Bir insanın "cahil" olduğunu gösteren en net gösterge nedir?

Konu sahibi son olarak 87 gün önce görüldü
Cahil cesareti derler ya sanırım en önemli kriter bu.

Bilgi hacmi açısından yaklaştığım bi olgu değil cahillik; bir duruş meselesi.
Bana göre bir insanın hiç matematik bilmemesi onu genel bir cahil yapmaz; matematiğe olan haddi,sınırı ve tutumu bunu belirler.
'Bilmiyorum' deme olgunluğu, bildiğini iddaa ettiği-tartıştığı konulardaki kaynak belirtme ya da atıf gücü (haber-magazin sitelerini ya da şu güvendiğim kişi öyle demişti, şu bilim insanı-iş insanı böyle yapmıştı gibi deli saçmalıklarını kast etmiyorum) bilgi sahibi olsa da bunu tartışmak için zaman ayırdığı insan profili, bilmediği konulardaki hal ve hareketleri (Dinler ve hatta Astroloji gibi sahte bilimler de dahil evet) tevazu vs.
Cok katmanli bi mozaik.

Kibir. Cehaletini gölgelemek isteyen cahillerin bir numaralı silahı kibirdir. Cehaletlerini örtmek ve kendilerine “entelektüel” görüntüsü yaratmak için sürekli kibirli bir yerden konuşurlar. Her hareketlerinde her cümlelerinde kibir vardır.

Bilge olan tevazu sahibidir.

"biz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir"

-mustafa kemal atatürk

Herhangi bir konuda kesin konuşmanın çok zor olabileceği bir çağda,
bilmediği bir konuda kesin konuşan ve öğrenmeye kapalı olan herkes cahildir.

Cahillik aslında bilmemek değil, herkesin bilmedi bir çok şey var zaten; bilmiyorum diyememek cahilliktir.

Forumda da bunu çok görüyoruz. Bilmiyorum demek yerine, konuyu saptırmak veya kişisel saldırıya geçmek buna örnek olarak gösterilebilir.

Konuyu bilmemeye, ben öyle düşünüyorum cümlesi ve bir de aşırı özgüven giriyorsa, oradan kaçmak en mantıklısı.

bilmediğini kabul edememek. çünkü bilgi öğrenilebilir. cahillik bilgi eksikliği değil, öğrenmeye kapalı olmaktır.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Hep kötü kavramların tanımı yapılırken kendimizi soyutlayıp kavram üzerinden başka insanları eleştiriyoruz.
Ne yazık ki bizim toplumumuzda cehaletin bir göstergesi yok.
Çünkü cehalet, yaptığımız tanım ile uyuşmuyor.

Cahil olmak sorun değil ama cahil olduğu halde herkese çok bilmişlik yapmak komik.

Çok bilmişlik yapanların çoğu da cahildir.

Antik Çin metinlerinde bile "Bilge kişi hazine gibidir, gizlidir, saklıdır. Herkes onun nerde olduğu bilmez. Kim olduğu bilinmez." benzeri cümleler görürsünüz.

geçen artık gülmeye başladım
ne gülüyorsun diyor
ne yapayım ciddi ye mi alayım

Çünkü Fenerli olması, bir insan ancak bu kadar mal olabilir. Evet. Tüm okuduğum kitaplara siz işeyiniz, bir insan nasıl Fenerli olabilir? Moron demek ki.

Dunning-Kruger etkisi, bir konuda yetersiz veya az bilgili olan kişilerin, kendi becerilerini veya bilgi düzeylerini abartarak kendilerini uzman sanmaları durumudur Vikipedi. Psikologlar David Dunning ve Justin Kruger tarafından tanımlanan bu bilişsel önyargıda, "cahil cesareti" olarak bilinen durum yaşanır; kişi ne kadar az bildiğini fark edemeyecek kadar bilgisizdir.
WikipediaWikipedia +2

Dunning-Kruger Etkisi'nin Temel Özellikleri:

• Yetkinlik ve Özgüven İlişkisi: Düşük yetkinlik, yüksek özgüvene neden olur ("Aptallık Zirvesi" - Mount Stupid).
  • Bilgi Arttıkça Özgüven Düşer: Kişi bilgi kazandıkça, aslında ne kadar az bildiğini fark eder ve özgüveni düşer ("Umutsuzluk Vadisi" - Valley of Despair).
  • Gerçek Uzmanlık: Gerçek uzmanlar ise genellikle kendi becerilerini hafife alma eğilimindedir, çünkü herkesin kendisi kadar bildiğini varsayarlar.
  • Nedenleri: Üstbiliş (metakognisyon) eksikliği, yani kişinin kendi zihinsel süreçlerini ve bilgi seviyesini doğru değerlendirememesidir.
    Wikipedia
    Wikipedia +4

Grafiksel Süreç:
  1. Aptallık Zirvesi (Mount Stupid): En az bilgi, en yüksek cesaret.
  2. Umutsuzluk Vadisi (Valley of Despair): Bilgi artar, özgüven diplere iner.
  3. Aydınlanma Eğimi (Slope of Enlightenment): Bilgi ile özgüven dengelenir.
  4. Sürdürülebilirlik Platosu (Plateau of Sustainability): Uzmanlık seviyesinde gerçekçi özgüven.
    Evrim Ağacı
    Evrim Ağacı +1

Bu etkiden kaçınmak için sürekli öğrenmeye açık olmak, geri bildirim almak ve kişinin kendi bilgisini sürekli sorgulaması (öz farkındalık) gereklidir.

Ülkede cahil kalmasi mümkün değil. 12 yıl zorunlu eğitim var. Gençlerin yarıdan fazlası üniversite mezunu. Hiç bunlardan nasibini almasan bile devir tiktok çağı. Nasıl cahil kalabilirsin ki. Cahil kelimesi anlamını kaybetmiştir. Ama dersen mal var mı. O çok.

Ülkede cahil kalmasi mümkün değil. 12 yıl zorunlu eğitim var. Gençlerin yarıdan fazlası üniversite mezunu. Hiç bunlardan nasibini almasan bile devir tiktok çağı. Nasıl cahil kalabilirsin ki. Cahil kelimesi anlamını kaybetmiştir. Ama dersen mal var mı. O çok.
Mecaz olarak, ima ve laf sokma olarak kullanılıyor en azından forumda fjjfjf

Geri