Borsa İstanbul'da 'Kara Pazartesi': Trump'ın Tarifeleri Deprem Etkisi Yarattı! 7 Nisan 2025 Pazartesi Borsa İstanbul'da Son Durum

Konu sahibi son olarak 16 gün önce görüldü
3YfXsiQ.md.jpg

ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı karşılıklılık esaslı tarifelerin ardından oluşan satış baskısı güç kazanarak yeni haftaya taşındı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 2,80'lik sert düşüşle başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 262,45 puan ve yüzde 2,80 azalışla 9.117,38 puana indi.

Bankacılık endeksi yüzde 3,61 ve holding endeksi yüzde 2,80 değer kaybetti.

Tüm sektör endeksleri gerilerken en fazla kaybettiren bankacılık oldu.

Yurt içinde dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,10 değer kaybederek 9.379,83 puandan tamamladı.

TRUMP'IN TARİFELERİ DÜNYA PİYASALARINI SARSIYOR​

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı karşılıklılık esaslı tarifelerin ardından oluşan satış baskısı güç kazanarak yeni haftaya taşındı.

Analistler, bugün yurtiçinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurtdışında ise ABD tarifelerine yönelik haber akışı, Euro Bölgesi'nde Sentix yatırımcı güven endeksi ve perakende satışların takip edileceğini dile getirerek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.100 ve 9.000 seviyelerinin destek, 9.200 ve 9.300 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

KÜRESEL PİYASALAR DA SERT DÜŞTÜ​

Trump’ın yüksek gümrük vergilerini devreye almasının ardından sadece Türkiye değil, küresel piyasalarda da yoğun satış baskısı gözlendi. Asya borsaları haftaya adeta çöküşle başlarken, ABD vadeli endeksleri ve Avrupa piyasalarında da sert değer kayıpları yaşandı.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi sabah saatlerinde yüzde 8,8 oranında gerileyerek 30.792 puana indi ve Ekim 2023’ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Topix Bankacılık Endeksi ise gün içinde yüzde 17’yi aşan düşüşle dikkat çekti. Son üç işlem gününde Japon bankacılık sektörü toplam piyasa değerinin yaklaşık dörtte birini kaybetti.

ABD vadeli endekslerinde de benzer bir tablo hakimdi. Dow Jones vadeli endeksi yüzde 2,69, S&P 500 yüzde 3,47, Nasdaq 100 ise yüzde 4,36 oranında değer kaybetti. Avrupa’da da FDAX yüzde 4, Eurostoxx 50 yüzde 3,56 ve FTSE 100 yüzde 2,55 düşüşle işlem gördü.

BELİRSİZLİK ARTIYOR​

Uzmanlar, yatırımcıların hafta sonu boyunca Beyaz Saray’dan gelecek yumuşatıcı mesajları beklediğini, ancak Trump yönetiminin geri adım atmaması ve “kararlıyız” açıklamalarının belirsizlikleri artırdığını belirtiyor. Ticaret savaşlarının yeniden alevlenmesi, küresel çapta risk algısını yükselterek, yatırımcıların güvenli limanlardan uzaklaşmasına ve hisse senetlerinde sert satışlara yol açtı.

KAYNAK

Borsa yeterince düşerse, yabancılar gelir (en başta Trump) ve hepsini ucuza satın alır. Sonra Trump (Türkiye için olabilir) olumlu bir şeyler söyler ve Borsa çıkar. Yabancılar bize hisselerimiz pahalıya geri satar. Bu iş böyle yıllarca sürer.

Düşüşün sebebi küresel. BİST’e dair olumsuz bir şey yok. Olumsuz olabilecek her şey fiyata dahil edilmişti zaten. o nedenle düşüş diğerlerine kıyasla kısmi oldu. Belirsizlik genel olarak sermaye piyasalarında ve kripto para borsalarında volatiliteyi yüksek tutar. Ayrıca VIX volatilite endeksi(diğer adıyla korku endeksi) son 5 günde %100 arttı. Diğer bir taraftan varlık fonu da müdahale ediyor. Şu anki görünümü konusunda çok negatif değilim ama izleyelim;
IMG_3084.jpeg

Uygulamaya her girdiğimde daha fazla - görüyorum
Hani nereye kadar düşebilir ki diyorum her seferinde daha fazla düşüyor
Neyse çeken top xd

biri golf oynuyo biri yayın yapıyo adamların kafası rahat

eldeki hisselerden karda olanları yavaş yavaş çıkardım, ilerde tekrar toplarız. altından devam.

Son 1 hafta nasıldı anlık değişimler cezbetmiyor
Gerçi istanbuldan çekildik ya şahlanır şimdi -.-
Hangi motivasyonla nasdaq’ta yer alırsın bilmiyorum ama bilmediğin sularda yüzmeni önermiyorum. Ben bilmiyorum, o nedenle girmem, yorum da yapamam. Sadece uzaktan takip ediyorum. Bizim tarafı da dolaylı etkilediği için.

Hangi motivasyonla nasdaq’ta yer alırsın bilmiyorum ama bilmediğin sularda yüzmeni önermiyorum. Ben bilmiyorum, o nedenle girmem, yorum da yapamam. Sadece uzaktan takip ediyorum. Bizim tarafı da dolaylı etkilediği için.
Bizim taraf güzel kazanç getirmiyor uzun vade de enflasyona yenik düştüğünü düşündüğüm için geçtim
Girmeden önce çoğu hissenin 2-3 yolluk değişimlerine baktım
İlk Temmuz ayında girmiştim zaten
Girdikten sonra kötü bir döneme denk geldim onu topladım sonra geçtim
Denicez bişeyler bakalım ya zamanımız bol şimdilik
Bide parayı tl olarak tutmak pek mantıklı gelmiyordu

Ekonomi vs okumadım benim ki daha kaba taslak bir gözlem
(Borsa genel olarak uzun vadede kaybettirmez onu biliyorum Nasdaq dan da öyle saçma sapan kağıtlar almadım)
Baktım mesela 3-5 yılda kazanç getiren hisse iyi hoş güzel ama 3-5 yıl önce geriye dönüp baktığımda o zamanki kura bakıyorum yine çok bir şey kazandırmamış oluyor (milyonlar yatırmadığım için :d)
Ya sürekli yeni çıkan hisseleri kovalamak lazım o da son zamanlarda güven vermiyor artık insanlara çok bir artı getirmiyor
Neyse bakıcaz artık deneye deneye buluruz yolumuzu artık :d

Geri