Bir dine inanıyor olmanın insan psikolojisine etkisi var mıdır ? Nedir ?

Konu sahibi son olarak 1671 gün önce görüldü
Bir dine inanıyor olmanın insan psikolojisine etkisi var mıdır ? Nedir ?

Bir şeye inanmak, ona tutunmak ve ondan güç almak önemlidir. İlla din olması gerekmiyor.

Elbette vardır
İnanç güçlü tutar

İnancınıza ne derece bağli olduğunuz kavramı da ayrı bir tartişma konusu olabilir

Bir kez gönül yıktın ise
Bu kıldığın namaz değil

Yunus Emre nin şu sözlerini bırakıyorum

İnanç, insanı insan yapan bir değerdir. Her şey inanmakla başlar ve şekillenir. Ruha iyi gelen bir etkisi vardır ki bu tamamen psikolojiyi etkileyecek bir durumdur. Kendi dinimiz olarak düşündüğümüzde dara düştüğümüzde, sıkıntı çektiğimizde sığınacak bir rabbimiz olduğuna inanmasaydık, ona tutunamasaydık kötü ruh halinden hiç çıkamazdık. Bize her zaman ayağa kalkma gücünü veren şey de kuşkusuz inancımız.

“İnsan kolay inanan bir canlıdır. Bir şeylere inanmak zorundadır. İnanmak için iyi bir sebep bulamadığında, elindeki kötü sebeplerle yetinir.”

Bertrand Russell

Evet.
Düsüneyim.

Etkisi var tabi , genelde bilim kurgu filmlerinde yanlızca uçan insan görürsünüz çünkü ancak gerçek olmadığını bildiğinizden o bir film olarak kalır. Din size göremediğiniz hadiseler hakkında bilgi verip nasıl bir insan olmanız gerektiğini aktarır , gerekirse kurallarını anlatır , uymaz iseniz cezalandırılacağınızdan bahseder.

Mesela dini terkedince yaşama isteğini yitiren bir arkadaşım vardı;
"Hiç bir şey artık zevk vermiyor derdi. Nasılsa ölüceksek neden yaşıyoruz ? Kendimi boşlukta hissediyorum. Ne yaparsam yapıyım herhangibi korku reaksyonumda yine dini sözcükler ağzımdan dökülüyor" derdi.
Çok da iyi bir çocuktu , hala özlerim.

Köprü altında yaşayan insanlar genel de madde kullandıkları için acılardan ya da dertlerden uzaklaşırlar.Uyuşturucu ile alakalı birisinin uyuşturucuyu bırakma evresinde yaşadıkları da bunun gibidir.Düşünsene ayılıp etrafındaki pisliğin ve olup bitenin farkına varıyorsun ? Karşılaştığın tüm o senaryolar ve yaşadığın acı dolu günlerin derinlemesine ve uzun kolajını farkediyorsun.
Hatta bu tarz bağımlılıkları bıraktıktan sonra intihar eden insanlar mevcut. Çünkü mutluluğu yanlızca beynini uyuşturan şeyler de arıyor. Gördüğü akıl almaz "gore" tarzı vahşetler de , sakat çocuklar da , dünya da meczup yaşayanlar da , yahut bitkisel hayatta yaşayanlarda hep aynı iyi dilekler var "rabbim şifa versin" bu bir insanın piskolojisini sonsuza dek ayakta tutabilicek en sağlam piskolojik cümle. Ama hafta da bir "acaba şifa duam ulaştımı ? , vermeme ihtimali var mı" demez

Bir dine artık inanmıyor olmanın yoksunluk evresi dinin ne kadar içinde bulunmuş olduğunuzada bağlıdır.Yoksunluk evrelerinin genel de en üst durumlarında "öfke" devreye girer. Evet öfke...
Düşünsenize dev bir "ölünce başka bir boyuta gidicez" tarikatına üyesiniz.Bu tarikata mensup insanların ne kadar zengin ve güçlü olduğunu gördüğünde aslında işlerin o şekil de olmadığını farkedince
"ben şimdiye kadar öteki dünya var diye yaşıyordum artık neden yaşıyayımki" diyebilir insan.

Çünkü "Neden yaşıyoruz ki" evresi çok kötü bir evredir. Bu yüzden din insan piskolojisi için bir afyondur. He doğruluğu tartışılmaz tartışılır şu an konu bu değil. Ama ne ile mutlu iseniz onunla kalın.
doğru insan olun.
İntihar eden bir arkadaşınız olmaması dileği ile efenim....

Son düzenleme:
Din bir yaşam ölçütü. Ölçüsü olmayanın dengesi bozulur.
Bir insan neye inanırsa, o dur. Bu açıdan bakıldığında, "Din" aynı zamanda kişilik kazandırır.
Güney Amerika yerlileri arasında Maya ve İnka kültüründe, insanlar Tanrılara kurban edilirmiş. Din etkisi altında insan cinayet dahi işleyebiliyor ve bu cinayetler toplum tarafından zaruri veya doğal algılanabiliryor. Bu açıdan bakıldığında, "neye inandığınız da çok önemli".
Aslında bir dini olmayanların da bir şeylere inancı var. Mesela "yıldız falı", "şans","Batıl" gibi. Hiç bir şeye inanmayan bir insan yok.
İnsan hiç bir şeye inanmıyorsa, bir boşlukta kalıyor. Önemli olan doğru şeye inanmak.

Şahsımdan söz edeyim: Müslüman olmasaydım, bir suçlu olurdum. henüz inancım zayıfken, suça yönelimim vardı.

Evrenin bir zamanında bir noktasında tesadüfen ve gelişigüzel etkileşimler ile var olmadığımıza inanıyorum.
Onca adaletsizliğin sorgulayıcısı ve vicdanın teminatı olacak Allah'a sığınmak, inanmak, O'nunla yoldaş olmak hem gerçek güven hem de gerçek huzurdur.
Maddenin ve şeylerin geçiciliğinde kalıcı olana bağlanmak anlamlı gelir bana.
Çok şükür.

Hadi ama kimse başlığı okurken piskolojik olarak "aksi şeyleri aklıma getirirsem çarpılırım muazzallah , dinden çıkarım falan" demiyor mu ?

Nedir aksi seyler?

dini sorguladığı için (insanlar yaratmış olamaz mı?) diye piskolojik olarak aklından geçirip sonra "tövbe tövbe" diye düşüncesini dağıtmaya çalışan ? sonuçta din öğretisi genel de korkutularak ya da "düşünme öyle şeyler şirke girer" misali durumlar ile empoze ediliyor çoğu bireye.
Yani piskolojik olarak manevi huzur bulduğu bir oluşumu sorgulamaya kalkması , piskolojik olarak bir tedirginlik yaratmıyor mu zaten ? anlamında.

dini sorguladığı için (insanlar yaratmış olamaz mı?) diye piskolojik olarak aklından geçirip sonra "tövbe tövbe" diye düşüncesini dağıtmaya çalışan ? sonuçta din öğretisi genel de korkutularak ya da "düşünme öyle şeyler şirke girer" misali durumlar ile empoze ediliyor çoğu bireye.
Yani piskolojik olarak manevi huzur bulduğu bir oluşumu sorgulamaya kalkması , piskolojik olarak bir tedirginlik yaratmıyor mu zaten ? anlamında.

Simdi iki ciftetelli oyniyacagim ex bey.
Bu konu ile ilgilenicegim insallah dügün bittikten sonra hkfgkkjk
Kapı eşik arasinda konusulacak konular degil bunlar.

İnanmakla birlikte o dinden güç almak lazım, güç almak içinse ibadetleri emredilen şekilde yerine getirmeli. Kuru inanç bir süre sonra zayıflıyor, tecrübeyle sabit.

Inanç psikolojisi diye bir şey vardır, evet.

Öncelikle dine inancı Allah inancıyla karıştırmamak gerekir diye düşünüyorum. Allah inancı işinin iç huzuru için , din inancı toplum huzuru için gereklidir. Dinleri ve din inancını sorgulamak Allahı`da sorgulamak anlamına gelmiyor. Hangi din ve mezhepten olursa olsun herseyin yaratıcısı Allah ben buna inanıyorum. Ancak çok uzun bir zamandır ( yaklaşık 6-7 yıldır ) dinleri araştırıp din inancını sorguluyorum. Konu başlığı "bir dine inanmak " olduğu için başlığa uygun cevap vermek gerekirse dinlerin toplumu düzene sokmak için getirilen kurallar bütünü olduğunu düşünüyorum. Düzen ve kural içerisinde yaşamak hayatı kolaylaştıran bir olgu olduğu için coğrafyasında yaşadığımız bir din kuralına göre yaşamak toplum huzuru açısından önem teşkil ediyor.

Geri