaatle kara ,deniz ,hava ordularımızın kahraman ve tecrübeli komutanları ile subay ve eratını selamlar ve takdirlerimi bütün ulus mücavecehesinde beyan ederim.
Cumhuriyet Bayramı’nın on beşinci yıldönümü hakkınızda kutlu olsun..” 29 Ekim 1938 Mustafa Kemal ATATÜRK
Büyük Komutan, Devlet Adamı, Devrimci ve Büyük İnsan, 10 Kasım 1938 Perşembe günü saat 09.05' te yaşama veda etti.
Değil 80 sene, 1080 sene de geçse biliyoruz ki, Atatürk ölümsüzdür.
O, Türk' ün tarihinde ve gönlünde ebediyen yaşayacaktır.
Bir 10 Kasım'a daha eriştik Atatürk'süz geçen 80 sene sonra.
“80. yıldır gözümüz yaşlı. Türk milleti 80. kez başın bir kere daha sağ olsun.”
Acımız hala ilk günkü kadar derin ve taze.
**
Mustafa Kemaller Ölmez
Tükenir elbet
Gökte yıldızlar denizde kum tükenir
Bu vatan bu topraklar cömert
Kutsal bir ateşim ki ben sönmez
Ben de etten kemiktendim elbet
Ben de bir gün göçecektim elbet
İki Mustafa Kemal var iyi bilin
Ben işte o ikincisi sonsuzlukta
Ruh gibi bir şey görünmez
Hep kardeşliğe bolluğa giden yolda
Bilimin yapıcılığın aydınlığında
Güzel düşünceler soyut fikirlerde ben
Evrensel yepyeni buluşlarda
Geriliği kovmuşum ben dönmez
Başın mı dertte beni hatırla
Duy beni en sıkıldığın an
Baştan sona her şeyiyle bu vatan
Sakın ağlamasın kasımlarda
Fatihler, Kanuniler ölmez
**
10 KASIM TÜRKÜSÜ
Atatürk! Anıtkabir devrimlerini söyler,
Bozkır ovalarına, Erciyes'e Ağrı'ya,
Ulusun egemen olduğunu
Özgür olduğunu
Haykıracağım haykıracağım işte,
Senin sustuğunca!
Yolunda yürüyeceğim Atatürk;
Ana baba oğul kız,
Dere tepe bucak köy,
Yeryüzü yaşamalarımla değil
Oralarda, Senin gittigince!
Atatürk, taşıyacağım
Çanakkale'de, Sakarya'da, Çankaya'da, al al,
Senin taşıdığını;
Yurdun gök ülküsü
Dalgalanırken,
Senin bayrağını yücelteceğim.
Senin çıktığınca.
F. Hüsnü DAĞLARCA
**
O, çağın lideriydi.
Hanedanların çöktüğü, ulus devletlerin ortaya çıktığı, ideolojilerin çatıştığı, bir taraftan demokrasi filizlenirken diğer taraftan faşizmin yükseldiği bir dönemde bin bir zorluklara göğüs geren ve dünyaya damgasını vuran büyükbir devlet adamıydı.
Çöken bir imparatorluğun küllerinden yepyeni bir devletyarattı.
600 yıl kulluk yapmış bir toplumu özgür ve eşit vatandaşlar haline getirdi.
Hayatının hiçbir anını boşa geçirmedi.
Her saniyesi çok değerliydi.
Bugüne kıyaslarsak hayli kısa süren ömrüne inanılmaz işler sığdırdı.
Bütün hayali modern, gelişmiş ve çağdaş dünya ülkelerini aşmış bir Türkiye yaratmaktı.
Bu uğurda gece gündüz çalıştı.
Sağlığını, özel hayatını, keyfini bile düşünmedi.
Başka ülkelerde onlarca yıla yayılacak devrimleri 15 yıl gibi kısacık bir süre içinde gerçekleştirdi,
Bir büyük aydınlanma dönemi yaşayan Türkiye, geçen yıllar içinde dünyanın da sayılı ülkelerinden biri haline geldi.
**
Atatürk’ün Türk Ordusuna Son Mesajı
ata 2Atatürk 29 Ekim 1938 Tarihinde Cumhuriyetin 15.yılı için Türk Ordusu’na son mesajını yayınlamıştır.Atatürk son mesajında şöyle diyordu:
“Zaferleri ve mazisi insanlık tarihi ile başlayan her zaman zaferle beraber medeniyet nurlarını taşıyan kahraman Türk Ordusu!
Memleketini,en buhranlı ve müşkül anlarda zulümden,felaket ve musibetlerden ve düşman istilasından nasıl korumuş ve kurtarmışsan;cumhuriyetin bugünkü feyizli devrinde de askerlik tekbiğinin bütün modern silah ve vasıtaları ile mücehhez olduğun halde,vazifeni aynı bağlılıkla yapacağına hiç şüphem yoktur.
Kahraman ordu!Bugün cumhuriyetin on beşinci yılını mütemadiyen(1) artan büyük bir ferah ve kudret içinde idrak eden büyük Türk Milleti’nin huzurunda,sana kalbi şükranlarımı beyan ve ifade ederken büyük ulusumuzun iftihar(2) hislerine de tercüman oluyorum.
Türk Vatanının ve Türklük Camiasının şan ve şerefini dahili ve harici her türlü tehlkelere karşı korumaktan ibaret olan vazifeni her an ifaya hazır ve amade olduğuna ,benim ve büyük ulusumuzun tam bir inanç ve itimadımız vardır.Büyük Ulusumuzun orduya bahşettiği en son sistem fabrikalar ve silahlarla bir kat daha kuvvetlenerek büyük bir feragat-ı nefs, ve istihkar-ı hayat ile her türlü vazifeyi ifaya müheyya olduğunuza eminim.Bu kanaatle kara ,deniz ,hava ordularımızın kahraman ve tecrübeli komutanları ile subay ve eratını selamlar ve takdirlerimi bütün ulus mücavecehesinde beyan ederim.
Cumhuriyet Bayramı’nın on beşinci yıldönümü hakkınızda kutlu olsun..” 29 Ekim 1938 Mustafa Kemal ATATÜRK