Borsada Temel Kavramlar ve işleyiş (Genel)

🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Merak edenler için temel kavramları bu başlık altında ekleyeceğim. Katkı sunmak isteyen tüm arkadaşları beklerim;

XU100 : BIST100 Endeksi; Borsa İstanbul’da işlem gören piyasa ve işlem hacmi açısından en yüksek 100 şirketin hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan temel göstergedir. BIST 100 endeksinin işlem koduise: XU100’dür.

XU50 : En değerli 50 şirketin hisse senetlerinin yer aldığı BİST 50 endeksinin işlem kodu ise XU050'dir.

XU30 : En değerli 30 şirketin hisse senetlerinin yer aldığı BİST 30 endeksinin işlem kodu ise XU030'dur.

Bir şey sormak istiyorum.Bir şirketin borsada işlem gören hissesinin artma sebebi,şirketin işleyişinin ve karının artması mıdır?Yoksa hisse senedinin elinde bulunduranların satmaması mıdır?Pek aşina olduğum bir yatırım aracı değil benim borsa.Yüksek zarar eden arkadaşlarım da var,elinde bulunan 100 bin TL'yi bir ev parasına çıkaranlarda.

Bir şey sormak istiyorum.Bir şirketin borsada işlem gören hissesinin artma sebebi,şirketin işleyişinin ve karının artması mıdır?Yoksa hisse senedinin elinde bulunduranların satmaması mıdır?Pek aşina olduğum bir yatırım aracı değil benim borsa.Yüksek zarar eden arkadaşlarım da var,elinde bulunan 100 bin TL'yi bir ev parasına çıkaranlarda.
%50’si algıdır, kalan %50’si ise şirketin işleyişi, kar elde etmesi, konjonktürel veriler, fiyat hareketleri vs gibi ekonomik kimi hareketlerdir.

Geri