Oyun Bilmediğim bir şey söyle

Forum oyun
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Google'a resim arama özelligi Jennifer Lopez sayesinde eklenmiş. Kıyafetlerinden biri cok arandığı halde arama sonuçlarında çıkmayınca o özelliği geliştirmişler.

Ay birden @Karga 'nin profilini yeni mesajlarda görünce ben bildiklerimi de unuttum kusura bakmayın...

Pekâlâ söyleyeceğim.
Karpuzun tepesini yersen nişanlın kel olur, ortasını yersen göbekli olur; bilgileri var. Yeni edindim. =)

Aşurenin içindeki fındık miktarı üzümden fazla ise seçkin sınıfta yer alırsın.
-
Gelişigüzel söylüyorduk sanıyordum, üstteki üyeye hürtmetler. =)

Son düzenleme:
Orta Asya’daki Türkler futbola benzer bir oyun oynarmış.

Top da hayvanların bağırsağını doldurarak yapılırmış : )

Adını unuttum aklıma gelirse detay veririm.

Leonardo Da Vinci beyin 15.yy da (1503), 2.Beyazid e, Altin Boynuz'un üzerine bir köprü inşa etmek icin basvurdugunu ve Bu basvurunun asla Padisahin eline gecmedigini, fekat Beyazid Michelangelo'yu Istanbul'a davet ettigini ama Michelangelo Papa'dan cekinip,Kliseden aforoz olurum da, bütün klise ile ilgili siparisleri kaybederim korkusu ile bu daveti rededdigini...

Aeroflot Flight 593 sayılı uçak, uçuş esnasında otomatik pilottayken, pilot 12 yaşındaki kızı ve 16 yaşındaki oğlunu kokpite sokar. Pilotun oğlu, uçuş esnasında yanlışlıkla otomatik pilotu devreden çıkarır. Uçak stall olur ve uçaktaki 78 kişi hayatını kaybeder..

Bu kaza sonrası, kokpite pilotlar ve kabin görevlileri dışında insanların girmesi yasaklanır.

Leonardo Da Vinci beyin 15.yy da (1503), 2.Beyazid e, Altin Boynuz'un üzerine bir köprü inşa etmek icin basvurdugunu ve Bu basvurunun asla Padisahin eline gecmedigini, fekat Beyazid Michelangelo'yu Istanbul'a davet ettigini ama Michelangelo Papa'dan cekinip,Kliseden aforoz olurum da, bütün klise ile ilgili siparisleri kaybederim korkusu ile bu daveti rededdigini...

2.Bayezid babası gibi değil sofu Süreyya. O belgeyi gördüğü ve üzerine kafirin belgesi diye mühür basıldığı yazılıyor. O dönemde müslüman olmayanlarla çalışılmıyor diye makalelerde yorumlar okumuştum.

Leonardo da Vinci’yi aslında ilk babası Fatih çağırıyor ama ona yetişemiyor. Fatih’in ölümünden sonra Beyazıt dönemi Fatih gibi değil. Bellinin çizdiği fotoğrafları bile Saray’dan çıkartan adam.
Hele onun şehzadeliğine Fatih’le yazışmaları var kaç lalanın kafası uçmuş. Fatih çok uğraşmış oğlunu düzeltmeye.

Bu düzelme aşamasında da dindarlığı farklı algılayıp çok katılaşmış.

Tabi yorum bunlar. İlber Hoca’da bu düşünceden yana.

2.Bayezid babası gibi değil sofu Süreyya. O belgeyi gördüğü ve üzerine kafirin belgesi diye mühür basıldığı yazılıyor. O dönemde müslüman olmayanlarla çalışılmıyor diye makalelerde yorumlar okumuştum.

Leonardo da Vinci’yi aslında ilk babası Fatih çağırıyor ama ona yetişemiyor. Fatih’in ölümünden sonra Beyazıt dönemi Fatih gibi değil. Bellinin çizdiği fotoğrafları bile Saray’dan çıkartan adam.
Hele onun şehzadeliğine Fatih’le yazışmaları var kaç lalanın kafası uçmuş. Fatih çok uğraşmış oğlunu düzeltmeye.

Bu düzelme aşamasında da dindarlığı farklı algılayıp çok katılaşmış.

Tabi yorum bunlar. İlber Hoca’da bu düşünceden yana.
Mühürlenip mühürlenmedigi konusunda bir bilgim yok Noahcim.Olabilir.
Benim okudugum kaynaklarda eline ulasmadigi yaziliyor.
Hele ki Pera hayli ilgisini cekmisti Leo beyin.Asil orayi merak ediyormus.

Müslüman olmayanlarla calismamak gibi bir söz konusu olabilir mi,bilmiyorum acikcasi.
Keza seferad yahudiler'in Ispanya dan sürgün edildikten sonra, rahatlikla Osmanli ya göc edebilmleri icin ayri bir ferman cikarmis bununla kalmayip bazilrina önemli görevler vermistir dinlerinden ettirmeden.
Belki isine gelenlerle is birligi yapip isine gelmeyenleri redetmis olabilir.d
Yine de bir arastirayim.

Benjamin Franklin Gulf-Stream'in haritasını çizen ilk kişidir.

Mühürlenip mühürlenmedigi konusunda bir bilgim yok Noahcim.Olabilir.
Benim okudugum kaynaklarda eline ulasmadigi yaziliyor.
Hele ki Pera hayli ilgisini cekmisti Leo beyin.Asil orayi merak ediyormus.

Müslüman olmayanlarla calismamak gibi bir söz konusu olabilir mi,bilmiyorum acikcasi.
Keza seferad yahudiler'in Ispanya dan sürgün edildikten sonra, rahatlikla Osmanli ya göc edebilmleri icin ayri bir ferman cikarmis bununla kalmayip bazilrina önemli görevler vermistir dinlerinden ettirmeden.
Belki isine gelenlerle is birligi yapip isine gelmeyenleri redetmis olabilir.d
Yine de bir arastirayim.

Osmanlı devletinin bütün dünyanın dışladığı yahudileri kendi bünyesine aldığı , topraklarını onlara açtığı doğru .Resmi kaynaklarda hoşgörü politikası olarak açıklar durumu. Ki Osmanlı içinde yaşayan bir sürü gayri Müslüm var.

Gayri müslümlerin resmî işlerde çalıştırılmadığının kanıtı da Devşirme sistemi. Yani müslümanlaştırıldıktan sonra ancak devlet işlerinde çalışıyorlar ama devşirme sistemine asla alınmayan bir grup da yahudiler.

Yahudilerin dinsel bağlarının asla değişmeyeceğini ve devlet sistemini çökerteceği düşüncesiyle hristiyanları alıp müslüman yapmalarına rağmen 19.yy a kadar yahudi alınmaz.

19yy da da mecbur kalınarak Tanzimat ve ıslahat fermanları Abdülmecid- meşrûtiyet dönemi 2. Abdülhamid dönemiyle Din unsuru kırılıyor. Ama bak kesinlikle mecburiyetten.

İyi bir konuya temas ettin peki ne bu yahudi durumu çünkü çok varlıklılar. Devlet özellikle ekonomik çöküşe geçince bütün iç borçları yahudilerden alıyor Sürreya’cım yani onlara gebe kalıyor.

Ayrıcalık tanınması mecburiyetten çünkü kasanın anahtarı onlarda. Ve devşirmeye asla dahil etmeden karşılıklı toleranslar ayrıcalıklar verilmek zorunda kalınmış.

Osmanlı aslında Lale devrinde dışarıya kendini açıyor. Batının üstünlüğünü o zamana kadar kabullenmeyecek derecede kompleks , içe kapalılık söz konusu dönem 18 yy

Ancak müslüm - gayrimüslümn ayrımının yasalarla kaldırıldığı dönemse 19.yy.

O da tamamen Batı’nın siyasi baskısını yok etmek için. Azınlık isyanları milliyetçilik akımları vb vb.. Bunları sindirmeye ve dağılmayı engellemeye çalışırken devşirme sistemi kalkıyor din ayrımı olmadan insanlar Meclis- i mebusanda yer alabiliyor.

Haaa ne kadar demokratik onu da ayrıca seninle başka sorgulamalarda konuşmak isterim.
Keyif verir.

Osmanlı devletinin bütün dünyanın dışladığı yahudileri kendi bünyesine aldığı , topraklarını onlara açtığı doğru .Resmi kaynaklarda hoşgörü politikası olarak açıklar durumu. Ki Osmanlı içinde yaşayan bir sürü gayri Müslüm var.

Gayri müslümlerin resmî işlerde çalıştırılmadığının kanıtı da Devşirme sistemi. Yani müslümanlaştırıldıktan sonra ancak devlet işlerinde çalışıyorlar ama devşirme sistemine asla alınmayan bir grup da yahudiler.

Yahudilerin dinsel bağlarının asla değişmeyeceğini ve devlet sistemini çökerteceği düşüncesiyle hristiyanları alıp müslüman yapmalarına rağmen 19.yy a kadar yahudi alınmaz.

19yy da da mecbur kalınarak Tanzimat ve ıslahat fermanları Abdülmecid- meşrûtiyet dönemi 2. Abdülhamid dönemiyle Din unsuru kırılıyor. Ama bak kesinlikle mecburiyetten.

İyi bir konuya temas ettin peki ne bu yahudi durumu çünkü çok varlıklılar. Devlet özellikle ekonomik çöküşe geçince bütün iç borçları yahudilerden alıyor Sürreya’cım yani onlara gebe kalıyor.

Ayrıcalık tanınması mecburiyetten çünkü kasanın anahtarı onlarda. Ve devşirmeye asla dahil etmeden karşılıklı toleranslar ayrıcalıklar verilmek zorunda kalınmış.

Osmanlı aslında Lale devrinde dışarıya kendini açıyor. Batının üstünlüğünü o zamana kadar kabullenmeyecek derecede kompleks , içe kapalılık söz konusu dönem 18 yy

Ancak müslüm - gayrimüslümn ayrımının yasalarla kaldırıldığı dönemse 19.yy.

O da tamamen Batı’nın siyasi baskısını yok etmek için. Azınlık isyanları milliyetçilik akımları vb vb.. Bunları sindirmeye ve dağılmayı engellemeye çalışırken devşirme sistemi kalkıyor din ayrımı olmadan insanlar Meclis- i mebusanda yer alabiliyor.

Haaa ne kadar demokratik onu da ayrıca seninle başka sorgulamalarda konuşmak isterim.
Keyif verir.
Cok sevgili Noah.
Devlet i idare islerii elbet de ki gayrimüslümlere verilemezdi.Yönetim konseptine uymazdi.Ne de olsa, Osmanliya siginanlarin kökü derindir.Devleti ele gecirme düsünceleri olabilirdi.Bunu belirtmissin yukarda zaten.Bu durumu, su an AB nin Türkiye ye uyguladigi politikada izlemleyebilirsin.Birlige alinmamasinin en mutlak nedeni müslüman bir ülke olmasidir.
Devsirme sistemi Romali sisteminden alinmistir.Daimi büyüyen bir orduya yetenekli ve itaatkar askerler gerekiyordu.O zaman öyle,di.Bize garip gelse de..sistem buydu.
Ha ise yaramis mi?Tartisilir.Patrona Halil Isyani'nina bir göz atmakta fayda var.
Lakin 19.yy da Avrupa da baslayan isyanlardan dolayi bilgassa Polonya nin Rusya ya karsi cikisindan sonra,aydin insanlar Osmanliya siginmis ve bir cogu müslüman olmak sartiyla osmanliya büyük hizmetler sunmustur.

Yahudilerin mahir oldugu konular; tip, sarrafcilik ve para isleri.
Acrupa da da bu isler onlara serbestdi.
Diger isleri yapamazlardi.Yasakti Kendi gettolarinda, temel gida ihtiyaclarinin dükkanlarini kendileri acarlardi.Birbirlerini ski bir bag ile bagdasip aralarindan evlenirlerdi.
Onlarin dini anlayisinda faiz ile borc para vermek haram degildir.Hristiyanlik ve islamda haram.
3000 senelik bir birikimden söz ediyoruz Noah.Yani para onlarda dogal olarak.
Saray doktorlarinin cogu yahudiydi.
Bir entegrasyon politikasi olarak degerlendirebilirsin Osmanlinin onlara olan tavrini.
Dinlerini hürce yasayabilecekler ama bunun vergisini de vereceklerdi.
Cünki onlar icin Dinlerine bagligi, nefes almak gibi.Aslina bakarsan her iki tarafda karli bu iste.
Yahudilerin bu durumu kabullenmelerinin nednimi anlamak icin..onlarin osmanlidan önce korku ve dehset ile Avrupada nasil yasadiklarina bir göz atmak lazim.

Prize boşa takılı fişler yaklaşık Türkiye'deki toplam elektrigin %5 ini tüketiyor.Millet olarak her ay 60 milyon tl'yi çope atıyoruz.

Prize boşa takılı fişler yaklaşık Türkiye'deki toplam elektrigin %5 ini tüketiyor.Millet olarak her ay 60 milyon tl'yi çope atıyoruz.
eskiden okullarda kullanılan florasan lambaların, ampulleri patladığı zaman "balans"ları yahut diğer adıyla "transformatör"leri hâlâ elektrik tüketiyor görüşü ileri atıldı. daha sonra ölçümler yapıldı "tüketmiyormuş" denildi.

biz teknik lisede şarj aletlerinin içindeki transformatörlerden sardık, yani yaptık.
esasen bir şeyin watt yani güç çekmeden elektrik tüketmesi olası değil fakat o transformatörlerin bazıları ısınıyorken bazıları ısınmıyor.

dipçe; prize takılı boş FİŞ'ler değil, içinde transformatör bulunan adaptörler için bu görüş yaygın.

örn; şarj aleti için güç tüketir deniliyor.
örn; mutfakta kullanılan su ısıtıcısının düğmesine basılmadığında sittin sene elektrik tüketmez.

eskiden okullarda kullanılan florasan lambaların, ampulleri patladığı zaman "balans"ları yahut diğer adıyla "transformatör"leri hâlâ elektrik tüketiyor görüşü ileri atıldı. daha sonra ölçümler yapıldı "tüketmiyormuş" denildi.

biz teknik lisede şarj aletlerinin içindeki transformatörlerden sardık, yani yaptık.
esasen bir şeyin watt yani güç çekmeden elektrik tüketmesi olası değil fakat o transformatörlerin bazıları ısınıyorken bazıları ısınmıyor.

dipçe; prize takılı boş FİŞ'ler değil, içinde transformatör bulunan adaptörler için bu görüş yaygın.

örn; şarj aleti için güç tüketir deniliyor.
örn; mutfakta kullanılan su ısıtıcısının düğmesine basılmadığında sittin sene elektrik tüketmez.
Tel sarjlari ,tv , laptop ?

Tel sarjlari ,tv , laptop ?
televizyonlar güç tüketir.
telefon şarj adaptörleri ve laptop adaptörlerinin güç çekmeyeceği yönünde sağlam görüşler var ama ben prizde tutmayıp çıkarıyorum.
mantıken güç tüketmemeleri gerekiyor ama net olarak görüş belirtemiyorum.

edit; ısı varsa tüketimde vardır.

Geri