Video Zulfu Livaneli'nin Mutluluk kitabinda gecen bir hikayeyi animsatti bana.
Aklimda kaldiginca yazayim, okumanizi tavsiye ederim.
Bir koyde saf bir kiz varmis. Ailesi bu saf kizi dogdugundan beri her turlu kotulukten sakinmislar ve bu sakinma biraz abarti boyutuna ulasinca kiz dogal olarak evinde nadide bir cicek gibi buyumus, kadin-erkek iliskilerinden bihaber yasamis.
Gel zaman git zaman kiz buyumus, evlenme cagina gelmis. Ailesi , kizi köyün çobanı Hasan'a vermiş.
Hasan'da kızın saf olduğunu biliyor, bu safliği bozmamak için elinden geleni yapıyordu. Bu düşüncelerle gerdek gecesi gelip çattığında
Hasan : Sana bir sır vereceğim saf gelin.. Ben bildiğin insanlardan değilim. Bende diğer insanlarda olmayan bir şey var demiş.
Saf gelin saf saf bakarak ne? demiş.
Hasan açmış göstermiş.
Saf gelin ''aa bu da ne boyle '' demiş.
Hasan diğer insanlarda olmayan bu fazlalığın marifetlerini göstermiş gecelerce.
Bugune kadar saf saf gezen Saf Gelin'inin yüzüne kurnaz bir gülümseme yerleşmiş.
Zaamn çabuk akıp geçmiş, Hasan'ın askere gitme vakti gelmiş. Tabii kimsede olmayan bu fazlalıktan mahrum kalan Saf Gelin'i bir hüzün kaplamış..
Saf Gelin gene üzgün bir şekilde dolaştığı bir gün Hasan'ın arkadaşı Mehmet'e rastlamış köyde.
Mehmet , Ne bu halin saf gelin? Sadece senn kocan askere gitmiyor ki biraz toparla kendini demiş.
Saf Gelin , Hasan'ım kimselere benzemez. O herkesten farklı ; onda kimsede olmayan fazlalık var demiş.
Mehmet kurnaz tabii, olayı anlamış. O fazlalıktan bende de var Saf Gelin demiş.
Saf Gelin inanmamış tabii..
Mehmet ise kanıtlamak için gecelerce Saf Gelin'le uzak köşelere gitmiş..
Gün gelmiş Hasan dönmüş askerden. Ama Saf Gelin surat asıyor, hiç oralı olmuyor ve hiç sevinmiyor..
Hasan , noldu Saf Gelin, geldim işte ; neden sevinmiyorsun? demiş.
Saf Gelin ,sen yalancısın. Hani o fazlalıktan sadece sende vardı?
Hasan içinden evyah ! Saf Gelin nasıl öğrendi acaba demiş ve kimde var başka diye sormuş.
Saf Gelin de Mehmet'te demiş.
Hasan çaresizlikten bir yalan daha uydurmuş o hemen,
Bende iki tane vardı ,birini ona verdim.
Bunun üzerine Saf Gelin feryat figan etmiş. Ellerini dizlerine vurarak ağlamaya başlamış..
Hasan şaşırmış tabii..
Ne oldu Saf Gelin, neden ağlıyorsun?
Ah Hasan'ım ben ağlamayım da kim ağlasın..
Niye iyisini ona verdin??