Bu ne yaman çelişkidir?

Konu sahibi son olarak 2848 gün önce görüldü
Öğretmenlik okuyan arkadaşlar bilirler.Öğretmenlik mesleğine giriş isimli kitapta öğretmenin yükümlülükleri kısmında varolan siyasi düzeni öğrencilerine aşılaması ile ilgili bir madde vardır ama diğer taraftan öğretmenin okulda siyaset yapması yasaktır.Hal böyle olunca öğretmen nasıl aşılasın öğrencilerine varolan siyasi düzenin güzelliklerini.Bu bir çelişki değil midir? :p

siyasi düzeni aşılamaktan kasıt varolan siyasi düzenin iyi olduğunu savunmak karşıt görüş belirtmemek herşey güllük gülistanlıkmış gibi öğrenciye aktarılarak vatan millet sakarya sevgisini yüceltmek.
ki bugün bir derse giren bir öğretmenin yaptığı şeyde budur.

Yoksa nasıl secmen yetiştirilebilir?
devlet kendi eliyle bilinçsiz bir toplum yetiştirir.

Evet benim gibi öğretmenlik mezunu olup karşıt görüşlerini hiç bi zaman belli edememiş sevgili öğretmen adayları adına hepimiz adına gelecekteki öğrencilerim adına üzgünüm. Çok üzgün.

Mevcut düzenin güzelliğini belirtmek de bir nevi siyaset yapmaktır,yanılıyor muyum Maria Puder? Dediklerine ek olarak eğitimin tanımı:Eğitim bireyde istendik davranış yaratma sürecidir.

Mevcut düzenin güzelliğini belirtmek de bir nevi siyaset yapmaktır,yanılıyor muyum @Maria Puder? Dediklerine ek olarak eğitimin tanımı:Eğitim bireyde istendik davranış yaratma sürecidir.

Melihcim her dönem eğitim devlet kontrol altındadır bunu ikimizde biliyoruz. İstediği kişiyi yetiştirme uğraşı özellikle 82 anayasası ile daha çok bas göstermiştir.

devlet dedikleri şey aslında insanı robotlaştıran sisteme adapte etme amaçlı yetiştirme arzusu taşıyan siyasi bi örgütlenmedir. Yani aslında var olan siyasi sistemi ders kitaplarında aslında fark ettirilmeden yaıpılan ezberlerde bunu da fark etmemiz mümkün. niçin eğitim sistemi değişiyor? müfredat neden var?

okullara alakasız dersle konulup genç beyinleri istedikleri gibi yönetebilme arzusu taşıyanlar sayesinde bugün Bir taraf kemalist im ben derken aslında bunun sonradan şekillenmiş bi ideoloji olduğunun bilincinde bile değil.

diğer bi taraf ise dini olmayan insanların ahlaksız olduğunu düşünür. Çünkü dersin adı

din kültürü ve ahlak bilgisidir.

Yasak idi (: hatta eskiden korkulurdu siyaset konusulunca sınıfta. Mesela kitaplarda farklılıklar zenginligimizdir diye öğrenme alanları var ama tek tip düşünce yetiştirmek istiyorlar.

Kemalistler yıllarca tek tip insan yetiştirdi diyenler de aslında tek tip insan modeli yetiştirmek arzusundalar.Bunu farketmemekte bazı zümreler.Zaten okuyan,araştıran,düşünen toplumlar iktidarlar için çok tehlikelidir.Her iktidar eğitime çok önem verdiğini söyler ama aslında başka türlü bi önemdir bu.

Neyin doğru siyasi düzen olduğunu, neyin olmadığını belirleyen öğretmenin görüşü değil, en çok sayıda kişinin en çok hoşnutluğunun sağlandığı düzenin doğru ve geçerli olduğu görüşü. Japonya'daki okullarda, okula yeni başlayan çocuklara Hiroşima ve Nagasaki'ye götürüldükleri okul gezisinde, eğer çok çalışıp, ülkenize yararlı bir birey olmazsanız, ülkemizin başına yine aynı şeyler gelir, deniyor mesela.

Çoğunluk ne derse haklı mıdır? Doğru mudur?

Cumhuriyet siyasetinden başka ne olabilir Cumhuriyeti öğretmenler ileri derecede zaten siyasi olarak aşılıyor !! ama yanlış anlaşılmasın bu iyi veya kötü diye yorum yapmıyorum o bana kalmış bişey ama durum bu diyorum

Her biriniz kavram kargaşası yaşamış, gerçekte neyin ifade edildiğini anlamamışsınız arkadaşlar.

Öğretmenler

Öğretmenler, kendilerine verilen sınıfın veya şubenin derslerini, programda belirtilen esaslara göre planlamak, okutmak, bunlarla ilgili uygulama ve deneyleri yapmak, ders dışında okulun eğitim-öğretim ve yönetim işlerine etkin bir biçimde katılmak ve bu konularda kanun, yönetmelik ve emirlerde belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler.

“Türk Milli Eğitiminin amaç ve ilkeleri doğrultusunda ;

a) Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini geliştirerek onları hayata ve üst öğrenime hazırlamak,

b) Öğrencilere, Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsetme; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na ve demokrasinin ilkelerine, insan hakları, çocuk hakları ve uluslar arası sözleşmelere uygun olarak haklarını kullanma, başkalarının haklarına saygı duyma, görevini yapma ve sorumluluk yüklenebilen birey olma bilincini kazandırmak,

c) Öğrencilerin, milli ve evrensel kültür değerlerini tanımalarını, benimsemelerini, geliştirmelerini bu değerlere saygı duymalarını sağlamak,

d) Öğrencileri, kendilerine, ailelerine, topluma ve çevreye olumlu katkılar yapan, kendisi, ailesi ve çevresi ile barışık, başkalarıyla iyi ilişkiler kuran, iş birliği içinde çalışan, hoşgörülü ve paylaşmayı bilen, dürüst, erdemli, iyi ve mutlu yurttaşlar olarak yetiştirmek,

e) Öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine, sosyal, kültürel, eğitsel, bilimsel, sportif ve sanatsal etkinliklerle millî kültürü benimsemelerine ve yaymalarına yardımcı olmak,

f) Öğrencilere bireysel ve toplumsal sorunları tanıma ve bu sorunlara çözüm yolları arama alışkanlığı kazandırmak,

g) Öğrencilere, toplumun bir üyesi olarak kişisel sağlığının yanı sıra ailesinin ve toplumun sağlığını korumak için gerekli bilgi ve beceri, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı konularında bilimsel geçerliliği olmayan bilgiler yerine, bilimsel bilgilerle karar verme alışkanlığını kazandırmak,

h) Öğrencilerin becerilerini ve zihinsel çalışmalarını birleştirerek çok yönlü gelişmelerini sağlamak,

ı) Öğrencileri kendilerine güvenen, sistemli düşünebilen, girişimci, teknolojiyi etkili biçimde kullanabilen, planlı çalışma alışkanlığına sahip estetik duyguları ve yaratıcılıkları gelişmiş bireyler olarak yetiştirmek,

i) Öğrencilerin ilgi alanlarının ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlamak, meslekleri tanıtmak ve seçeceği mesleğe uygun okul ve kurumlara yöneltmek,

j) Öğrencileri derslerde uygulanacak öğretim yöntem ve teknikleriyle sosyal, kültürel ve eğitsel etkinliklerle kendilerini geliştirmelerine ve gerçekleştirmelerine yardımcı olmak,

k) Öğrencileri ailesine ve topluma karşı sorumluluk duyabilen, üretken, verimli, ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunabilen bireyler olarak yetiştirmek,

l) Doğayı tanıma, sevme ve koruma, insanın doğaya etkilerinin neler olabileceğine ve bunların sonuçlarının kendisini de etkileyebileceğine ve bir doğa dostu olarak çevreyi her durumda koruma bilincini kazandırmak,

m) Öğrencilere bilgi yüklemek yerine, bilgiye ulaşma ve bilgiyi kullanma yöntem ve tekniklerini öğretmek,

n) Öğrencileri bilimsel düşünme, araştırma ve çalışma becerilerine yöneltmek,

o) Öğrencilerin, sevgi ve iletişimin desteklediği gerçek öğrenme ortamlarında düşünsel becerilerini kazanmalarına, yaratıcı güçlerini ortaya koymalarına ve kullanmalarına yardımcı olmak,

ö) Öğrencilerin kişisel ve toplumsal araç-gereci, kaynakları ve zamanı verimli kullanmalarını, okuma zevk ve alışkanlığı kazanmalarını sağlamak,

İlköğretim kurumlarının amaçları doğrultusunda öğrencileri eğitmek öğretmenin temel görevidir.

Mevcut siyasi düzeni aşılamak gibi bir söylemi ne kitapta gördüm ne de derslerde anlatıldı. Hatta eve gidince kitaplarıma bilhassa bakacağım var mı öyle bir şey. Siyaset konuşmak yasak, onu biliyorum.

Öğretmenin Görevleri,
Öğretmenin Sorumlulukları Nelerdir
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen Milli Eğitim Bakanlığının yönetmeliklerine göre genel olarak öğretmenlerin görevleri şunlardır;
Devlet memurları ve öğretmenler Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına sadakatla bağlı kalmak ve milletin hizmetinde Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını sadakatla uygulamak zorundadırlar. Devlet memurları bu hususu "Asli Devlet Memurluğuna" atandıktan sonra en geç bir ay içinde kurumlarınca düzenlenecek merasimle yetkili amirlerin huzurunda yapacakları yeminle belirtirler ve özlük dosyalarına konulacak Yemin Belgesini imzalayarak göreve başlarlar.

Kendilerine verilen ve yetkili sayıldıkları dersleri okutmak,
Okuttukları derslerle ilgili uygulama ve deneyleri yapmak,
Serbest çalışma saatlerinde öğrencileri gözetlemek,
Ders dışında okulun eğitim, öğretim ve yönetim işlerine katılmak,
Kanun, yönetmelik ve emirlerle tespit edilen ödevleri yapmak,
Öğrencilerin sorunlarıyla ilgilenmek.
Ayrıca öğretmenlerin öğrencilerini yetiştirme konusunda her fırsattan yararlanmaları, hizmet ruhu beslemeleri, ödevden kaçınmamaları, öğrencilerine iyi bir yardımcı ve kılavuz olmaları, eğitim işlerinde bütün tutum ve davranışlarıyla örnek olmaları istenir.
Öğretim görevi sırasında öğretmenlerin, öğrencileri kişisel çalışmalara yöneltmeleri, zümre öğretmenleriyle yakın bir işbirliği sağlamaları, öğrenci ödevlerini ilgili yönetmeliğe göre inceledikten sonra geri vermeleri, sınav yönetmeliğine göre görevlendirildikleri sınavlarda bulunmaları, öğrencilerinin başarılarını ölçerek değerlendirmeleri, kanaat dönemleri sonunda verilecek karne notları için gerekli sözlü-yazılı yoklamaları yapmaları beklenir.
Ders görevi sonunda öğretmenlerin yapmaları gereken işler bitmez.Mesai saati bitiminden sonra öğretmenlerden yıllık ders dağıtım planlarını yapmaları, dersler için hazırlık yapmaları bunun için materyaller hazırlamaları, yaptıkları yazılı yoklamaları değerlendirmeleri, öğrenci davranışlarıyla ilgili gözlem formlarını değerlendirerek öğrencinin gelişimini izlemeleri, öğrencilerinin daha iyiye ulaşması için ne gibi tedbirler alması gerektiğini inceleyip sorgulaması beklenir.
Eğitim çalışmaları sırasında öğretmenler, okul yönetiminin belirlediği günlerde okul nöbeti tutmakla, kendisine verilen eğitsel kulüpleri kurarak çalıştırmakla, öğretmenler kurulunun kararlarıyla kendisine verilen sınıfın eğitim işlerini düzenlemekle, Tebliğler Dergisi'ni okumakla yükümlüdürler. Öğretmenler, öğretim, eğitim ve bilim ödevinden başka bir ödev alamazlar. Kendi okullarından başka okullarda ek olarak bilim, öğretim ve eğitimle ilgili bir işte çalışacak olan öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izin almaları şarttır.
Öğretmenler, önce okul müdürlerinin, sonra Milli Eğitim Müdürlüğü'nün İller Kanunu'na göre mahalli mülkiye amirinin, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin denetimine bağlıdır. İlköğretim öğretmenlerinin nakil ve tayini il idaresince; lise öğretmenlerininki ise bakanlıkça yapılır. Öğretmenler, okullar saymanlığından maaş alırlar ve Emekli Sandığı'na bağlıdırlar.

Birkaç siteye baktım; öyle bir ibare yok. Sadece mevcut düzeni korumakla alakalı bir şey söylediğiniz.

nereden çıkardınız bilmiyorum ama kitapta öyle bi madde yok. o dersin tek amacı "eğitim, bireyde yaşantılar yoluyla istendik davranış değişikliği yaratma sürecidir." cümlesini öğretmenin kafasına kazımak zaten. ve bunu başarmış bizim hoca, şimdi fark ettim. :p

Öğretmenlik okuyan arkadaşlar bilirler.Öğretmenlik mesleğine giriş isimli kitapta öğretmenin yükümlülükleri kısmında varolan siyasi düzeni öğrencilerine aşılaması ile ilgili bir madde vardır ama diğer taraftan öğretmenin okulda siyaset yapması yasaktır.Hal böyle olunca öğretmen nasıl aşılasın öğrencilerine varolan siyasi düzenin güzelliklerini.Bu bir çelişki değil midir? :p

branşın ne mübarek? ben ingilizce öğretmenliğindeyim, tırı vırı derslere kafayı pek yormuyorum. çocukları da siyasete atmayı düşünmüyorum *_*

Tarih ile siyaseti karıştırmayalım. Tarih: geçmişimiz olur. Siyaset: Bireylerin görüşü olur.

Geri