Ocean
Bronz Üye
Yok hayır yeterli değil; bilimden bahsediyorsak komik bir cevap oldu.
Cevapta ne bir sebep sonuç ilişkisi var, ne de bir istatiksel veri var. Astrolojiyi bilim gibi göstermeye çalışan bir grup üzerinde çalıştınız mı, eğitim seviyeleri, bilimsel birikimleri ile alakalı elinizde ortalama bir done var mı? sizi onlardan daha bilgin neden göreyim?
Astroloji'nin bilim olduğunu ben de düşünmüyorum fakat olduğunu düşünenler bilmediğini bilmeyenlerden daha vahim gözükmüyor.
azizim ben felsefe bölümü mezunu, fizyolojiyi de yarım bırakmış bitirememiş ilaç üretimi sektöründe çalışan sıradan bir beşerim. bu konuları bilim camiası tartışmayı bırakalı onlarca yıl geçti, kale bile alınmıyor. kim neden bu işlerle uğraşan insanlar hakkında elinde done tutmaya vakit harcasın ki ? iş bulamadığı için için üçüncü sınıf dergi, blog ve gazete köşelerinde karın tokluğuna, bira parasına burç yorumu yazan en az bir düzine felsefe mezunu arkadaşım olmuştur. dolayısıyla gerek üniversite kampüsünde, gerek farklı türden görüşte olan kişilerin de dahil olduğu gruplarda pek çok kez yazdık çizdik, münazaralar yaptık geçmiş yıllarda. carl sagan'dan 13 bölümlük cosmos a spacetime odyssey izleyip de gökbilimci taklidi yapmıyorum ben de.
beni kimseden daha bilgin görmenize gerek yok, öyle bir talebim ve beklentim de yok zaten. ha şunu da not etmekte fayda var atlamayalım, astronomi biliminin gelişmesinde astrolojinin katkısı var mıdır ? kesinlikle vardır, hatta antik çağlarda yaşamış insanların gezegen hiyeroglifleri bile pek çok gök cisminin ve işleyişinin keşfine referans olmuştur. ancak bu astrolojiyi maalesef bilim değil, bizim tabirimizle sözdebilim yapıyor. dolayısıyla bunu bilimmiş gibi yorumlayıp sunanlara bilim seviyeniz yerlerde dememde ben kendimce bir sakınca görmüyorum. bilim tek bir konuyu ele almadığını da unutmayalım, benim atıfım sadece gökbilimi ve fizik bilimi içindi, zira fizik dinamiklerine az çok hakim olan bir insanın böyle bir iddiada bulunması mümkün değildir.
ayrıca yıllardır amatör olarak teleskobum ile kozmolojik takvim müsait olduğunda ay'ın kraterlerini, satürn'ün halkalarını, mars'ın krimson kumlarını, dev gaz bulutu jüpiteri'n beneklerini, aşk tanrıçası venüs'ün cehennemini, gözlemlerim. her ne kadar şehir ışıkları daha fazlasını görebilmeme imkan vermese de çok daha profesyonel bir ekipman ile ışıktan uzak yüksek rakımlı dağların tepelerinde gözlem yapmak isterdim. ancak türkiye şartları malum buna izin vermiyor. 3000mm lense sahip bir fotoğraf makinesi ile bile halkalarını görmeniz mümkün, çok güzeldir tavsiye ederim insanın ufkunu açıyor. bir gün bursa'ya yolunuz düşerse buyurun uğrayın.
bu işlerle uğraştığımı birleşmeden önce eski ircforumlarından beni tanıyan bazı arkadaşlar bilirler. siz de tanırsınız zamanla belki.
Son düzenleme: