Bir inanç sistemi olarak 'dinler'

Konu sahibi son olarak 1513 gün önce görüldü
[YOUTUBE]JjAD6HR_pMo[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]OoZphvBtYaA[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]UHSqnBcXf18[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]OeYaNHwOVN0[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]8ekGWjYPn4A[/YOUTUBE]​

Çevresinin ve kendisinin farkına varan insanoğlu anlayamadığı-ya da algılayamadığı- bir şeylerle karşılaştığında yaptığı gibi bir savunma mekanizması geliştirdi: Metafizik. Bu metafizik düşüncesi de Tanrı'yı yarattı; her şeyin üstünde olan baba figürünü.

Zamanla dünün 'doğaüstü bilinmez'ciliği bugünün 'din dogma'larına dönüştü. Baba figürünü yaratanlar yaşamı aşağı görüp, kutsal saydıkları kaynakları gösterdiler; 'bilinmesi mümkün olmayan'ı yaşamın amacından üstün tutarak, öbür dünya ümitlerini-ya da ahiret zenginliklerini- insanın amacı saydılar. Yaşamadan öldüler ya da yaşayan ölüydüler.

Paylaşmış olduğum Zeitgeist Belgeseli'ni de izleyip, bir inanç sistemi olarak günümüz dinlerini yorumlayabilir misiniz?

[YOUTUBE]JjAD6HR_pMo[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]OoZphvBtYaA[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]UHSqnBcXf18[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]OeYaNHwOVN0[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]8ekGWjYPn4A[/YOUTUBE]​

Çevresinin ve kendisinin farkına varan insanoğlu anlayamadığı-ya da algılayamadığı- bir şeylerle karşılaştığında yaptığı gibi bir savunma mekanizması geliştirdi: Metafizik. Bu metafizik düşüncesi de Tanrı'yı yarattı; her şeyin üstünde olan baba figürünü.

Zamanla dünün 'doğaüstü bilinmez'ciliği bugünün 'din dogma'larına dönüştü. Baba figürünü yaratanlar yaşamı aşağı görüp, kutsal saydıkları kaynakları gösterdiler; 'bilinmesi mümkün olmayan'ı yaşamın amacından üstün tutarak, öbür dünya ümitlerini-ya da ahiret zenginliklerini- insanın amacı saydılar. Yaşamadan öldüler ya da yaşayan ölüydüler.

Paylaşmış olduğum Zeitgeist Belgeseli'ni de izleyip, bir inanç sistemi olarak günümüz dinlerini yorumlayabilir misiniz?

Videoları öncedende izlemiştim.Yazınızıda okudum ve size katılmıyorum.Metafiziğe bir tek Tanrı figürü olarak bakmak ne kadar yanlış.Siz insanın herşeyi algılayabileceğine mi inanıyorsunuz ? Takdir edersiniz ki belli seviyede ki sesleri işitebiliyoruz.Belli boyutlardaki cisimleri görebiliyoruz ? Sizce İçerisinde milyarlarca galaksi barındıran evrende bitden bile daha küçük kalan dünyada yaşayan insanoğlunun sadece gördükleri ve işittikleri mi vardır ? Onuda geçtim.Bir insanın zor durumda kaldığında yüce bir varlığa ihtiyaç duyması onun doğasında var.Bilm ilerledikçe insanlar doğruya doğru ilerledi.Bilim yokken totem inancı vardı akıllarına yatan gülünç te olsa inançları vardı.Daha sonra putlar çok tanrılar...Yazınında bulunmasıyla tek tanrılı dinler ortaya çıkmaya başladı.Şimdi sizze soruyorum.Bütün dinleri bir kenara ayırın.Sizce Tanrı insanlara hiç yardım etmese bile onlarla hiç iletişime geçmese bile bu durum onun yokluğunu ıspatlar mı ? Daha dosğrusu Tanrı sosyalist olmak zorunda mıdır ? Hayır...Bize yaratan bir Tanrı var ve biz ona hesap soruyorsak o bize cevap vermek zorunda değil.Tabi haşa ben öyle olduğunu iddaa etmiyorum Tanrı kavramın'ın varlığından yola çıkarak örnek verdim sadece.Kendi dini inancım gereyi şunları diyebilirim ki Tanrı kullarını seviyor ve ben Öldükten sonra yaşama inanmayan bir adamın portresine hayran olmak yerine,Dünya ahiretin tarlasıdır derim.Dünya tarihini inceleyin.Zulmü taçlandıran kaç ülke,kaç krallık ayakta kalabildi ? İslam dininde Hz.Peygamber sonradan sapmış katolik papazlar gibi filozfları kılıçtan geçirmiyordu,halkını düşünüyordu.Küçük bir çocukla ağlıyordu.İlim Çin'dede olsa gidip alınız diyen bir Peygamberin dinine dogma demek nekadar gülünç.DÜnya'da İslam'ı doğru yaşayamayan,Emperyalistlerin zulmüne uğprayıp ''Aaaa altın çıkarma Tanrı seni yakar !'' sözlerine inanan cahil insanlar varsa bunun en baştaki nedeni emperyalistler sonra bizleriz.Kör olan sözde duyarlılığımız.

abim söylemişti bu belgeseli. izlicektim aklımdan çıkmış bi ara bakıcam yorumumu yaparım elbet ;)

Dini kötü emelleri için kullananlar yüzünden genelleme yapmak nekadar yanlış...Tanrı'nın paraya ihtiyacı yok.Kapitalistlerin var.Neyse bu konuda yazsam yazsam bitiremem...Bir insan inançlı oalrakta dünyada barışı hakim kılabilir.İnancı doğru yaşamak önemli başkasının güdümünde olmamak önemli...

+

Siz dünyayı kana bulayanlarında cehenneme gitmesini istemeyecek kadar hümanistseniz sizin tercihiniz,Tanrı kurallarını çiğneyenleri direk cehenneme atmıyor.Yaptığı tek bir iyi davranış bile cennete gitmesi için yeterli bir sebep olabiliyor.Bunu kimse bilemez...

Videoları öncedende izlemiştim.Yazınızıda okudum ve size katılmıyorum.Metafiziğe bir tek Tanrı figürü olarak bakmak ne kadar yanlış.Siz insanın herşeyi algılayabileceğine mi inanıyorsunuz ? Takdir edersiniz ki belli seviyede ki sesleri işitebiliyoruz.Belli boyutlardaki cisimleri görebiliyoruz ? Sizce İçerisinde milyarlarca galaksi barındıran evrende bitden bile daha küçük kalan dünyada yaşayan insanoğlunun sadece gördükleri ve işittikleri mi vardır ? Onuda geçtim.Bir insanın zor durumda kaldığında yüce bir varlığa ihtiyaç duyması onun doğasında var.

Bilm ilerledikçe insanlar doğruya doğru ilerledi.Bilim yokken totem inancı vardı akıllarına yatan gülünç te olsa inançları vardı.Daha sonra putlar çok tanrılar...Yazınında bulunmasıyla tek tanrılı dinler ortaya çıkmaya başladı.Şimdi sizze soruyorum.Bütün dinleri bir kenara ayırın.Sizce Tanrı insanlara hiç yardım etmese bile onlarla hiç iletişime geçmese bile bu durum onun yokluğunu ıspatlar mı ? Daha dosğrusu Tanrı sosyalist olmak zorunda mıdır ? Hayır...Bize yaratan bir Tanrı var ve biz ona hesap soruyorsak o bize cevap vermek zorunda değil.Tabi haşa ben öyle olduğunu iddaa etmiyorum Tanrı kavramın'ın varlığından yola çıkarak örnek verdim sadece.Kendi dini inancım gereyi şunları diyebilirim ki Tanrı kullarını seviyor ve ben Öldükten sonra yaşama inanmayan bir adamın portresine hayran olmak yerine,Dünya ahiretin tarlasıdır derim.Dünya tarihini inceleyin.Zulmü taçlandıran kaç ülke,kaç krallık ayakta kalabildi ? İslam dininde Hz.Peygamber sonradan sapmış katolik papazlar gibi filozfları kılıçtan geçirmiyordu,halkını düşünüyordu.Küçük bir çocukla ağlıyordu.İlim Çin'dede olsa gidip alınız diyen bir Peygamberin dinine dogma demek nekadar gülünç.DÜnya'da İslam'ı doğru yaşayamayan,Emperyalistlerin zulmüne uğprayıp ''Aaaa altın çıkarma Tanrı seni yakar !'' sözlerine inanan cahil insanlar varsa bunun en baştaki nedeni emperyalistler sonra bizleriz.Kör olan sözde duyarlılığımız.

Dini kötü emelleri için kullananlar yüzünden genelleme yapmak nekadar yanlış...Tanrı'nın paraya ihtiyacı yok.Kapitalistlerin var.Neyse bu konuda yazsam yazsam bitiremem...Bir insan inançlı oalrakta dünyada barışı hakim kılabilir.İnancı doğru yaşamak önemli başkasının güdümünde olmamak önemli...

Siz dünyayı kana bulayanlarında cehenneme gitmesini istemeyecek kadar hümanistseniz sizin tercihiniz,Tanrı kurallarını çiğneyenleri direk cehenneme atmıyor.Yaptığı tek bir iyi davranış bile cennete gitmesi için yeterli bir sebep olabiliyor.Bunu kimse bilemez...

Metafiziğin tanım açıklaması fizik üstü anlamına geliyor. Bugün fizik ve modern bilim, metafiziğin konusuyla da ilgileniyor artık. Cern'de yapılan karanlık madde-yahut tanrı parçacığı- ile ilgili araştırmaların kaç tane haber kanalında gösterildiğini gördünüz? Sayısı az olduğu için size kolay bir soru sormuş oldum ben de.

Belgeseli tam olarak anlayabildiğinizi sanmıyorum. Tek tanrılı dinler öncesindeki-gülünç olarak nitelediğiniz- inançlarla, bugünün inanç sistemlerini oluşturan büyük dinlerin çıkış noktaları uyuşuyor. Mısır mitolojisinde yer alan Horus, bugün İsevilik dininin başlangıcındaki isim olan Hz. İsa ile ortak benzerlikler taşıyor. Bakire bir kadın tarafından dünyaya getirilmek, işkence sonucu öldürülmek, vs. Aynı şeyleri başka bir mitolojik karakterle Musevilik dininin temelindeki kişi olan Hz. Musa için de söylemek mümkün. Bugün mitolojiler-sizin de belirttiğiniz gibi- gülünç inançlar olarak tanımlanırken, aynı benzerlikleri gösteren büyük dinler neden inanç sistemi olarak yorumlanıyor? Satırlarca yazmama gerek kalmadan, yazının bulunmasından sonra diyerek, kendi yazdıklarınızın cevabını vermişsiniz zaten.

'Bir peygamberin dinine dogma demek ne kadar gülünç' demişsiniz. Belgeseli parça parça yazıya aktarmam gerekmiyor; televizyonda bir reality show ya da dizi izlermiş gibi değil de, anlayarak tekrar izlerseniz, -konuyla alakası olmayan emperyalizm gibi konulardan bahsetmek ve muhalif düşünceyi aşağılamak gibi-farklı tellerden çalma sorununa çözüm bulabiliriz sanırım.

Not: (İlk mesajın düzenle butonu aktif olmadığından bu mesajın sonuna gönderiyorum, üstteki mesajlarla bir alakası yoktur.) Kur'an yahut diğer kutsal kitaplardan alıntılar yapılarak anlam karmaşasına yol açılmaması ve misyonerliğe soyunmadan sadece özgün düşüncelerin yazılması konu sahibinin en önemli ricasıdır.

Metafiziğin tanım açıklaması fizik üstü anlamına geliyor. Bugün fizik ve modern bilim, metafiziğin konusuyla da ilgileniyor artık. Cern'de yapılan karanlık madde-yahut tanrı parçacığı- ile ilgili araştırmaların kaç tane haber kanalında gösterildiğini gördünüz? Sayısı az olduğu için size kolay bir soru sormuş oldum ben de.

Belgeseli tam olarak anlayabildiğinizi sanmıyorum. Tek tanrılı dinler öncesindeki-gülünç olarak nitelediğiniz- inançlarla, bugünün inanç sistemlerini oluşturan büyük dinlerin çıkış noktaları uyuşuyor. Mısır mitolojisinde yer alan Horus, bugün İsevilik dininin başlangıcındaki isim olan Hz. İsa ile ortak benzerlikler taşıyor. Bakire bir kadın tarafından dünyaya getirilmek, işkence sonucu öldürülmek, vs. Aynı şeyleri başka bir mitolojik karakterle Musevilik dininin temelindeki kişi olan Hz. Musa için de söylemek mümkün. Bugün mitolojiler-sizin de belirttiğiniz gibi- gülünç inançlar olarak tanımlanırken, aynı benzerlikleri gösteren büyük dinler neden inanç sistemi olarak yorumlanıyor? Satırlarca yazmama gerek kalmadan, yazının bulunmasından sonra diyerek, kendi yazdıklarınızın cevabını vermişsiniz zaten.

'Bir peygamberin dinine dogma demek ne kadar gülünç' demişsiniz. Belgeseli parça parça yazıya aktarmam gerekmiyor; televizyonda bir reality show ya da dizi izlermiş gibi değil de, anlayarak tekrar izlerseniz, -konuyla alakası olmayan emperyalizm gibi konulardan bahsetmek ve muhalif düşünceyi aşağılamak gibi-farklı tellerden çalma sorununa çözüm bulabiliriz sanırım.

Not: (İlk mesajın düzenle butonu aktif olmadığından bu mesajın sonuna gönderiyorum, üstteki mesajlarla bir alakası yoktur.) Kur'an yahut diğer kutsal kitaplardan alıntılar yapılarak anlam karmaşasına yol açılmaması ve misyonerliğe soyunmadan sadece özgün düşüncelerin yazılması konu sahibinin en önemli ricasıdır.

Ben hayatımda hiçbirşeye alaya alarak izlemem yada gözlemlemem.Bir peygamberin dinine dogma demek ne kadar gülünç demedim İlim Çİndede olsa gidip alınız diyen bir peygamberin dinine dogma demeyi gülünç buldum.Anlam karmaşası demişsinizde.Emin olduğunuz birşeyin neyini karıştırabilirsiniz ? burda ne güzel beyin fırtınası yapıyoruz.Emperyalistlerle ilgisi yok mu? :D yapmayın lütfen.Bugün dini kullanıp insanları kandıran dini yobazca gösteren Emperyalistler değil midir? videoda Tanrı çok para istiyor diyor.Bende diyorum Tanrı değil Kaptitalizm çok para istiyor.Eski inançları gülünç buluyorum.Çünkü aklıma yatan bir tarafı yok.İnsan oğlu bilim ilerdikçe Tek Tanrıya odaklandı.Eski binlerce dinden tek bir tanesi ile semavi bir din arasında ilişki kurmanız çok doğal,Semavi dinler dışındaki gelmiş geçmiş bütün dinler elle sayılamaycak kadar fazla.Bakire bir kadın Hz. Meryemle benzerlik göstermesiyle ilgili bir hipotez sunup diğer farklılıkları görmemek tuhaf,Herkes hayata bakmak istediği pencereden bakar sonuçta zihin meselesi.Şuan inandığım dinide sorguladım,detaylıca araştırdım.Aklıma yatmayan birşey bulamadım.Helvadan put yapıp yemedim mesela bu sebepten inandığım dini inanç sistemi sınıfında görüyorum.

Ben hayatımda hiçbirşeye alaya alarak izlemem yada gözlemlemem.Bir peygamberin dinine dogma demek ne kadar gülünç demedim İlim Çİndede olsa gidip alınız diyen bir peygamberin dinine dogma demeyi gülünç buldum.Anlam karmaşası demişsinizde.Emin olduğunuz birşeyin neyini karıştırabilirsiniz ? burda ne güzel beyin fırtınası yapıyoruz.Emperyalistlerle ilgisi yok mu? :D yapmayın lütfen.Bugün dini kullanıp insanları kandıran dini yobazca gösteren Emperyalistler değil midir? videoda Tanrı çok para istiyor diyor.Bende diyorum Tanrı değil Kaptitalizm çok para istiyor.Eski inançları gülünç buluyorum.Çünkü aklıma yatan bir tarafı yok.İnsan oğlu bilim ilerdikçe Tek Tanrıya odaklandı.Eski binlerce dinden tek bir tanesi ile semavi bir din arasında ilişki kurmanız çok doğal,Semavi dinler dışındaki gelmiş geçmiş bütün dinler elle sayılamaycak kadar fazla.Bakire bir kadın Hz. Meryemle benzerlik göstermesiyle ilgili bir hipotez sunup diğer farklılıkları görmemek tuhaf,Herkes hayata bakmak istediği pencereden bakar sonuçta zihin meselesi.Şuan inandığım dinide sorguladım,detaylıca araştırdım.Aklıma yatmayan birşey bulamadım.Helvadan put yapıp yemedim mesela bu sebepten inandığım dini inanç sistemi sınıfında görüyorum.

"Din milyar dolarlarla oynar ve hiç vergi ödemez."
George Carlin

Emperyalist,kapitalist düzeni savunduğum sanılmasın diye şunları da ekleyeyim: Sadece 'ben ve onlar' diye bakarsanız, yanlışa düşüp, tek taraflı düşünmeniz elbette ki normaldir.

İnanç sistemi olarak 'deizm'i kabul ediyorum. Konu başlığı 'Tanrı var mıdır, yok mudur; varsa dünyaya neden müdahale etmiyor' olsaydı, yazdıklarınız doğru başlıkta olurdu. 'Emperyalizm ve din hakkında görüşleriniz nedir' demiş olsaydım diğer yazdıklarınız da doğru başlıkta olurdu. Fakat, içeriği farklı yerlere çekerek, konuyu saptırıyorsunuz. Konuda sorgulanan üç büyük din-Müslümanlık, Hristiyanlık ve Musevilik' ve insanın algı biçimidir. Tanrı vardır yahut yoktur. Kutsal kitapların, peygamberlerin, din adamlarının bahsettiği Tanrı'nın, birey ve toplum üzerindeki düzenin ta kendisi olması sizi ilgilendirmesi gereken asıl husus.

Emin olunan bir şeyin neyini karıştırabilirsiniz derken, bu yorumunuzu dayatmak istemeniz gibi gülünç bir şey yok açıkçası ortada.

Eski inanışların, semavi dinlerle benzerlikleri, farklılıklar olması anlamına gelmez diyorsunuz, tekrar edeyim, belgeseli yazıya aktarmak zorunda değilim ve yine belgeseli anlamadığınızı düşünüyorum. Bu biraz kör dövüşü gibi oluyor, lütfen tekrar anlayarak izledikten sonra yorum yapınız. Algıda seçicilik ile kavrayıp, odaklandığınız konuları değil de, bu konu içeriğine uygun olanlarını kavramanız kafidir.

George Carlin

Emperyalist,kapitalist düzeni savunduğum sanılmasın diye şunları da ekleyeyim: Sadece 'ben ve onlar' diye bakarsanız, yanlışa düşüp, tek taraflı düşünmeniz elbette ki normaldir.

İnanç sistemi olarak 'deizm'i kabul ediyorum. Konu başlığı 'Tanrı var mıdır, yok mudur; varsa dünyaya neden müdahale etmiyor' olsaydı, yazdıklarınız doğru başlıkta olurdu. 'Emperyalizm ve din hakkında görüşleriniz nedir' demiş olsaydım diğer yazdıklarınız da doğru başlıkta olurdu. Fakat, içeriği farklı yerlere çekerek, konuyu saptırıyorsunuz. Konuda sorgulanan üç büyük din-Müslümanlık, Hristiyanlık ve Musevilik' ve insanın algı biçimidir. Tanrı vardır yahut yoktur. Kutsal kitapların, peygamberlerin, din adamlarının bahsettiği Tanrı'nın, birey ve toplum üzerindeki düzenin ta kendisi olması sizi ilgilendirmesi gereken asıl husus.

Emin olunan bir şeyin neyini karıştırabilirsiniz derken, bu yorumunuzu dayatmak istemeniz gibi gülünç bir şey yok açıkçası ortada.

Eski inanışların, semavi dinlerle benzerlikleri, farklılıklar olması anlamına gelmez diyorsunuz, tekrar edeyim, belgeseli yazıya aktarmak zorunda değilim ve yine belgeseli anlamadığınızı düşünüyorum. Bu biraz kör dövüşü gibi oluyor, lütfen tekrar anlayarak izledikten sonra yorum yapınız. Algıda seçicilik ile kavrayıp, odaklandığınız konuları değil de, bu konu içeriğine uygun olanlarını kavramanız kafidir.

Yorumu dayatmak istemedim.Sanırım sizde fıkra okur gibi okuyorsunuz :p Yani Kur'anda yazılanları dini reddetiniğinizden eminseniz ve kabul etmiyorsanız.Kendi görüşlerimi anlatmak nasıl kafanızı karıştırabilir demek istedim.Tanrı birey ve toplum düzeninin ta kendisi mi ? bende bunu anlatmak istiyorum işte sabahtan beri.Tanrı değil Tanrıyı kullananların toplumdaki etkisini.Tanrıyı kullananlarda emperyalistler.Afrikada kültür devrimini bile gerçekleştirememiş insanlar var.Bunun endeni misyonerlerin yalan dolanla boş sözde dini bilgilerle kafalarını doldurmaları.Şimdi daha detaylı farklı açılardan birşeyler yazmak isterdim ama beni misyoner papaz ilan etmenizden korkuyorum.Herneyse.Kale alıp görüşlerinizi sunduğunuz için teşekkür.

Yorumu dayatmak istemedim.Sanırım sizde fıkra okur gibi okuyorsunuz :p Yani Kur'anda yazılanları dini reddetiniğinizden eminseniz ve kabul etmiyorsanız.Kendi görüşlerimi anlatmak nasıl kafanızı karıştırabilir demek istedim.Tanrı birey ve toplum düzeninin ta kendisi mi ? bende bunu anlatmak istiyorum işte sabahtan beri.Tanrı değil Tanrıyı kullananların toplumdaki etkisini.Tanrıyı kullananlarda emperyalistler.Afrikada kültür devrimini bile gerçekleştirememiş insanlar var.Bunun endeni misyonerlerin yalan dolanla boş sözde dini bilgilerle kafalarını doldurmaları.Şimdi daha detaylı farklı açılardan birşeyler yazmak isterdim ama beni misyoner papaz ilan etmenizden korkuyorum.Herneyse.Kale alıp görüşlerinizi sunduğunuz için teşekkür.

Ama siz, 'ben ve onlar' görüşü nedeniyle Müslümanlığı ayrı bir sınıfa alıp, subjektif ve taraflı yorum yapıyorsunuz. Tanrı'yı kullananlar kim sorusuna, emperyalistler diye cevap veriyorsunuz. Müslümanlıkta işlerin böyle yürümediğine inandıran bir şeyler var sizi ve siz de buna kendinizce dayanak göstererek, taraflı tutumunuzu sürdürüyorsunuz. Şu an anlaşamadığımız noktayı tam olarak bu oluşturuyor.

Sizi asıl olduğunuz kişi dışında, kendi çıkarımlarıma dayanarak farklı biri olarak ilan edemem. Bu konu dışında forumda eğer uygun başlıklar olursa, emperyalizm ve din üzerine daha detaylı konuşabiliriz. Ama bu konu içinde ne yazık ki, anlam karmaşasından öteye gidemeyiz. Dediğiniz gibi herneyse. Rica ederim.

Ama siz, 'ben ve onlar' görüşü nedeniyle Müslümanlığı ayrı bir sınıfa alıp, subjektif ve taraflı yorum yapıyorsunuz. Tanrı'yı kullananlar kim sorusuna, emperyalistler diye cevap veriyorsunuz. Müslümanlıkta işlerin böyle yürümediğine inandıran bir şeyler var sizi ve siz de buna kendinizce dayanak göstererek, taraflı tutumunuzu sürdürüyorsunuz. Şu an anlaşamadığımız noktayı tam olarak bu oluşturuyor.

Sizi asıl olduğunuz kişi dışında, kendi çıkarımlarıma dayanarak farklı biri olarak ilan edemem. Bu konu dışında forumda eğer uygun başlıklar olursa, emperyalizm ve din üzerine daha detaylı konuşabiliriz. Ama bu konu içinde ne yazık ki, anlam karmaşasından öteye gidemeyiz. Dediğiniz gibi herneyse. Rica ederim.

Sanırım beni yanlış anladınız.Ben kendi dinimde olmak üzere bütün dinleri kast ettim.Paylaşmış olduğunuz
George Carlin

Sözünü doğrulayan Sözde müslümanda çok.Emperyalizm benim için bir kitle yada kesim değil.İnsanı nedeni ne olursa olsun sömürmek emperyalistliktir.Bilirsiniz ki,önceden papa filozları öldürüyordu.İnsanların kendisine para poplamayı bırakmasından korkuyordu.Buna benzer durumlar İran'dada var.Müslüman olup çıkarları için yaşayanda çok ben yok demedim ki...Herkes dinini içinde yaşarsa,Din ve vicdan özgürlüğü bilim eşliğinde oturursa, başkalarının hayatına saygı duyulursa,savaş bitse bu tarz problemlerin hiçbiri olmaz.Hz.Mevlana'da Müslümandı mesela ama dinli dinsiz herkesin hayatına saygı duyuyordu.Misyonerlik yapıp dini görüşlerini insanlara empoze etmiyordu.Tartışmak çok güzel birşey.

Sanırım beni yanlış anladınız.Ben kendi dinimde olmak üzere bütün dinleri kast ettim.Paylaşmış olduğunuz:

George Carlin

Sözünü doğrulayan Sözde müslümanda çok.Emperyalizm benim için bir kitle yada kesim değil.İnsanı nedeni ne olursa olsun sömürmek emperyalistliktir.Bilirsiniz ki,önceden papa filozları öldürüyordu.İnsanların kendisine para poplamayı bırakmasından korkuyordu.Buna benzer durumlar İran'dada var.Müslüman olup çıkarları için yaşayanda çok ben yok demedim ki...Herkes dinini içinde yaşarsa,Din ve vicdan özgürlüğü bilim eşliğinde oturursa, başkalarının hayatına saygı duyulursa,savaş bitse bu tarz problemlerin hiçbiri olmaz.Hz.Mevlana'da Müslümandı mesela ama dinli dinsiz herkesin hayatına saygı duyuyordu.Misyonerlik yapıp dini görüşlerini insanlara empoze etmiyordu.Tartışmak çok güzel birşey.​

Tamam, şimdi ortak bir noktaya vardık öyleyse. "Dünya'da İslam'ı doğru yaşayamayan, emperyalistlerin zulmüne uğprayıp 'Aaaa altın çıkarma, Tanrı seni yakar !' sözlerine inanan cahil insanlar varsa bunun en baştaki nedeni emperyalistler sonra bizleriz" cümlenizden sonra bu ifadeleri eklemiş olsaydınız, anlaşmazlık başlamadan biterdi sanırım.

Tamam, şimdi ortak bir noktaya vardık öyleyse. "Dünya'da İslam'ı doğru yaşayamayan, emperyalistlerin zulmüne uğprayıp 'Aaaa altın çıkarma, Tanrı seni yakar !' sözlerine inanan cahil insanlar varsa bunun en baştaki nedeni emperyalistler sonra bizleriz" cümlenizden sonra bu ifadeleri eklemiş olsaydınız, anlaşmazlık başlamadan biterdi sanırım.

Çözdüğümüze sevindim.Başka konulardada sizinle görüş alışverişinde bulunmayı çok isterdim :p Sakıncası yoksa isminizi takdim eder misiniz ? :cici:

Çözdüğümüze sevindim.Başka konulardada sizinle görüş alışverişinde bulunmayı çok isterdim :p Sakıncası yoksa isminizi takdim eder misiniz ? :cici:

Tabi ki, tartışmak candır, canandır. Bu arada adım Örsan.

genel olarak sorunu anlamadım.. videoları izledim dinleri sorguladığı bölümler hariç diğerleri doğru. projesi hayal ürünü. tamamen ateist bi yaklaşım. bana genel bi açıklama yapar mısın sorunla birlikte ki bende yorumumu yapayım. Ha ayrıca Dinler hakkında yorum yapmama ne hacet sen yapmışsın ztn ;

Gerçi bana bu videoları yorumlamak düşer.. Tamamen hayal ürünü. =)

genel olarak sorunu anlamadım.. videoları izledim dinleri sorguladığı bölümler hariç diğerleri doğru. projesi hayal ürünü. tamamen ateist bi yaklaşım. bana genel bi açıklama yapar mısın sorunla birlikte ki bende yorumumu yapayım. Ha ayrıca Dinler hakkında yorum yapmama ne hacet sen yapmışsın ztn ;

Gerçi bana bu videoları yorumlamak düşer.. Tamamen hayal ürünü. =)

Neresini anlamadınız. Kopyaladığınız yazı, konuya giriş mahiyetinde olması için yaptığım yorumdur. Günümüz inanç sistemlerini oluşturan, kitlelere yön veren büyük dinleri, videodaki çıkarımları göz önüne alarak yorumlamanızı istedim. Lakin görüyorum ki, bu forum bunlar için uygun bir yer değil.

Hayal ürünü deyip geçiştirdiğiniz yorumunuz için teşekkür ederim, eğlenceli vakit geçirmek için forum oyunlarına geri dönebilirsiniz.

"Okumayı bilmediklerinden olsa gerek kitaplara düşmanlıkları, öyleyse dövün dizlerinizi, koşarak kaçtığınız çöl, gül bahçesi olmayacaktır asla" deyip ilgili bir yöneticinin konuyu çöpe almasını rica edeyim en iyisi. İyi forumlar dilerim.

bilgisizlik, ayrımcılık, mülkiyet ilişkileri, sınıflı toplum olgusu ve bir sınıfın üstünlüğü olarak belirtilebilir, dine karşı olanların şu sözü de doğrudur: din, halk yığınlarının afyonudur." (bkz: karl marx) "böylece halkın; aşağılanmayı, mutsuzluğu, biçareliği, bilgisizliği bir kötü yazgı olarak benimsemesi, boyun eğmesi sağlanır.

Dinler doğmatiktir ve insanlar arasında ciddi ayrımcılığa sebep olur.
doğmatik şeyler sorgulanamazlar.
sorgulanmaması kader,kısmet gibi kavramları kabullenmemize ve her durumda onları ön plana çıkartmamıza algılarımızın bu yönde çalışmasına neden olur.

Herşeyin hayırlısı.
Herşey Allah tan
kader de bu varmış

gibi insanı düşünmekten alıkoyan farklı anlamlar yüklemesine sebep olan terimleride beraberinde getirir.
oysa insan bir dine neden inandığı sorgulamak zorundadır.
bilmek öğrenmek zorundadır.

bugün İslamiyetin kapitalizm den beslendiğini bilmeyen bir müslüman olmamlıdır.
ya da dinlerin kullanılarak insanların insani duygularının sömürülmesi gibi bir durum olmamlıdır.

ahlak dinin tekelinde değildir.
bi insan sırf Allah korkusu ile adam öldürmüyorsa onun Ahlak,vicdan anlayışı değildir. O artık ezberlemiş önününe sunulan yemeği yemek zorunda kalmıştır.

Ben Ahlaklı iyi bir insan olmak zorunda mıyım? evet. Adam öldürmemem gerektiğini biliyorum çünkü Birini öldürmek dünya da ki yaşamına son vermek gibi bir hakkım olmadığını biliyorum.

Ahlak insanın içinden geldiği gibi davranma güdüsüdür bence.
bizi biz yapan davranışların bütünüdür.

Ben sırf bir kitapta yazıyor diye İnsani davranışlar içinde bulunmuyorum. Öyle olması gerektiğine inandığım için öyleyim diyebiliyorum.

Bu forumda bile din söz konusu olduğunda insanların ayrımcılık yaptıklarını görmek mümkün oysa dünya ya gelirken hepimiz eşitiz.

Üstelik dine dair tüm öğretilerin korku üstüne kurulu olması da bana hep enteresan gelmiştir.

buyrun bir kaç söz;

"Elbette, din zehirdir. İki büyük zararı vardır: Birincisi ırk anlayışını temelinden çürütür ve ülkenin gelişmesini yavaşlatır."

MAO ZEDONG

"Evrenin varoluşunu açıklamak için bir Tanrı'ya ya da ilahi bir güce gerek yok,evrenin varoluşu fizik kurallarıyla açıklanabilir."

STEPHEN HAWKİNG

“Tanrı sözcüğü benim için insanın zaaflarının bir ifadesi ve ürünü olmanın ötesinde bir anlam taşımıyor. İncil de yüce bir kitap ama yine de ilkel efsanelerden oluşan bir koleksiyon ve aynı zamanda oldukça çocukca.”

“Bence Musevilik de tıpkı öteki dinler gibi en çocukça hurafelerin yeniden canlandırılmasından başka bir şey değil. Mensubu olmaktan memnuniyet duyduğum ve zihnen bana çekici gelen Yahudiler de öteki insanlardan farklı özelliklere ve meziyetlere sahip değil."

ALBERT EİNSTEİN

"Dinler ateşböcekleri gibidir: Parlayabilmek için karanlığa gereksinim duyarlar. Tüm dinlerin koşulu yaygın olan belirli bir derecede cehalettir. Ki sadece bu havada yaşayabilirler ancak."

ARTHUR SCHOPOENHAUER

"Dinler çoğunluğun korkusu ve azınlığın kurnazlığı üzerine kuruludur."

STENDAL

"Eğer insanları, düşündüklerine inandırırsanız, sizi severler. Gerçekten düşündürürseniz ise, sizden nefret ederler."

DON MARQUİS

"Bana papalık taraftarı olduğumu söyleyeceklerdir.Hayır,ben hiç bir dine inanmam.Mısır'dayken müslümandım,burada katolik olabilirim.Ben dinlere inanmıyorum.Söylemeye gerek yoktur ki insanlık tarihi siyasal gereksinmeler uğruna bu tür kurnazlıklara baş vuranlarla doludur."

NAPOLYON

ahlak dinin tekelinde değildir.
bi insan sırf Allah korkusu ile adam öldürmüyorsa onun Ahlak,vicdan anlayışı değildir. O artık ezberlemiş önününe sunulan yemeği yemek zorunda kalmıştır.

Ben Ahlaklı iyi bir insan olmak zorunda mıyım? evet. Adam öldürmemem gerektiğini biliyorum çünkü Birini öldürmek dünya da ki yaşamına son vermek gibi bir hakkım olmadığını biliyorum.

Ahlak insanın içinden geldiği gibi davranma güdüsüdür bence.
bizi biz yapan davranışların bütünüdür.

Ben sırf bir kitapta yazıyor diye İnsani davranışlar içinde bulunmuyorum. Öyle olması gerektiğine inandığım için öyleyim diyebiliyorum.

Bu forumda bile din söz konusu olduğunda insanların ayrımcılık yaptıklarını görmek mümkün oysa dünya ya gelirken hepimiz eşitiz.

Üstelik dine dair tüm öğretilerin korku üstüne kurulu olması da bana hep enteresan gelmiştir.

Bugün işlenmiş-ahlaka aykırı olan- bir hırsızlık suçuna dinin katı yaptırımlarından önce medeni hukuk kurallarına göre işlem uygulanıyor. Eğer hırsızlık mağduru birey, kutsalda yazıldığı gibi hırsızın elini-ya da ellerini- kesecek olursa, medeni hukuk kuralları kasıtlı birine zarar vermekten kendisini de suçlu buluyor. Madem herkes dinin gereklerine uygun yaşıyor, insanın ahlak seviyesinin din temelli olduğuna inanıyor, niye yazılanı uygulamıyor? Ceza almaktan korkmak mı tüm mesele? Bir örnek olarak, dogma, ahlak ve davranış üzerine bunları söylemek isterdim. Hassas bir konu olduğu için diyalektiği destekleyen hoşgörüden yoksunuz. Konu önceden fazlasıyla sulandırıldığı için sohbetin devam etmemesi daha uygun olur kanımca.

Geri