boş dua

Konu sahibi son olarak 3 gün önce görüldü
Allah'a gereksiz meşguliyet.
Bazı dualar halk arasında dile pelesenk olup, sonucu biline biline boştur.

Allah korusun, Allah bir daha göstermesin, denir. Allah korumayacak, gösterecek ve yaşatacaktır.

İmkansız şeyleri istemekten bıkmaz insanoğlu.

Allah tüm musibetleri verecek. Boş dua. Acı, hayatın bir parçası, kaçış yok.

Allah olmayanlarada versin " diyorlar oysa Allah biliyor kime ne vereceğini senin fikrine ihtiyacı yok dimi 🤷

Sebnem ferah - Vazgectim dunyadan sarkisinda "Kim yenmis kaderi duayla" der.

Bazı din alimleri ve psikologlar, ne dilediğiniz ve söylediklerinize dikkat edin der. Her şeyi geçtim Kafamızda taşıdığımız beyin öyle bir mekanizmaya sahip ki, emrimize bir hizmetkar adeta. Bazen gerçekten isteyerek söylediklerimiz bir tarafa bazen Keşke dediklerimiz de buna dahil olabiliyor. Bu hizmetkarın görevi. Bizim dediklerimizi yapmak, onlar için uygun ortam ne şartları hazırlamak, kendini hazırlamak. Hani bazen ben böyle olsun istememiştim deriz ya yalan. Şöyle bir kendinizi geri alın bir yerlerde bir an şu da olabilir Şu da olsun demişsinizdir, ve hizmetkar o talimatı yakalamıştır ve kendini kapatmıştır. Daha sonra onu yapacaktır, bunu yaşayacaksınız.

İslami literatürde ise dua dediğimiz olay, genellikle Hacet kapısı olarak algılanır bilirsiniz. Bazen bizim için güzel olduğunu düşündüğümüz şeyleri isteriz. Ama neyin güzel olduğunu bizden daha iyi bilen elbette bunu hak edip etmediğimizi görmemiz için bize olayları farklı gösterebilir. Onun için özellikle dualarda hayırlısını istemek en güzelidir.

Sebnem ferah - Vazgectim dunyadan sarkisinda "Kim yenmis kaderi duayla" der.
Kader konusu ikiye ayrılır külli kader ve cüzzi Kader. Külli Kader değiştirilemez doğum evlilik ve ölüm gibi. Cüzzi kader ise insanın yaptıkları ile ilgili bir olaydır buna insan büyük etki yapar ve şekillendirebilir.

dua konusu üzerinde durulup, konuşulması, tartışılması gereken bir konu. geçen gün iş yerinde bununla ilgili bir tartışmamız döndü, birkaç eleştiri yaptım diye sorgulandım, zındık ilan edildim.
dualarım kabul oldu falan fistan diyorlardı. ben buna karşı geldim. inançlı bir insan olarak buranın bir imtihan dünyası, yaratıcının bu dünyaya bir müdahalesi olmadığını, iyisiyle kötüsüyle herkesin hesabının yukarı kaldığını söyledim. tabii rahatsız oldular. dünyanın dört bir yanında suç işleniyor, zulüm gören katliama uğrayan insanlar oluyor, hepsi dua ediyorken onların duasına bir karşılık olmuyorken senin masa başında oturup ettiğin dua mı kabul oluyor. gel de anla bunu. şunu da söyleyeyim duaya karşı değilim, iç huzur için iyilik, güzellik konusunda ben de bol bol dua ederim fakat buna fazla anlam yüklememek gerekiyor.

ben bişey için bir dua ettim bir dönem ve kabul oldu ve de olmayacak bişeydi ? Duanın bir etkisi var Allah ile arandaki bağı dua ile kurmazsan e ibadet yok namaz yok nasıl olacak ?
Ayrıca herkesin duasina karşılık var diye biliyorum mesela bazılarınınkinin onun için hayırlı olmuyor diye vermiyor ve bir çok şey. Ayrıca tüm kalbiyle dua etmiş birinin akibetini sadece Allah bilir kimseye duan kabul olmuyor diyemeyiz.

Sana şeytanca gelen birinin kalbi belki farklıdır.

her şeyin hayırlısı ya ..

Kader konusu ikiye ayrılır külli kader ve cüzzi Kader. Külli Kader değiştirilemez doğum evlilik ve ölüm gibi. Cüzzi kader ise insanın yaptıkları ile ilgili bir olaydır buna insan büyük etki yapar ve şekillendirebilir.
Kulli irade ve cuzzi irade o kamil0920 abi
Kulli tanrinin cizmis oldugu cuzi irade insan "tanrinin planina sadik kalma kosulu ile sonu bilindigi halde kendisinin bunu bilemeyecegi bazen falcilarin bildigi irade" olarak gecer. Tum paralel evrenleri ve sebep sonuclari zaten biliyor. Dolayli yoldan yine tum sebep yaratici..
Simdi islamda herseye bir sebep sonuc iliskilendirilebilir , sonsuz kudreti olan bir varlik icin bizim hayalgucu genistir. Herseyi onla ozdeslestirebiliriz. O oyle istedi dedikten sonra isin icinden cikabiliriz.

Kulli irade ve cuzzi irade o kamil0920 abi
Kulli tanrinin cizmis oldugu cuzi irade insan "tanrinin planina sadik kalma kosulu ile sonu bilindigi halde kendisinin bunu bilemeyecegi bazen falcilarin bildigi irade" olarak gecer. Tum paralel evrenleri ve sebep sonuclari zaten biliyor. Dolayli yoldan yine tum sebep yaratici..
Simdi islamda herseye bir sebep sonuc iliskilendirilebilir , sonsuz kudreti olan bir varlik icin bizim hayalgucu genistir. Herseyi onla ozdeslestirebiliriz. O oyle istedi dedikten sonra isin icinden cikabiliriz.
Benim öğrendiklerime göre dediklerin kısmi doğruluk taşıyor Ama katiyet değil.

Bu basit anlatımı çok basit şekilde anlayacak olanlar olabilir Ancak şunu unutuyorsun:

Allah Yüce kitabında çoğu yerde düşünmez misiniz diye sormuştur. Bu da neyi gösterir insana düşünme düşünerek bir şeyleri yapabilme imkanı vermiştir.

Yani dünyada varlığının zamanı ve başlangıcı bellidir. Onun haricinde düşünmek olarak kastettiği Cüzzi irade kısmında ise, insana bir sorumluluk yüklemiştir. Yani apaçık delilleri beyanları gördüğü halde kendini düzeltmesi için vardığı halde yapılmıyorsa suçunun kendinde olduğunu bilmesi gerektiğini anlatıyor. Yani insan aldığı nasihatlardan uyarlardan sonra düşünerek doğruyu bulabilir düşünmez ise muhakkak ki sapkınlığa düşecektir.

Allah yarattığı kulunun akıbetini bildiği halde niçin onu düşünmeye sevk etmek için düşünmez misiniz diye sorsun o halde? Doğum ölüm ve evlilik gibi dönüm noktaları değişmez, sonucu ise insanın Emir ve yasakları uyduğu şekilde şekillenir.

Yani günümüzde şöyle düşün bir çocuk okula başlıyor öyle veya böyle mutlaka mezun olacak. işte burada okuldaki performansı öğrendikleri becerebildikleri kazandığı yetenekler kendine aittir. Işte burada mezuniyet derecesi kendi becerisi ile elde ettiği bir sonuçtur. Düşünmez misiniz kısmı bu.

Muhakkak ki okulda öğrendikleri beceriyle kendini geliştirenler Hayat için kendini hazırlayanlar ileriki yaşamında yani tüm hayatlarında çok başarılı sonuçlar elde edip ödüllendirilirler. Her çocuk için okulun tanımı bellidir. okulda Neyi ne kadar başarılı yapıp uyduğu konusu öğrencinin sorunudur.

Okul zaman geçirmek veya başka şeyler yapmak için değerlendirenler sonuçlarından şikayet etme gibi hakları olamaz.

duam belli duyan belli! Neydi bu şarkımıydı xd

Gönül almak için söylenir bazı şeyler. Olmayacağını herkes blir. Ama yüzüne karşı "beter olmuşsun sen de be hacım" da denmez. Yakışıksız olur. Devlet törenlerinde de hep Protokol olur. Herkesten önce gidersin, en öndeki sırayı kaparsın, ve görevlinin biri gelir seni kaldırır. Orasının sahibi bellidir. Böyle bir şey işte.

Yine de dikkat etmek her zaman yararlı. En zor anımda ettiğim dua'm kabul oldu. Ben de şaştım ama oldu. Sonradan buna pişman oldum. Çünkü bundan başkalarnını zarar gördüğüne inanıyorum. O nedenle artık her şeyin en hayırlısını diliyorum.

Boş olduğuna kim karar veriyor?
Her duanın bir kabul zamanı, gerçekleşme zamanı vardır. Hangi duanın boş olup olmadığını sadece Allah bilir.

Siz konuyu yanlış anladiniz bence edilen dualardan bahsetmiyor ağız alışkanlığı olarak söylenen şeylerden söz ediliyor.

Dillere pelesenk olmuş duaları da içten söylüyorum, Allah korusun diyorsam gerçekten onun himayesini istiyorumdur, Allah bir daha göstermesin diyorsam da bunu arzuluyorumdur:d Boş dua olarak algılamıyorum çünkü dua zaten ne kadarının ya da hangisinin kabul olacağını bilmediğimiz temennilerimiz. Dua sözcüğünün davet kelimesiyle etimolojik bir bağlantısı var, teşbihte hata olmaz ama her davete icabet edilmeyeceğinin bilincindeyim bir kul olarak. İslami olarak da yardım talep etmek, çağrı, yaradana yönelmek gibi amaçları barındırıyor. Allahın hazinesi geniş, biz isteriz, o nasip eder ya da etmez. Dillere pelesenk olmuşlar da dahil benim görüşümce boş dua diye bir şey yoktur.

Dua ya da dilek her dinde yaradan ve kul arasındaki kalpten ve samimi bağdır. Dillere pelesenk olmuş aman Allah göstermesin, ay dur Allah korusun, o ne öyle Allah yazdıysa bozsun gibi dua ve beduua diye adlandırılanların dilek ya da dua olduğunu düşünmüyorum. Çok içten yapılmalı kalpten bir bağ kurulmalı ki dua olabilsin.

Geri