Birey toplumdan önemli midir?

Konu sahibi son olarak 1212 gün önce görüldü
Birey toplumdan önemli midir?​

Toplumun karakterine göre değişir bu. İnsanların bencil olmadığı, birbirine saygı duyup sevdiği, refah içinde yaşayan medeni bir toplum ise toplum önemlidir çünkü o toplumda birey de gelişir zaten.

İlkel, geri kalmış, cahil, yolsuzlukların olduğu, güvensizliğin zirve yaptığı, saygısız bir toplumda ise bireyler önemlidir çünkü o toplum için yapılacak bir şey yoktur.

İlkini isterim ama ikincisinde yaşıyorum. Bu toplumda da bize dokunmayan nice yılanlar yaşıyor.

Ne birey toplumdan,ne toplum bireyden üstündür.
Ikisi de simbiyoz halinde varligini sürdürmelidir.
Ideali bu ama bu iki dev arasinda catismalar tarih boyunca kacinilmazdi ve kacinilmaz.
Hepimizin burnu büyük elhamdulillah.

Önemlidir tabi. Nerede iti uğursuzu var o göklerde. Hayatta iyinin kazandığı, iyinin başta tac edildiği nerede görülmüş? Toplum için değil kendi için önemli olanı uygular.
Bencil bir dünyada yaşıyoruz. Toplum olmayı becerebiliyor muyuz emin değilim.

Toplumsal normlar bu ülkenin en büyük sorunu. Bu yüzden birey fazla önemli görünmez, çünkü "benlik kavramı" denen şeyden kimsenin haberdar olmaması durumu mevcut.

Birey herşeyden önemlidir. Buna inanmış toplumlar insanca yasıyor. Diğerleri Toyota pikap üzerinde çöl kumu yutuyor.

Vague, İnsan tek başına ele alındığında Fert'tir. Toplum içinde fertler bireydir. Bireylerin etkileşimleri doğrultusunda oluşan yapıya toplum denilir... Sormak istediğin eğer toplum yapısı ise birey zaten bir parçası olduğu için ferdi hareket etmesi yada ferdi çıkarımlar-öncelikler beklentisi olamaz. Eğer bir insan kendini toplum dışında bir fert olarak ayrıcalık bekliyorsa zaten o toplumun bir parçası olamamıştır..... Biraz karışık gelebilir ama değerlendirerek okursan anlayacaksın. Kal sevgiyle.

Kamil abi birey ve fert eş anlamlı abicim bilgin olsun. Öpüyorum seni.

Climax'ın bahsettiği liberalizm. Buna gemisini kurtaran kaptan da diyebiliriz . Komünal yapıda bireylerin topyekün kalkınması ortak hareket etme şuurundan beslenir.
Ben yerine biz olgusu olarak nitelese de Climax gibi arkadaşlarımızın engel olamadıkları ,ben, kavramı yanlıştır.

Sözlük olarak evet Run. Içerik.... Madem soyut kavram ele alınıyor benim betimlemem bu n'yapayım:)

Kamil abi birazda komünalizm den konuşsak, bu tür kuramlar önemli diyorum.

Kamil abi birey ve fert eş anlamlı abicim bilgin olsun. Öpüyorum seni.
Bence ayı değildir. 10 yane farklı ferri yan yana odalarda dizersen bir topluluk oluştursmazsın. Her bir fethin bireysel girişimleri etkileşimi yani toplumsalilişkiyi oluşturur.

Toplumun hukuku, bireyin hukukundan önce gelir. Toplum zarar gördüğünde, bireyler de poposu açık ortada kalır. Güncel bir örnek: "Suriye"

Yani kapital ve liberal düzen bireyi ön plana çıkarmıştır.Bu sadece bundan ibaret değildir.Şu anda birey temelli bir eğitim, birey temelli bir düzen inşaa edilmekte.Bireyin,biricikligi yani bütünsel anlamda tüm bireyi gözeten onu öne çıkaran bir eğitim anlayışı ön planda.
Mesela Yeniden Kurmaci düzen anlayışı,bireyi üstün tutarak bireye görevler addetmektedir.Yani toplumun tüm problemlerini bireyci bir anlayışla ancak kolektif çözme girişimi.
Kısacası birey,toplum için vardır;toplum birey için vardır.
Yanlış hatırlamıyorsam Durkheim bunu bir oragana benzetiyordu.

Geri