Bir kadının mesleği bir erkeğin bakış açısını etkiler mi ?

Konu sahibi son olarak 1069 gün önce görüldü
Bir de kadını mesleğinden kıskananlar var.
Bakış açısını bırakın.Düşünmüyorlar bile.
İlerlemesini, üretmesini, mutlu olmasını, para kazanmasını istemeyip kendine bağımlı hale getirip ona psikolojik eziyet vermek isteyenler.

Bir şey daha aklıma geldi yazacağım sonra uyuyacam. Benim evime her hafta temizliğe gelen kadının kocası aylarca çalışmıyormus. Kadın her hafta aldığı parayı kocasına veriyor kocası kadının parasını yiyor. Şimdi bu adamın bir bakışı duruşu var mı ki bakış açısı olsun.

Erkeği karısının meleği falan değil ne etkiler biliyor musun kadının tavrı ve duruşu, kendine saygısı, işini sevmesi. Bunları başaran kadın onay alma desteklenme kompleksli yaşamaz.

Bunlar varsa kadın hiç bir erkeğin kanatları altında pusmaz.

Son düzenleme:
Her insana yaklaşımımı etkileyeceği gibi etkiler tabi ki. Kendisiyle kurmayı düşündüğüm ilişki çerçevesinde bu etkilemenin sınırları genişleyebilir, daralabilir. Bana ilginç gelen mesleklere sahip insanlarla mesleklerini icra etme biçimleri ve mesleki donanımlarından kaynaklı ilgi çekici yönler bulurum çoğu zaman (doğal olarak?). Yasadışı veya şahsi ahlak/etik anlayışımın dışında meslekler icra eden insanlarla erkek veya kadın olması fark etmeksizin hiçbir ilişki kurmamaya çalışırım. Yani bu sorunun amacının ne olduğunu anlayamadım, karşı cinsin maddi durumunun bizim için önemli olup olmadığını anlamaya çalışıyorsa, oldukça kıt bir Türkçe'ye veya iletişim becerisi eksikliğine kurban gitmiş bir soru olabilir. Yahut gerçekten soru metninde sorulmuş olan şey sorulmak istenmişse, bu soruya hayır diyen yalancıları tespit etme amacı taşıyan bir turnusol kağıdı işlevi görüyor olabilir, bilemiyorum Altan.

Benim mesleğim den onane ya. Herkesin mesleği kendine. Mesleklerimize saygı duymamız yeterli olacaktır.

sade mesele senın meslegın degıl ılk etapta nasıl bır etkı verır o konusuyoruz yoksa ne yaparsan yap bize ne :)

Hangi konuda mesela?

Sorunun soruluş şekli ve verilen cevapların büyükçe bir kısmında alt metinlerde saklanmış bir cinsiyetçilik kokusu alıyorum bir miktar.

Yukarıdaki minik dipnottan hareketle sorunuza gelecek olursak ; Ancak ve ancak "Bir erkeğin mesleğinin bir kadını etkilediği kadar etkiler."

Şimdi de bir başka perspektiften bakalım, üniversite yıllarında bir hocamın sıklıkla kullandığı bir tabir vardı derdi ki : "Bir konu üzerinde tartışma yürütecekseniz şayet en temele inip ordan hareket etmeniz gerekir çoğu zaman, örneğin bir suçun cezası-cezasızlığına dair bir tartışma yürütecekseniz öncelikle "suç" nedir? "ceza-cezasızlık" nedir hakka "hukuk" nedir bunu en azından kendi içinde tartışıyor olmanız lazım." çoğu zaman katıldığım bir bakış açısıdır ;

Bu minik kıssadan hisse sonrasında ise sorulması gereken soru yazıyı bu raddeye kadar okumuş olan herkesin de anlayabileceği gibi "Meslek nedir?" sorusu doğal olarak. Toplum içerisinde kabul görmüş ve toplumun statüler ithaf ettiği mesleklerin bir ferdi olmak yahut bu sıfatları taşımak meslek sahibi olmak mıdır? Bir "ressam" bir "ev insanı" meslek sahibi değil midir? Yoksa genel geçer liberal bir tanım olarak meslek emek-para döngüsü içerisinde düzenli yaptığın bir eylem midir? Yoksa bir alanta ihtisas sahibi olup uzmanlaşmak ve uzmanlaştığın alanda üretim gerçekleştirmek midir?

Neyse bu kadar boş yeter, bu kadar etraflıca sorulmuş bir soru değildir muhtemelen bu soru bu kadar etraflıca konuşmak da lüzumsuz, ama ne yaparsın canım çok sıkılıyor hafif de çakırkeyfim madem, yazayım dedim.

Etkiler.

Mesleği ne olarak tanımladığınız önemli...
Mesleğe bakış açınızı mesleğe getirdiğiniz tanım belirler...
Eğer mesleğe kişinin hayatını idame etmek için sürekli olarak yaptığı ve ekonomik olarak geçindiği iş olarak bakıyırsanız bence bu meseleyi konuşmaya bile gerek yok...
Yok eğer perspektifiniz farklı ise ve belli bir eğitim , çalışmayı rmek vermeyi gerektiren sürecin sonunda kişilerin kazandığı ünvanın olarak bakıyorsanız ozaman iş değişir.

Çünkü her kesin yaptığı ve kendisini eğitti yada üzerine eğitim gördüğü alanda emeklerlesipi çabaladığı bir şeyler vardır. Bizler hayatımızın her alanında aslında insanlardan çok onların meslekleri ile muhattabız...
Mesela bir ev hanımı, doktor, şair, eleştirmen, temizlikçi, kalem erbabı, zanaatkar, dinleyici vs vs milyonlarca özgün, özgür yada statükal tanımlama içinde yer alan meslek gurubu sayabiliriz...
Hatta içine kaldırım mühendisinide katarak...

Şu halde eş seçimleri iki cins içinde aslında mesleki bir seçimdir...
Siz bir adam şiirden para kazandığı için onla evlenmez yada etkilenmezssiniz, onun şair ruhuna aşık olursunuz...
Bir ev kadınına yine çalışmadığı için değil onun sorumluluk bilinci içinde sizi ve çocuklarını yetiştirebileceği varsayımından yola çıkarak ondan etkilenirsiniz...
Yad bir öğretmenin aldığı ücrete değil, onun zihin dünyasına, geleceğin nesillerini yetiştirme emeğine tutulursunuz...

Vel hasıli kelam olaya maddi bazda bakmadan mesleği özgün bir şekilde tanımlayıp üzerinde düşünürseniz etkilememesi imkansızdır...

Kişinin zanaatına ve sanaatına aşık olmayacaksunızda neyine aşk olacaksınız...

Son düzenleme:
Etkiler diplomayla evlenenleri bilirim

" eh bu da sorumu mk" dedirten sorular da bugün. Beni etkilemez pek , yani kendisi araç çekicisi olup belediyede çalıştığını söyler ise ister istemez bir duraksarım ama ilginç bulurum. Bunun yanında " eee ben konsoyum" dese erkeğe muhtemelen şu cevabı alamaz " ne güzel ekmeğimin peşindeyim diyosun he".
Olm kadının çalışmasını gurur yapan bir toplumdan geliyoruz lan , zamanında " evine bakamadı karısını çalıştırıyor dedirtmem sema ! " dedikten 1 ay sonra kömürlükte kendini asan adam gördü lan bu gözler. Yani cevabım;

Tabi ki etkilemez , çalışması bile etkiliyorken.

Son düzenleme:
Aslında meslek kriteri olanlardan biriyimdir. Ancak bu üst ya da alt meslek seçiciliği değildir. Belli başlı meslekten olan kadınlardan haz almıyorum. Tavırları, hareketleri ve konuşmalarından tiksindirici davranmaları, tüm cihan onlar için yaratılmış gibi hareket etmeleri ki meslek icabı karşılaştığımda da düşüncemde yanıltmamıştır beni.

O yüzden ister istemez hemen hemen her erkeğin kriterinde meslek olabilir. Kimisi mevkisinden kimisi de içinde bulunduğu ortamdan kaynaklı olabilir. :)

Geri