Borsa kazancına vergi geliyor

🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
Borsa İstanbul'da son 3 yılda yatırımcısına en çok temettü getirisi sağlayan şirketler

2008 yılından bu yana vergi alınmayan borsa kazançlarından, hisse senedini elde tutma süresine göre yüzde 2.5 ile yüzde 10 oranında vergi alınması bekleniyor.

Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören ve 3 yıldan kısa süreyle elde tutulan hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazançlardan vergi alınacak.

Hazırlanan vergi yasa taslağına göre borsa kazancından kesilecek vergi, hisse senetlerinin elde tutulma süresine göre, 3 aya kadar yüzde 10, 6 aya kadar yüzde 7.5, 1 yıla kadar yüzde 5, 3 yıla kadar yüzde 2.5, 3 yıl üstü için yüzde 0 olacak.

2008 yılından bu yana yüzde 0
Sözcü gazetesinin haberine göre; taslakta, borsadan 2024 yılında 900 milyar lira kazanç elde edileceği ve buradan 73.2 milyar lira vergi alınacağı tahmini yapıldı.

Taslakta yer alan bilgi notunda, BIST’te işlem gören ve 1 yıldan kısa süreyle elde tutulan hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazançların Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67’nci maddesi kapsamında nihai olarak tevkifat yoluyla vergilendirildiği, ancak kesinti oranının Bakanlar Kurulu kararıyla 2008 yılından bu yana yüzde 0 olarak uygulandığı belirtildi.

Düzenlemenin etki analizinde, gerçek ve tüzel kişi, yabancı-yerli tüm yatırımcılar tarafından 2022 yılında borsadan elde edilen kazancın 540.8 milyar TL olduğu, bu kazancın 2024 yılında 900 milyar TL olacağı ve bu gelirden aylık 6.1 milyar, 73.2 milyar lira vergi alınacağı tahmini yapıldı.

Kaynak

1707940047218-1693218604513-1693141412495-1692258269434-1691909861828-thumbs-b-c-dc-4-c-718-ed-6771-f-49-c-651-fd-2444-feeb-6-a.jpg

Tamam. Zararıma da ortak olacak mı devlet? Bak buraya yazıyorum. Hayatta böyle birşey yapamazlar

İddianın sonunda bu kez bir şey yok neyse ki.:)
Bugün cuma. Borsaya satış yaptıracak bahane lazım. Sal ortama haberi vergi alınacak.. hurraaaa satış gelsin kağıtlar dip. Pazartesi çık de ki "ya kim nerden çıkartıyor bunları yok öyle bişey" hurraaaa kagitlar tavan. Hayatları katakulli bunların.

Bugün cuma. Borsaya satış yaptıracak bahane lazım. Sal ortama haberi vergi alınacak.. hurraaaa satış gelsin kağıtlar dip. Pazartesi çık de ki "ya kim nerden çıkartıyor bunları yok öyle bişey" hurraaaa kagitlar tavan. Hayatları katakulli bunların.
Borsa bana çok uzak ve anlamadığım, takip edemediğim için de hiç bulaşmadım.

Küçük yatırımcı satış emirlerini yağdırdı bile…
Tuzak kardeşim tuzak…

@No Pasaran Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır :d
2-3 haftadır bu vergi muhabbeti dönüyor ve belirsizlik yaratıyorlar. Para belirsizliğin olduğu yerde durmaz. O nedenle borsa bayram öncesi 2 hafta boyunca aralıksız sert satışlar yedi. Sert satış yemesinin sebebi küçük yatırımcıyı kaçırmak, elindeki malı ucuza almak adına bu haberleri bahane olarak kullanmak. Ben bir vergi geleceğine inanmıyorum. Borsa o kadar derinlikli bir borsa değil, 2-3 aracı kurumun parmağında dönüyor zaten. Hal durum buyken vergi muhabbeti bu yatırım kaleminin sonunu getirir. Dolayısıyla atılan taş ürkütülen kurbağaya da değmez. Onun da bilincinde olduklarına göre geriye tek seçenek manipülasyon yapıldığı yönünde. Manipülasyonun her türlüsü neyse de devlet eliyle yapılanı küçük yatırımcı için çok kötü sonuçlar doğuruyor. ABD’de-Londra’da yapılan yatırımcı toplantılarında sıcak para gelsin diye ne sözler veriliyorsa artık…

#Dokunma ruletime!
#Benim barbutum benim kararim!

yedirmeyecektik. şimdi vergi, vergi, vergi.

Geri