-
-
-
-
Bir hayvanı sahiplenmek, bir mülk edinmek değil; dilleri farklı, duyguları ortak bir yol arkadaşlığına imza atmaktır. Ancak ne yazık ki bu imza, bazen tek taraflı bir vazgeçişle hükümsüz kalıyor. O masum bakışların ardında gizlenen en büyük korku; bir kez daha, üstelik tanıdığı bir el tarafından terk edilmektir.
Sokaktaki "Tanıdık" Yüzler: Görünmeyen Bir Yara
Işıl ışıl bir parkta, boynunda tasmasıyla tek başına bekleyen bir köpek gördünüz mü hiç? O tasma, bir zamanlar sıcak bir yatağının, sevgi dolu bir isminin olduğunun sessiz kanıtıdır. Türkiye’de son yıllarda sahiplenilen hayvanların yeniden sokağa veya barınaklara bırakılması, toplumun vicdanında kanayan, "görünmez" bir yara haline geldi.
İnsanlar genellikle anlık bir hevesle aldıkları sorumluluğun ağırlığı altında ezilince, ilk feda ettikleri şey bu sadık dostlar oluyor. Peki, bu veda zincirinin halkaları nelerden oluşuyor?
Neden Vazgeçiyoruz?
- Yaşam Alanı Değişiklikleri: Taşınma süreçlerinde "evcil hayvan kabul edilmeyen" binaların bahane edilmesi.
- Maddi Yükümlülükler: Artan mama ve veteriner masraflarının bütçeye ağır gelmesi.
- Eğitim ve Bilgi Eksikliği: Hayvanın doğal davranışlarını "problem" olarak görüp sabır göstermemek.
- Büyüme Süreci: Yavruyken "oyuncak" gibi görülen canlının, yetişkinliğe ulaştığında beklentileri karşılayamaması.
Belediyelerden Radikal Dönüşüm: Cezalandırma Değil, Çözüm
Barınakların dolup taşması ve sokaktaki popülasyonun kontrol edilemez hale gelmesi, yerel yönetimleri daha stratejik ve vicdani planlar yapmaya itti. Artık sadece "topla-kısırlaştır-bırak" formülü yeterli gelmiyor. İşte belediyelerin yeni nesil çözüm haritası:
1. Sahiplenme Öncesi Zorunlu Eğitim
Artık pek çok belediye, bir canlıyı sahiplenmek isteyenlere "Temel Bakım ve Psikoloji Seminerleri" veriyor. Karar anlık bir duyguyla değil, bilinçli bir sorumlulukla alınıyor.
2. Mikroçip ile Sıkı Takip Sistemi
Dijital kimliklendirme sayesinde sahiplendirilen hayvanlar adım adım izleniyor. Sokağa bırakılan bir hayvanın sahibi anında tespit edilebiliyor, bu da caydırıcılığı artırıyor.
3. Yerel Destek ve "Mama Bankaları"
Ekonomik nedenlerle dostundan ayrılmak zorunda kalan ailelere; belediyeler bünyesinde ücretsiz veteriner hizmeti ve mama desteği sağlayan sosyal programlar başlatılıyor.
4. Deneme Süreci: Geçici Yuva Modeli
Doğrudan sahiplendirme yerine, "Geçici Yuva" uygulamasıyla hayvanın aileye, ailenin de hayvana uyumu test ediliyor. Bu, geri dönüş oranlarını ciddi ölçüde azaltan bir güvenlik ağı işlevi görüyor.
Verilerin Soğuk Yüzü: 2023 İstatistikleri
Duygusal hikayelerin arkasındaki rakamlar, durumun vahametini daha net ortaya koyuyor:
Gösterge | Durum |
Yıllık Terk Edilme Sayısı | 100.000+ (Kedi ve Köpek) |
Barınak Doluluk Oranı | %80'in üzerinde kapasite aşımı |
Yeniden Sahiplenilme Şansı | Terk edilenlerin sadece 1/3'ü tekrar yuva bulabiliyor |
Unutmayın: Bir hayvan için terk edilmek, sadece evsiz kalmak değildir; bir güven duygusunun ve aidiyetin yıkımıdır.
Beykoz Ormanlarından Bir Portre
Sabahın ilk ışıklarında orman kenarına bırakılan bir canın, uzaklaşan araba sesini dinlerken duyduğu o derin sessizliği hayal edin. Bu, bir dram filmi sahnesi değil; her gün onlarca canın yaşadığı çıplak gerçek. Onların travmalarını sarmak, sadece barınak inşa etmekle değil, toplumsal bir vicdan inşasıyla mümkündür.
Değişim Sizinle Başlar: Sorumlu Sahiplik
Sahiplenme sürecini bir "kahramanlık" olarak değil, uzun vadeli bir taahhüt olarak görmeliyiz. Eğer bir cana kapınızı açacaksanız:
- Gerçekçi Olun: Onun bir canlı olduğunu ve yaşlanacağını unutmayın.
- Plan Yapın: 10-15 yıllık bir yaşam planınızda ona yer olup olmadığını sorgulayın.
- Destek Alın: Davranış bozuklukları için uzmanlardan veya belediye danışmanlarından yardım isteyin.
Sonuç olarak; belediyelerin attığı adımlar umut verici olsa da, asıl çözüm kalplerde başlıyor. Bir canın yuvası sizin vicdanınızdır. Terk edilen her hikayeyi, yeni ve sağlam bir başlangıçla değiştirmek bizim elimizde. Çünkü sevgi, sadece iyi günde değil, en zor anda da "gitmiyorum" diyebilmektir.